Hlavní obsah

Jarní jídelníček: Co změnit, abyste hubli a nabrali energii?

Foto: Thinkstock

Ovoce i zelenina vám díky dodané energii pomohou vyladit úsměv na tvářiFoto: Thinkstock

Reklama

Včera začalo podle kalendáře jaro, a je tedy i čas opustit zimní jídelníček. Zbavíte se tak únavy a i třeba kil navíc. Poradíme vám, co vám pomůže, abyste se cítili fit. Chcete?

Článek

I když letošní zima nebyla podle teplot moc studená, je čas dát sbohem těžkým tučným pokrmům. „Ta vám pomáhala udržovat teplotu těla a bránila vás tak před chladem,“ uvádí poradce pro zdravý životní styl Václav Krejčík. Ale jelikož určitě chcete být při síle a plni energie, snažte se tahle jídla omezit. Místo toho vsaďte na lehčí pokrmy, a samozřejmě na ovoce a zeleninu.

Pokud necítíte na svém těle únavu, nejste často nemocní a se svou hmotností jste spokojeni, pochopitelně nic řešit nemusíte. Ale ti z vás, které něco z výše uvedeného trápí, mají několik možností, co dalšího podniknout, aby se ve svém těle cítili dobře:

1. Můžete se postit

Kdo zvládne držet půsty, nechť se do nich pustí. „Nastává ideální období vhodné k půstům i detoxikaci těla,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová. Podrobněji jsme o tom psali zde. Komu z vás to ale nedělá dobře, stačí tělo pročistit omezením soli, alkoholu, kávy. Pochopitelně s mírou, žádný extrém!

Foto: Thinkstock

Pitný režim je při půstech více než důležitý. Vsaďte hlavně na vodu, třeba s citronemFoto: Thinkstock

2. Pročistěte játra

„Játra jsou velice dynamický orgán a jedním z jejich hlavních úkolů je zprůchodňovat organismus. Pokud jsou v pořádku – plyne tělo i mysl hladce,“ říká Marta Tovtová. Pokud ne, můžete pociťovat náladovost, zlost, netrpělivost, rozmrzelost, agresi, podrážděnost a výbušnost.

Proto játrům můžete odlehčit ještě i takto: „Ráno si dejte sklenici horké vody s citronem a lžičku olivového oleje,“ radí Marta Tovtová. Přes den pak doporučuje horkou vodu z termosky lehce okyselenou citronovou šťávou, můžete přidat čaje z bylin (kopřiva, šípek, heřmánek, máta, pampeliška).

3. Omezte tučné

Pochopitelně to nejde docela, ale někdy stačí k úspěchu i drobné změny. Proto zkuste omezit tučné výrobky a vsaďte více třeba na kuřecí, krůtí maso, z ryb pak na pstruhy, krevety... Místo tučných sýrů se držte těch, co mají do 30 procent tuku, salámy nahraďte šunkami a místo smažení raději pečte. Pomůže vám také snížení příjmu mléčných výrobků, bílé mouky i cukru.

Foto: Thinkstock

Ovoce vám pomůže i ve formě ovocných salátů nebo čerstvých šťávFoto: Thinkstock

4. Celkově odlehčete stravu

Odlehčení stravy zkrátka nemusí nutně probíhat jen tím, že budete jíst více studených zeleninových salátů. „Z čerstvé zeleniny zatím upřednostňujte jen zelené listové saláty, rukolu, polníček,“ uvádí Václav Krejčík. Dokud nebude na trhu sezonní, klidně ještě zpočátku jara jezte zeleninu teplou, včetně polévek. Podle Marty Tovtové je vhodná krátkodobá úprava potravy – napařování, blanšírování, vývary.

Další tipy:

  • Do polévek zkuste přidávat mořské řasy, které dodávají minerály a čistí tělo. Dále houby shitake, hlívu ústřičnou, maitake (pomáhá trávit, reguluje váhu).
  • Z obilovin jsou vhodné hlavně ječmen, pšenice špalda, oves.
  • Ze zeleniny – hlavně zelené rašící výhonky, zelené listové saláty, listy pampelišek.
  • Klíčky – například řeřicha, mungo, ředkvičky, vojtěška – obrovská zásobárna enzymů, vitaminů (stačí malé množství).
  • Potravu lehce okyselte umeoctem nebo jablečným octem. Přidávejte kvašenou zeleninu jako například zelí, pickles (laktobacily, vitamin C).
  • Z ovoce používejte sezonní druhy: jablka, hrušky, sušené plody (které předem namočte), vhodný je také grapefruit, citron. Zařaďte malé množství čerstvých džusů – mrkev, řepa, jablko.

Jednoduše se pokuste obměnit na vašem jídelníčku pár drobností a zaměřte se na příval vitaminových jídel. I díky tomu si pak budete po ránu prozpěvovat, a ne lézt z postele po čtyřech ;-). Co říkáte?

Reklama

Načítám