Hlavní obsah

Je přijatelné mít sex na první schůzce?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po telefonu si získal vaše sympatie a teď před vámi sedí – je z masa a kostí a co víc, cítíte k němu silnou sexuální přitažlivost. Podlehnout, nepodlehnout? Jak to bude dál, když se s ním hned na první schůzce pomilujete? A je to vůbec přípustné?

Článek

Díky bohu za to! Sexuální postoje jsou v moderním světě liberálnější. Do partnerství vstupují lidé stejného pohlaví a málokoho to překvapuje, polyamorie se stává trendem a hlásí se k ní už i celebrity a počet partnerů před svatbou není tak zásadním tématem, že by na něm sňatek ztroskotal.  

To ale nutně neznamená, že nemůžete přestřelit, když si vyrazíte na schůzku s dosud neznámým chlapíkem, který se vám v reálu zalíbí natolik, že si kalhotky sundáte už v hotelové chodbě. První rande a s ním spojený první sex je pořád tak trochu citlivou záležitostí!

Polibek ano, ale nic víc!

V rámci nedávného národního průzkumu, jehož se zúčastnilo 4860 dospělých Američanů, byli účastníci požádáni o názory na přijatelnost několika příkladů intimností, ke kterým dochází na první schůzce. Je objímání a líbání v pořádku? A co sex? Zadržte dech, tohle si myslí ve třetí největší zemi světa.

Ze studie, za kterou stojí washingtonská organizace Pew Research Center, vyplynulo, že nějaké ty dotyky (pohlazení, chycení za ruku, krátké pohlazení po zádech a podobně) jsou přijatelné již od prvního dne. Konkrétně 56 % oslovených se s touto myšlenkou ztotožnilo.

Když si prostě nemůžete pomoct

Pokud jde o líbání, reakce byly trochu smíšenější, ale 58 % souhlasilo s tím, že za výjimečných okolností (třeba když máte pocit, že proti vám sedí spřízněná duše, na kterou jste čekali celý život) jsou vášnivější polibky v normě. Celých 9 % puritánů je ale zatracuje. Co se týče samotného sexu, čísla jsou posunutá úplně někde jinde.

Konkrétně pouhých 5 % respondentů soulož v rámci premiérového randění schvaluje. Pro 25 % je akceptovatelná jen někdy, třeba jako když po dlouhé době potkáte bývalého milence a prostě mu neodoláte, 28 % uvedlo, že pohlavní styk na první schůzce je spíše nepřijatelný, 42 % říká důsledné „ne“. Jinými slovy, pouze 30 % Američanů si myslí, že tato sexuální zkušenost je obvykle v pořádku, bez ohledu na to, zda ji sami zažili (nebo by ji chtěli zažít). Čísla z první schůzky tedy máme, jak to ale pokračuje dál?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Opravdu spadá do kategorie „muž mého života, kterého jsem chtěla vždycky potkat“?Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Muži versus ženy

Podle statistik od první schůzky k prvnímu hlubokému a vášnivému polibku (ten na tvář při rozloučení se nepočítá) nezřídka uběhne 7,8 dne. Od „Ahoj, já jsem Marek“ k „Ách, jsi skvělá milenka“ je to pak 12,4 dne. Pakliže to počítáte spíš na schůzky, tak pánové milování očekávají na dostaveníčku číslo tři, kdežto dámy k němu spíš svolí na setkání číslo pět. Jedná se však o obecnou časovou osu.

Faktory, o kterých se nemluví

Vždy záleží, v jaké životní fázi se nacházíte (čerstvě po rozchodu zmítáni emocemi nebo naopak déle po rozpadu vztahu a s vyřešenou minulostí). Roli hraje i motiv při seznamování. Sexuálně vyprahlý pětačtyřicátník se sice bude chovat jako pravý gentleman, ale pokud nestojí o dlouhodobý vztah, ale spíš povyražení, určitě si příležitost k muchlování nenechá ujít – stejně jako vy v období, když sex znáte už jen z televize.

Příliš brzy. Je to dobře?

Na druhou stranu se sluší uvést, že pohlavní styk s někým, koho sotva znáte, z vás dámu lehkých mravů sice nedělá, ale vždy je tu riziko, že si potencionální partner udělá ne příliš lichotivý obrázek o vašich seznamovacích metodách. A vy zase o jeho. Pořád platí, že oba „způsoby“ mají své výhody i nevýhody.

Svolíte-li k sexu hned ze začátku, získáte sice ihned představu o tom, zda vám dotyčný v posteli aspoň trochu sedne, zároveň však riskujete, že vás pohltí chtíč, začnete známost posuzovat z jiného úhlu a přehlížet milencovy negativní vlastnosti, což je poměrně dost důležité pro samotné partnerství.

Reklama

Načítám