Hlavní obsah
3,8
(58)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Pro samé experimenty v kuchyni někdy zapomínáme na ty nejjednodušší recepty. Ten na borůvkové muffiny patří mezi ně. Z vlastnoručně nasbíraných lesních borůvek jsou nejlepší.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
  • 180 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 60 g másla
  • 170 ml mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 150 g borůvek
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout.

02.

Do větší mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte cukr a zamíchejte metličkou.

03.

V jiné míse prošlehejte vejce, přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě jednou dobře prošlehejte.

04.

Vaječnou směs vlijte k mouce a lžící promíchejte jenom tak, aby se mouka provlhčila, nešlehejte. Drobné hrudky mouky v těstě nevadí, při pečení se ztratí a vytvoří tu správnou strukturu. Nakonec zlehka vmíchejte borůvky.

Tip: Nesnažte se muffiny vylepšit tím, že přidáte větší množství borůvek. Když jich přidáte příliš, rozmočí těsto a muffiny budete jen těžko loupat z papírových košíčků.

05.

Pomocí lžíce naplňte košíčky. Pečte 20–25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte ve formě vychladnout asi 5 minut a poté vyndejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Recepty na rychlé a jednoduché dezerty se o prázdninách hodí vždy. Zkusit můžete rychlé rumové řezy na plech, bleskový jablečný chlebíček nebo zdravější rybízovou bublaninu.

Reklama

Související témata:

Načítám