Hlavní obsah

Jill Biden je první dámou! Prezident ji o ruku žádal pětkrát

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes se koná inaugurace a v Bílém domě usedne demokrat Joe Biden. Ne však sám, po jeho boku mu bude stát manželka Jill Biden. A je možné, že ještě stihne i seminář ve škole, kde vyučuje. Spojené státy budou mít vzdělanou a kultivovanou první dámu.

Článek

Málokdy se mi při práci na článku stává, že by se mi oči zalily slzami. Nová první dáma Spojených států amerických Jill Biden (69) to dokázala. Dojalo mě, jak se na jednom z předvolebních mítinků postavila před manžela, aby ho chránila před demonstrantkou z publika. Sama to později komentovala na sítích: „What a night.“ (To byla noc.) A já říkám: „What a first lady.“

O Bidenových se mluví jako o dalších Obamových. Mají úroveň, jsou láskyplní a vzájemně se podporují. Lidsky můžou Spojené státy jen získat. Jaký bude Joe Biden (78) prezident, se teprve ukáže. Jill Biden vypadá jako bývalá Miss Ameriky a se svým doktorským titulem bude nejvzdělanější první dámou USA. Jak se poznala s manželem a kolikrát ji požádal o ruku, než řekla ano?

Než potkala prezidenta

Jill Biden je nejstarší z pěti sester, a ač prý ve škole platila trochu za rebelku a uměla se bavit, byla dobrou studentkou a snila o tom, že jednou bude mít úspěšnou kariéru a krásné manželství jako její rodiče. Povedlo se jí obojí. V 19 letech se poprvé vdala a vzala si fotbalistu Billa Stevensona (72), po pěti letech se ale rozešli. Zásadním předělem v životě Jill Biden je rok 1975: získala bakalářský titul z angličtiny a poznala Joea Bidena.

Foto: Profimedia.cz

Nová paní Bílého domu je sebevědomá, usměvavá a pracovitá. A její muž s ní rád konzultuje svá rozhodnutí. Prý stála i za výběrem viceprezidentky Kamaly Harris (56)Foto: Profimedia.cz

O ruku ji požádal pětkrát

Senátor Joe Biden se poprvé ženil v roce 1966, kdy si vzal svou školní lásku Neilii Hunter (†30). Měli spolu tři děti, syny Huntera (50) a Beaua (†46) a dceru Naomi. V roce 1972 měla jeho žena autonehodu, kterou ona a roční dcerka bohužel nepřežily.

O tři léta později mu bratr domluvil rande naslepo s o devět let mladší blondýnkou Jill. Byla z toho láska, přesto však sympatická žena jeho žádost o ruku čtyřikrát odmítla. Chtěla si být vztahem stoprocentně jistá, aby případný rozchod Joeovým chlapcům nezlomil srdce. Popáté řekla ano, v roce 1977 byla skromná svatba a za čtyři roky se narodila dcera Ashley (39).

Foto: Profimedia.cz

Iniciátorem zásnub byli prý synové. Řekli otci, že by se měli (ano, všichni tři) oženit s Jill, a on uznal, že mají pravduFoto: Profimedia.cz

Druhá dáma s doktorátem

Politická kariéra Joea Bidena vzkvétala a stejně tak i pracovní úspěchy jeho ženy. Učila angličtinu na středních školách a bývalí studenti vzpomínají na její schopnost nadchnout je pro studium. V roce 2007 se sama vrátila do školy a získala doktorát. Později začala učit na univerzitě v Severní Virginii a hodlá se tam nyní vrátit.

Její muž kandidoval na prezidenta opakovaně. Poprvé v roce 1987, tehdy byl ale během kampaně obviněn z plagiátorství. Do voleb šel znovu v roce 2008, a i když neuspěl a vyhrál Barack Obama (59), on se stal jeho zástupcem. A z Jill byla druhá dáma.

Foto: Profimedia.cz

Když Joe Biden odstupoval z kampaně v roce 1987, oznámil, že udělal pár chyb. Jeho žena udržela tvář a později o tom napsala ve svých memoárechFoto: Profimedia.cz

Eseje známkovala v Air Force Two

Rozhodla se tehdy neopustit svoji práci a manžel ji v tom podpořil. Ve škole učila psaní a po večerech a o víkendech doprovázela manžela na cestách a navštěvovala s ním společenské akce. Nikdy si nebrala v práci volno, ale občas využila čas během letu a opravovala v Air Force Two práce svých studentů.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Obama a viceprezident Biden byli dobrý tým a spolupracovaly i jejich manželky Foto: Profimedia.cz

Bolestná rodinná ztráta 

Proč Joe Biden nekandidoval v roce 2016 na prezidenta? Z osobních důvodů: ve věku 46 let tehdy podlehl nádoru mozku jeho syn Beau a celou rodinu to zdrtilo. Loni už se ovšem do boje znovu pustil, manželka mu stála pevně po boku a občas fungovala i jako jeho ochranka.

Foto: Profimedia.cz

Říká se, že až nyní je Jill Biden opravdu připravená stát po boku prezidenta. Byly roky, kdy o jeho kandidatuře přesvědčená nebylaFoto: Profimedia.cz

Pracující první dáma

Již před volbami uvedla, že pokud se dostanou s manželem do Bílého domu, bude dál učit. Stane se tak jedinou první dámou v historii, která bude mít placenou práci. Je to pro ni důležité nejen osobně, ale také chce, aby povolání učitelů mělo mezi občany větší váhu.

Foto: Profimedia.cz

O své ženě řekl Joe Biden, že být učitelkou pro ni není práce, ale to, co ji definujeFoto: Profimedia.cz

Stylová lady 

Jill Biden je zvyklá pohybovat se na veřejnosti a svůj styl vypilovala k dokonalosti. Nejčastěji ji uvidíte v perfektně střižených šatech a lodičkách, které dají vyniknout štíhlé siluetě. Její předchůdkyně Melania Trump (50) platila za módní ikonu, ale s Jill Biden rozhodně pozice první dámy na stylu neztratí.

Foto: Profimedia.cz

Jill Biden pravidelně běhá a působí velmi mladistvě a šmrncovněFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Viceprezident
Doktorát

Načítám