Hlavní obsah

Jehněčí guláš s tarhoňou

Hodnocení:
(16)
Foto: Televize Seznam
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
střední

Jedni ho milují, druzí nenávidí. A to většinou jen proto, že ho nikdy nezkusili. O čem je řeč? O jehněčím! Hoďte za hlavu všechny mýty, které se s ním pojí, a připravte si senzační jehněčí guláš s tarhoňou podle Pavla Berkyho.

Ingredience pro:
4 porce
Guláš
  • 500 g jehněčí plece
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks mrkve
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 15 g rajčatového protlaku
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 60 g sušených meruněk
  • 1/2 plechovky konzervované cizrny
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 ks celé skořice
  • 2 lžíce olivového oleje
Tarhoňa
  • 500 g tarhoni
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: V hrnci rozehřejte olej. Když je dostatečně rozpálený, přidejte na malé kostky nakrájené maso a z každé strany ho opečte dozlatova. Poté maso z hrnce vyndejte.

Krok 2: Do stejného hrnce přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, česnek a zázvor. Restujte, až cibule zesklovatí. Poté přidejte rozemleté semínka koriandru a černého pepře a dále restujte přibližně 1 minutu. Do hrnce přidejte víno a protlak. Počkejte, až se víno vyredukuje, a protlak zarestujte. Nakonec do hrnce vraťte opečené maso a přilijte vývar. Přidejte skořici a vařte pod pokličkou přibližně 30–40 minut.

Krok 3: Poté přidejte do hrnce cizrnu a sušené meruňky a dále vařte přibližně 20 minut nebo až bude maso úplně měkké.

Krok 4: Nyní si připravte tarhoňu, je to jednoduché! V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou šalotku. Nechejte ji chvíli zarestovat a poté přidejte tarhoňu. Za stálého míchání ji opečte dozlatova. Poté přidejte vodu, osolte a vařte, až je tarhoňa měkká.

Podívejte se v neděli v 16:45 na celý pořad Ve dvou se to lépe vaří, kam si Pavel Berky zve slavné osobnosti. S jehněčím gulášem mu bude pomáhat herečka Bára Štěpánová

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek