Hlavní obsah

Rychlé rumové řezy na plech

Hodnocení:
(428)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Jednoduchý koláč na plech je prosycený rumovým sirupem, ořechy v těstu příjemně křupou a vláčnost mu dodává jemná čokoládová poleva. Po focení zmizel dřív, než jsem došla pro talíře, a to je myslím dostatečný argument, proč ho zkusit.

Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na těsto
  • 150 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 140 g mletých ořechů
Na rumový sirup
  • 80 ml vody
  • 80 g cukru krupice
  • 1 panák rumu
Na čokoládovou polevu
  • 100 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 80 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 °C, plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení.

Krok 2: Do velké mísy dejte máslo nakrájené na kostičky a nechte ho chvíli povolit. Přidejte cukr a prošlehejte do krémové konzistence. Postupně zašlehejte také vejce, mléko a prosáté kakao.

Krok 3: Do těsta přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a stěrkou ji zapracujte do těsta. Nakonec přidejte mleté ořechy a také je dobře zamíchejte do těsta.

Krok 4: Těsto (je spíš hustší) rozetřete na připravený plech a pečte 30–⁠35 minut, až povrch zezlátne a zapíchnutá špejle vyjde suchá.

Krok 5: Zatímco se těsto peče, připravte si rumový sirup: do malého rendlíku vlijte vodu, přidejte cukr a rum a na mírném plamenu za stálého mícháni krátce povařte, až se cukr rozpustí.

Tip: Alkohol během vaření vyprchá a v sirupu zůstane jenom rumová příchuť, nemusíte se proto bát nabídnout koláč dětem. Pokud se chcete alkoholu úplně vyhnout, svařte cukr s černým čajem, kouskem citrusové kůry, hřebíčkem a skořicí (pak už to nebudou rumové řezy, koláč bude ale také velmi chutný). Když naopak chystáte pohoštění pro bujarou sešlost, rum nalijte až do povařeného a částečně zchladlého sirupu.

Krok 6: Upečený koláč štědře lžící pokapejte sirupem a nechte vsáknout a vychladnout. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Do rendlíku dejte všechny ingredience, pomalu zahřívejte a vymíchejte do hladké hmoty. Rovnoměrně nalijte na koláč, nechte zaschnout a vychladlý koláč nakrájejte na menší kostky.

Tenhle recept jsem si přivezla z dovolené v Chorvatsku a vždy, když ho peču, dostanu chuť na další balkánské dobroty. Myslím, že šťavnaté čevapčiči s domácím ajvarem spolehlivě vrátí na jadranské pobřeží i vás.

ynezorPumanzeSaNyknalC
26. 1. 2022

Reklama

Sdílejte článek