Hlavní obsah

Jóga doma: Naučte se dělat správně psa hlavou dolů

 

Cvičíte jógu doma, protože nestíháte nebo nechcete chodit na hromadné lekce? Pak by se vám mohlo hodit pár rad, jak kterou pozici dělat správně. Dnes jsme se zaměřili na psa hlavou dolů, u které se často chybuje.

Článek

Pes hlavou dolů je známá pozice z jógy, která protahuje celou zadní část těla a posiluje tu přední. Posílíte si při ní paže, ramena, břišní svaly i chodidla. Pozice vytváří mírný břišní tlak, čímž stimuluje ledviny, játra a slezinu, a pomáhá tím lepšímu trávení. Zároveň zvyšuje kapacitu plic a působí dobře proti stresu a úzkostem.

Na hodinách jógy se s ní můžete setkat jak zvlášť, tak při různých sestavách  nebo přechodech z jedné ásany do druhé. Když se dělá správně, je pro tělo nesmírně přínosná. Bohužel se při ní však velmi často chybuje.

Abyste předešli bolestem v ramenou nebo zádech, připravili jsme pro vás návod, jak ji dělat zdravě a technicky správně. (Víte, že některými cviky z jógy si můžete přivodit i mrtvici?)

Pes hlavou dolů (jinak také střecha) prokrvuje mozek, odstraňuje únavu, redukuje stres. I když tedy cvičení moc nedáte, jde o ideální cvik pro každého. Zkusíte ho s námi?

A znáte nejznámější jógovou sestavu Pozdrav slunci?

Reklama

Související témata: