Článek
Postup
Krok 1: Játra očistěte a odstraňte z nich všechny blanky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a osmahněte na pánvi na olivovém oleji dozlatova (trvá to asi 10 minut). Poté přidejte rozmarýn a celá játra a opečte je z obou stran, z každé asi tři minuty. Játra by měla být zvenku krásně hnědá, ale vevnitř stále růžová. Kdybyste je příliš propekli, mohla by být paštika ve finále zrnitá.
Krok 2: Vše vyndejte, nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte. Přidejte máslo, sůl, pepř a mixujte, dokud není paštika úplně hladká. Nakonec vmíchejte hrst sušených brusinek a brusinkovou zavařeninu.
Krok 3: Promíchejte a nechte aspoň dvě hodiny odpočívat v lednici. V chladu paštika vydrží asi dva dny.
Tip: Podávejte s bagetkou, dalšími brusinkami a posypané čerstvým pórkem či třeba petrželkou.
Chutnat vám bude i játrová paštika se smetanou a portským, vegetariánská houbová paštika s ořechy nebo luxusní králičí paštika s játry. K paštice se ale hodí také nakládaná zelenina podle našich receptů.