Hlavní obsah

Slavní muži a jejich (ne)slavné manželky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavní, úspěšní a mocní. Po boku takových mužů byla či stále je žena, která sice žádnou významnou celebritou není, ale tahat za nitky rozhodně umí. Tohle jsou femme fatale, které na své protějšky měly či mají neskutečný vliv. A to jak v tom pozitivním slova smyslu, tak negativním.

Článek

Říká se, že muž je hlavou, ale žena krkem, který tou hlavou hýbe. Je to samozřejmě trochu nadnesené pořekadlo, ale v některých případech více než pravdivé. A tyhle ženy slavných a vlivných mužů jsou jasným důkazem. Jejich partneři bez nich nedají ani ránu a rádi se jimi nechávají ovlivňovat, často bývají jejich nejbližšími rádci. Pro někoho taková žena může být požehnáním, pro jiného pohromou.

Yoko Ono (87)

Kdo by neznal japonsko-americkou výtvarnici Yoko Ono. Ale pravda je, že spíš než její práce se vám ve spojitosti s tímto jménem vybaví rozpad legendární kapely The Beatles. Yoko Ono totiž byla manželkou Johna Lennona (†40).

Vzali se v roce 1969 a tehdy začala mít kapela vážné problémy. Lennon vodil Yoko na natáčení, což se ostatním členům kapely nelíbilo. Navíc si se svou ženou založil vlastní skupinu Plastic Ono Band, začali se politicky angažovat a bojovat za světový mír. O rok později se The Beatles oficiálně rozpadli.

Foto: Profimedia.cz

Yoko Ono si Johna Lennona úplně omotala kolem prstuFoto: Profimedia.cz

Ivana Gottová (44)

Bývala to obyčejná holka z Opavy. Dokud Ivana, dříve Macháčková, neokouzlila největší tuzemskou hvězdu – Karla Gotta (†80). Zpočátku si sice všichni mysleli, že jde jen o další dívku, jíž Zlatý slavík nedokázal odolat, ale z Ivany se stala jeho osudová žena. Byla první a poslední ženou, kterou si Gott, do té doby zarytý starý mládenec, vzal. Stalo se to v roce 2006 v Las Vegas.

V kuloárech se ale odjakživa šuškalo, že zpěvák není jen bezmezně zamilovaný, ale také pěkně pod pantoflem. Ivana měla údajně kontrolu nad celým jeho životem – nad financemi, majetkem, prací, ale i nad tím, s kým se přátelí a s kým ne. Na tom ale nezáleží, byl vedle ní šťastný a ona o něj láskyplně pečovala do jeho posledních chvil. A o tom přeci láska je, ne.

Foto: Profimedia.cz

Životem Karla Gotta prošlo mnoho žen, ale jen Ivana byla ta osudováFoto: Profimedia.cz

Camilla Parker (73)

Jestli se někde opravdu lpí na tradicích a rozvody se pokládají za katastrofu, je to britská královská rodina. O to obdivuhodnější je příběh Camilly Parker. Láska mezi ní a britským princem Charlesem (71) začala už v roce 1973, ale královská rodina ji nepokládala za hodnou role matky královských dětí. Princ Charles si proto vzal princeznu Dianu (†36) a Camilla se provdala za důstojníka Andrewa Parker Bowlese (80). Což byl, mimochodem, bývalý partner Charlesovy sestry princezny Anny (70).

Románek následníka trůnu a Camilly ale pokračoval. Zřejmě posledním hřebíčkem byl záznam telefonního hovoru mezi Camillou a Charlesem z roku 1989, který se v roce 1992 dostal na veřejnost. Charlesova hláška o tom, že by chtěl být tamponem, aby mohl být uvnitř Camilly, se stala legendární. (A to byl pouze jeden ze skandálů královské rodiny.)

Manželství Charlese a Diany bylo v troskách a ani tradice královské rodiny nemohly rozvodu zabránit. Nevídané bylo i to, že po tragické smrti Diany v roce 1997 se začal Charles s Camillou objevovat na veřejnosti, aniž by byli manželé. Vzali se až v roce 2005!

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyni z Cornwallu se povedlo nevídané. Rozvedla britského princeFoto: Profimedia.cz

Jana Nečasová (56)

Tuhle kauzu si možná ještě živě pamatujete. Jana Nečasová, dříve Nagyová, byla vrchní ředitelkou Sekce kabinetu předsedy vlády České republiky Petra Nečase (55). Kromě toho byla také jeho milenkou. V červnu 2013 ji zatkl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a byla na ni uvalena vazba.

Mimo jiné na ni prasklo, že zneužívala vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky, protože ji chtěla usvědčit z nevěry a zřejmě docílit rozvodu. Její obhájce to samozřejmě popíral. Faktem je, že Nečas se skutečně rozvedl a později si ji vzal. A jen čtyři dny po jejím zatčení podal Nečas demisi a jeho vláda padla.

Foto: Profimedia.cz

Politický rozvrat díky románku s Petrem Nečasem? Pro tuto vrchní ředitelku žádný problémFoto: Profimedia.cz

Wallis Simpson (†89)

Když se Wallis s Eduardem potkali, byla tahle Američanka stále vdaná (mimochodem už podruhé). Byla krásná, společenská, zábavná a s tehdy ještě princem to prostě uměla. Byl na ní doslova závislý. Chtěl si ji vzít, a s tím přišel i za svými rodiči, královnou Marii (†85) a králem Jiřím V. (†70). Jejich reakci si asi dovedete představit – Američanka, jednou rozvedená a nyní stále vdaná jako manželka britského prince? Nikdy!

Jiří V. ale v roce 1936 zemřel a z Eduarda se stal král. Wallis se v té době rozvedla. Jenže předseda vlády Stanley Baldwin (†80) i nadále odmítl dát souhlas s jejich sňatkem. Nepomohlo ani to, že Eduard navrhoval takzvané morganatické manželství, kdy by Wallis sice byla jeho žena, ale královnou by korunována nebyla, a jejich případné společné děti by byly vyloučeny z nástupnictví.

Stejně byl postaven před volbu – Wallis, nebo královský trůn. A Eduard se rozhodl pro lásku svého života a abdikoval. Od té doby s ním Buckinghamský palác nechtěl mít nic moc společného, stala se z něj černá ovce rodiny. Wallis, která vždy měla ráda moc a peníze, se snažila ze spřízněnosti s královskou rodinou vytřískat co nejvíc, často tlačila svého muže do sporů s rodinou či různých intrik. Děti spolu neměli, ale slavné „dokud nás smrt nerozdělí“ v jejich případě platí.

Foto: Profimedia.cz

Tahle žena uhranula britského krále Eduarda VIII. natolik, že se vzdal korunyFoto: Profimedia.cz

Olga Havlová (†62)

Olga Havlová, na rozdíl od výše zmíněných žen, byla po boku svého muže ještě dříve, než ho znal celý svět. Nikdy netoužila po slávě, stát se první dámou nechtěla. Po sametové revoluci jí byla sice tato role přiřčena, pro Václava Havla (†75) se toho ve vztahu k ní moc nezměnilo – ona byla jeho první dámou vždy.

Sám Václav Havel totiž uvedl, že Olga byla nejen jeho manželkou, ale především trpělivou čtenářkou jeho děl a její názor byl pro něj zásadní. Byla bojovnicí za svobodu a oddanou spolupracovnicí Charty 77, ženou, s níž probíral veškerá zásadní rozhodnutí, včetně těch politických. A ona po celý život stála po jeho boku a vždy se podřídila tomu, čím zrovna Václav Havel byl. Ať už to byl mladý nadějný dramatik, odsouzený disident či prezident republiky.

Foto: Profimedia.cz

Olga byla nejen Havlovou manželkou, ale hlavně spřízněnou duší a poradkyníFoto: Profimedia.cz

Láska prostě někdy umí divy. A tohle jsou Nejdelší manželství v showbyznysu. Kdo řekl ano fakt dávno?

Načítám