Hlavní obsah
3,6
(67)
Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Občas je paštika brána jako naše národní jídlo, s nadsázkou řečeno. Jenže je rozdíl, když si ji koupíte v obchodě a když si ji vyrobíte doma. Vyzkoušejte naprosto klasiku, a to z kuřecích jater s brusinkami. Místo na dovolenou si ji ale připravte raději na party pro návštěvy.

20 min.
Příprava
16 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
  • 250 g kuřecích jater
  • 180 g másla
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce zavařených brusinek
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

01.

Játra očistěte a odstraňte z nich všechny blanky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a osmahněte na pánvi na olivovém oleji dozlatova (trvá to asi 10 minut). Poté přidejte rozmarýn a celá játra a opečte je z obou stran, z každé asi tři minuty. Játra by měla být zvenku krásně hnědá, ale vevnitř stále růžová. Kdybyste je příliš propekli, mohla by být paštika ve finále zrnitá.

02.

Vše vyndejte, nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte. Přidejte máslo, sůl, pepř a mixujte, dokud není paštika úplně hladká. Nakonec vmíchejte hrst sušených brusinek a brusinkovou zavařeninu.

03.

Promíchejte a nechte aspoň dvě hodiny odpočívat v lednici. V chladu paštika vydrží asi dva dny.

Tip: Podávejte s bagetkou, dalšími brusinkami a posypané čerstvým pórkem či třeba petrželkou.

Reklama