Hlavní obsah

Je to ten pravý aneb Na tohle se ho zeptejte před svatbou

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Je to rozhodnutí na celý život. Tedy v ideálním případě. Vzít si ho? Mít s ním děti? Přesný návod, jak poznat, že s tímhle chlapem to klapne, samozřejmě neexistuje. Ale odpovědi na těchto 6 otázek vám rozhodování alespoň ulehčí.

Článek

Pro klid všech rozvodových právníků, návod na výběr manžela či manželky neexistuje. Ale magazín Psychology Today zveřejnil 6 otázek, které byste měli se svým nastávajícím probrat dřív, než si řeknete ano. Mohou totiž napovědět, zda vám to spolu bude fungovat.

1. Kdo bude prát prádlo?

Je to samozřejmě obrazně řečeno, ale na to, jak si ve chvíli, kdy spolu začnete žít a vezmete se, rozdělíte povinnosti týkající se domácnosti, byste se ptát měli. Podle studie z roku 2003, jejímiž autorkami jsou Michell L. Frisco a Kristi Williams, je právě špatné (nebo dokonce žádné) rozdělení domácích prací jasným předpokladem pro budoucí rozchod. Tedy žádná nevěra, žádné otázky života a smrti, partneři se mnohem častěji hádají a rozcházejí kvůli koši špinavého prádla!

Většina lidí má totiž celkem jasnou představu o tom, co chce doma dělat, a co naopak odmítá, ale málokdo to se svým protějškem včas probere. Klidně budete denně vařit večeře, ale do žehlení se vám nechce. Ochotně budete mýt okna, ale sekat trávník? Ani omylem! Ví tohle váš partner? Řekli jste mu to? Zjišťovali jste, zda jemu takové rozdělení povinností vyhovuje?

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Mějte jasně rozdělené povinnosti ohledně domácnosti. Jinak se vám hádky nevyhnouFoto: Diego Cervo, Shutterstock.com

2. Jak moc důležitá je pro tebe práce?

Každý ke své práci přistupuje jinak. Pro někoho je to nutné zlo a tráví tam co nejméně času. Pro jiného je to vášeň a žádný přesčas mu nevadí. Dokud jste svobodní a bezdětní, nemusí rozdílné přístupy moc vadit. Ale až budete doma s dětmi? Opravdu vám nebudou všechny ty přesčasy, služební cesty a práce, kterou si přinese i domů, vadit?

Základem fungujícího manželství je určitá rovnováha mezi časem stráveným prací a časem stráveným s rodinou. Je jedno, jak si priority nastavíte, ale oba s tím musíte souhlasit.

3. Jak moc lpíš na svém životním stylu?

Podle studie z roku 2014 dvou Američanek, Lynsey Kluever Romo a René M. Dailey, může změna životního stylu (změna stravovacích návyků, sportovní aktivita…) jednoho z páru vyvolat ve vztahu tenzi a spory. Rozladěný může být jak ten, který se snaží žít zdravěji (Proč se sebou taky něco neděláš? Tobě fakt nevadí, že máš nadváhu?), tak i ten, jenž se nemění (Proč se tak snažíš, máš milence? Proč je lednice plná zeleniny, já mám chuť na řízek…).

Ideální je, když oba dva žijí zhruba stejně, mají podobné stravovací návyky, podobný vztah ke sportu a tak dále. Anebo, když se ke změně odhodlají oba. Jinak je potřeba být ve střehu, obrnit se tolerancí a pochopením.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ideální je, když oba dodržujete podobné stravovací a jiné návykyFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Znáš má traumata a zranění z minulosti?

Dospělost není samostatné období, je to stav, ke kterému jste nějak došli. Každý má za sebou nějakou historii, zkušenosti a zážitky, vzorce ze své rodiny. A jejich součástí jsou většinou i nějaké bolestné vzpomínky, traumata, kvůli nimž na určité věci reagujete citlivěji, podrážděněji než ostatní.

Je to jednoduché. Pokud byl váš otec alkoholik a rodina jeho závislostí trpěla, nejspíš budete dost nelibě nést, když se váš partner opije. A nic na tom nezmění to, že se mu to stane jednou do roka a rozhodně není žádný alkoholik. Pokud ale bude váš partner vaši historii znát, pochopí, proč takhle reagujete. A tím předejdete mnoha sporům a nepříjemným situacím. Navíc i ženy mohou mít problémy se závislostmi.

5. Jak moc šetřivý jsi?

Nejde o peníze ve smyslu toho, kdo z vás kolik vydělává. Ale o to, jak se svými penězi zacházíte. Zda jste spořiví, extrémně šetřiví, nebo naopak rozhazovační. Je potřeba, abyste se v tomto směru s partnerem shodli.

Pokud totiž vy potřebujete mít k pocitu bezpečí a zázemí na účtu nějakou železnou zásobu (je jedno, zda je to tisícovka nebo půl milionu), ale váš protějšek je zvyklý všechny peníze okamžitě utratit, budete se s ním trápit. Při pohledu na prázdný účet budete propadat panice, budete se neustále bát (Co budeme dělat, když se rozbije pračka?). A hádky budou na denním pořádku. A navíc vdané a ženatí i tak ušetří oproti svobodným docela slušnou částku.

6. Čekáte, že se po svatbě něco změní?

Spousta lidí má pocit, že po svatbě bude řada věcí jinak. Že jejich partner najednou díky titulu manžel (manželka) změní své postoje, názory, chování. Větší hlouposti ale už věřit nemůžete.

Pokud vám přítel tvrdí, že nechce děti, svatba na tom nic nezmění. Pokud vám roky tvrdí, jak touží žít na farmě, chovat kozy a vyrábět sýry, nedoufejte, že jakmile vám řekne ano, koupí byt ve velkoměstě.

V tomhle si udělejte okamžitě jasno, protože vstupovat do manželství s touhami, které nebudou nikdy naplněny, je začátek neveselého konce.

Napadá vás ještě něco důležitého, co je potřeba si vyjasnit ještě před svatbou?

Reklama