Hlavní obsah
3,4
(16)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Jedni ho milují, druzí nenávidí. A to většinou jen proto, že ho nikdy nezkusili. O čem je řeč? O jehněčím! Hoďte za hlavu všechny mýty, které se s ním pojí, a připravte si senzační jehněčí guláš s tarhoňou podle Pavla Berkyho.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Guláš
  • 500 g jehněčí plece
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks mrkve
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 15 g rajčatového protlaku
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 60 g sušených meruněk
  • 1/2 plechovky sterilované cizrny
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 ks skořice
  • 2 lžíce olivového oleje
Tarhoňa
  • 500 g tarhoni
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

V hrnci rozehřejte olej. Když je dostatečně rozpálený, přidejte na malé kostky nakrájené maso a z každé strany ho opečte dozlatova. Poté maso z hrnce vyndejte.

02.

Do stejného hrnce přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, česnek a zázvor. Restujte, až cibule zesklovatí. Poté přidejte rozemleté semínka koriandru a černého pepře a dále restujte přibližně 1 minutu. Do hrnce přidejte víno a protlak. Počkejte, až se víno vyredukuje, a protlak zarestujte. Nakonec do hrnce vraťte opečené maso a přilijte vývar. Přidejte skořici a vařte pod pokličkou přibližně 30–40 minut.

03.

Poté přidejte do hrnce cizrnu a sušené meruňky a dále vařte přibližně 20 minut nebo až bude maso úplně měkké.

04.

Nyní si připravte tarhoňu, je to jednoduché! V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou šalotku. Nechejte ji chvíli zarestovat a poté přidejte tarhoňu. Za stálého míchání ji opečte dozlatova. Poté přidejte vodu, osolte a vařte, až je tarhoňa měkká.

Podívejte se v neděli v 16:45 na celý pořad Ve dvou se to lépe vaří, kam si Pavel Berky zve slavné osobnosti. S jehněčím gulášem mu bude pomáhat herečka Bára Štěpánová

Reklama

Načítám