Hlavní obsah

Dlouholetý vztah a sex: Tyhle otázky párům vrtají hlavou

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Život ve spokojeném láskyplném vztahu je úžasný, ale sexuální život už zas tak báječný být nemusí. V dlouhodobém vztahu má totiž sex řadu úskalí. A tohle jsou otázky a problémy, které po letech soužití napadají mnoho lidí.

Článek

Mít sex stále s jedním člověkem není snadné – během let se objevují nejrůznější problémy. Ovšem britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox tvrdí, že většina z nich je vcelku snadno řešitelná. Co lidé v dlouhodobých vztazích řeší?

1. Prospěje nám půst, když nás sex nebaví?

Jestli se váš milostný život ocitl v nudné rutině, není špatný nápad trochu si od sexu odpočinout. „Ale udělejte toto rozhodnutí společně a účelně. Začněte tím, že si na dva tři týdny dáte pauzu od čehokoli intimního. Další měsíc si dopřejte doteky, líbání, mazlení, ale žádnou soulož,“ radí Tracey Cox. A pak si hrajte! Jeden měsíc je povolena soulož, ale ne orální sex. Pak může přijít měsíc, kdy jsou „zakázané“ ruce a v hlavní roli je jazyk. A tak dále a tak dále.

2. Je chyba, že nikdy neiniciuji sex?

Tohle může vést k frustraci vás obou. Vy můžete mít pocit, že jste do milování neustále nuceni, protějšek zase může nabýt dojmu, že musí pořád škemrat. Tenhle problém má snadné řešení. „Začněte tím, že partnerovi řeknete, že byste moc rádi sex někdy iniciovali vy, že po tom toužíte,“ říká Tracey Cox. Dohodněte se, že následující dva týdny on bude ryze pasivní. „A trochu ho napínejte. Pár dnů nedělejte nic a pak? Pak se na něj vrhněte,“ dodává odbornice.

Foto: Pond Saksit, Shutterstock.com

Odborníci se shodují, že je dobré mít sex naplánovaný. V takovém případě odpadají případné potíže s jeho iniciacíFoto: Pond Saksit, Shutterstock.com

3. Je špatné při sexu s partnerem myslet na někoho jiného?

Mnohé studie mluví o tom, že tohle dělá až 80 procent lidí. „Láska prostě nedokáže potlačit, že vás fyzicky přitahují i jiní lidé. Může za to přirozená lidská touha po novosti. A asi se shodneme, že užívat si s někým cizím ve své hlavě, nikoli ve skutečné posteli, je mnohem rozumnější způsob, jak tuhle touhu ukojit,“ vysvětluje znalkyně. Pozor jen na to, když často sníte o snadno dosažitelné osobě (kolega, soused, kamarád…). Může to zvýšit vaši touhu po nevěře.

4. Co když je sex pořád stejný?

„Je těžké mít roky sex se stejným člověkem, a když s ním navíc děláte stále to samé, je to ještě těžší. Vlastně je to taková sexuální sebevražda,“ tvrdí Tracey Cox. Proč to tedy lidé dělají? Protože to na začátku funguje! A pak se k tomu přidá strach ze zkoušení nových věcí – co když s něčím přijdu a jemu (jí) se to nebude líbit? Ztrapním se? Bude zklamaný? Něco nového ale do ložnice přinést musíte. Dohodněte se, že si aspoň jednou za měsíc užijete novinku. Někdy stačí udělat pravý opak toho, na co jste zvyklí. Míváte něžný sex? Zkuste na to vlítnout pěkně zostra! Nebo změňte obvyklou dobu, kdy se milujete, nebo třeba místo. I to pomáhá!

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Snít při sexu se stálým partnerem o někom jiném? Žádný problém. Jen dejte pozor, aby to nebyl někdo, s kým byste to mohli snadno realizovatFoto: MJTH, Shutterstock.com

5. Je problém, že si sex užíváme, ale není to vášnivé, ani divoké?

Sex přináší víc než jen erotické ukojení a vášeň. Je to i láska, zábava a napojení na partnera. Jen pod velmi málo páry se i po letech soužití třese postel vzrušením. „Divoký sex plný chtíče není v dlouhodobém vztahu norma, ale spíš velká výjimka. Mnohem častěji je to zábava, příjemně strávené společné chvíle, výraz lásky a samozřejmě také ukojení přirozených fyzických potřeb. A je to tak v pořádku,“ dodává odbornice. Takže jestli sex máte a oba vás uspokojuje, jeho divokostí se vůbec netrapte.

6. Můžu být nevěrný, když partner odmítá sex?

Důležitější otázka je, proč s vámi protějšek nechce mít sex. Pokud má reálný důvod (zdravotní problémy, tři malé děti, kvůli kterým se nevyspí…), dá se to pochopit a dočasně to vydržet. Jestli ale žádný takový důvod neexistuje, je jasné, že myšlenku najít si sex jinde zvažujete. „Říká se tomu nenaplněná potřeba. Protože když si s někým slíbíte věrnost, vlastně tím – byť nevysloveně – slibujete i to, že si vzájemně budete plnit fyzické potřeby, protože se jiných možností oba vzdáváte,“ říká expertka.

Nejdřív si promluvte. Proč s vámi nemá sex? Je možné udělat nějaký kompromis? Je tabu sex jako takový, nebo jen některé techniky? Zvládnete vy ukojit své potřeby masturbací? Nebo se dohodnete na otevřeném vztahu a vy můžete hledat sex jinde? Nebo bude lepší se rozejít? Možností je nespočet, ale dopustit se nevěry, pokud tohle všechno neprodiskutujete, nikdy oprávněné není!

Zvládnout celý život s jedním partnerem je prostě někdy pořádná dřina, ale stojí to za to. Jak ustát dlouholeté manželství? Tahle klišé si zakažte!

Reklama

Související témata:

Načítám