Hlavní obsah

7 zázraků přírody: Ďábelské vodopády v Brazílii nebo majestátní Stolová hora nad Kapským Městem

Foto: B_BEUM, Shutterstock.com

Foto: B_BEUM, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá lidská díla jsou natolik ohromující, že zcela právem budí úžas. Ani to nejlepší z nich se ale nikdy nemůže vyrovnat magii, o kterou se dovede postarat příroda. Tohle jsou její největší divy.

Článek

Není jenom jeden seznam sedmi divů světa. Respektive existuje onen nejznámější, který za svou slávu vděčí času – začal se totiž formovat už ve starověku. Zatímco šest z těchto sedmi divů už spatřit nemůžete, nové divy přírody ano. Následující sedmička se stanovila na základě hlasování veřejnosti z celého světa, které probíhalo mezi lety 2007-2011. Více než půl milionu hlasů rozhodlo, že tohle jsou skutečně největší divy přírody dneška.

1. Ostrov Čedžu

Zatímco Američané vnímají jako jednoznačně nejlepší líbánkovou destinaci Havajské ostrovy (kde nedávno proběhla obrovská přírodní katastrofa), které jsou i pro nás mnohem známější, Jihokorejci a Japonci mají Čedžu. Ostrov lávového původu je asi hodinu letu od Soulu a Havaji se skutečně podobá. Proslavily ho působivé pláže i příkré zelené svahy, které bývají často úžasně rozkvetlé. Dny strávené na pláži ale cestovatelé mohou prokládat poznáváním neuvěřitelných scenerií, včetně jeskyní, které vytvořila láva.

2. Vodopády Iguaçu

Neskutečná masa vody, na kterou byste se vydrželi dívat i hodiny. Jen uši to tak dlouho nevydrží, protože přes hučení vody neslyšíte nic a bez pláštěnky jste promočení za pár sekund. Přesto je jízda motorovým člunem pod vodopády Iguaçu zážitkem, na nějž jen těžko zapomenete. Nejslavnější části vodopádů ležících na řece Iguaçu na hranici Brazílie a Argentiny se říká Ďáblův chřtán. Kaňonem ve tvaru U se valí co sekundu tisícovky litrů vody, která vytváří mlhavý závoj. Místní tvrdí, že právě tady je brána do pekel.

Foto: Iguaçu, Shutterstock.com

Podle místních se pod vodopády na řece Iguaçu ukrývá brána do pekelFoto: Iguaçu, Shutterstock.com

3. Amazonský prales a řeka Amazonka

Produkuje přes dvacet procent kyslíku, který na Zemi dýcháme. Proto se také amazonskému tropickému deštnému pralesu přezdívá plíce planety. Rozkládá se v devíti státech Jižní Ameriky a jeho rozloha čítá asi 6,7 milionu kilometrů čtverečních. Jde o největší prales, kterým jen tak mimochodem protéká i nejdelší a nejvodnatější řeka planety. 20 % říčního toku do oceánu představuje právě Amazonka, jež právem patří také mezi divy světa.

4. Podzemní řeka Puerto-Princesa

Filipíny sestávají z více než sedmi tisíc ostrovů a ostrůvků v Tichém oceánu, ovšem Palawan je možná tím vůbec nejpopulárnějším. Stojí za tím nejen množství bílých písečných pláží v obklopení palem, ale také podzemní řeka Puerto-Princesa, která je součástí stejnojmenného národního parku. Od té doby, co se dostala na seznam divů světa, stala se plavba krasovými jeskyněmi v naprosté tmě a tichu jedním ze zážitků, který si zdejší turisté nechají málokdy ujít.

5. Ostrov Komodo

Jestli nějaká země v jihovýchodní Asii trumfne Filipíny co do počtu ostrovů, pak je to Indonésie, která jich má přes 17 tisíc. Zatímco aktuálně nejpopulárnějším je bezpochyby Bali, na seznam divů světa se dostal ostrov Komodo, který je skutečně výjimečný. Odpověď proč je celkem snadná. Právě zde totiž můžete vidět největšího a nejmohutnějšího ještěra na světě, varana komodského, kterému se říká poslední dinosaurus na Zemi.

6. Stolová hora

Na tři kilometry dlouhý útes tvoří stěny hory, která má plochý vrchol, a tvarem tak skutečně připomíná stůl. Stolová hora je obecný termín z geomorfologie, přičemž tento typ hor můžete potkat všude na světě, dokonce i u nás. Na seznam sedmi divů světa se ale dostala ta, kterou si asi většina z vás vybaví jako první. Až na dvě stě kilometrů daleko je vidět majestátní hora nad Kapským Městem, symbol Jihoafrické republiky. Na jejím plochém vrcholu pak žijí desítky vzácných rostlin a živočichů.

7. Zátoka Ha Long

Do Vietnamu se dnes čeští cestovatelé vydávají poměrně hojně – na to, jaká je to dálka – přitom právě Ha Long mine jen málokdo. Říká se jí také Dračí zátoka, v doslovném překladu by šlo o zátoku zanořujícího se draka. Podle legendy si na tomto místě kdysi dávno razil cestu obrovský drak, který mrskal ocasem tak silně, že celou krajinu roztříštil na tuto neskutečnou scenerii. Na ploše zhruba 1 500 metrů čtverečních vyrůstá z vod Tonkinského zálivu na dva tisíce ostrůvků, které společně tvoří fascinující podívanou.

Související témata:
Tropický deštný les

Načítám