Hlavní obsah

Výlety, kde se zchladíte. Vyrazte do našich nejkrásnějších jeskyní

Foto: photoshooter2015, Shutterstock.com

Foto: photoshooter2015, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parných dnech se můžete zchladit nejen u vody, kde možná hrozí, že bude hlava na hlavě. Před sluníčkem lze utéct i jinak: Česko se pyšní hned několika nádhernými jeskyněmi, tak proč nespojit praktické ochlazení se zajímavým výletem? Podívejte se, kam stojí za to vyrazit.

Článek

Když venkovní teploty atakují třicítky, ze všech výletních možností zpravidla dáte přednost místům, kde se trochu zchladíte. Můžete se vyrazit koupat, třeba do zatopeného lomu, pro které je typická obzvlášť studená voda. Příjemná může být i procházka v lese, kde vás čeká příjemný chládek. Šanci si ale rozhodně zaslouží také jeskyně! Teploty se zde zřídkakdy pohybují nad deseti stupni, navíc vás mnohdy čeká fantastická podívaná. Vyrazte na prohlídku našich nejkrásnějších jeskyní.

  • Běžná turistická prohlídka jeskyně nebývá zpravidla nijak výrazně náročná, ale určitě nepodceňte oblečení a vezměte si minimálně jednu vrstvu navíc. Myslete také na to, že povrch, po kterém se tu budete pohybovat, bývá vlhký, proto volte pevné, uzavřené boty. Pokud jedete s kočárkem nebo se psem, zjistěte si, zda je to na daném místě možné, často totiž vstup nebývá takto umožněn.

Punkevní jeskyně

Okouzlující krápníková výzdoba, ale také atrakce v podobě pověstné plavby po ponorné říčce Punkvě z nich dělá nejvyhledávanější místo celého Moravského krasu a zároveň nejnavštěvovanější jeskyně v České republice. Punkevní jeskyně najdete asi dva kilometry od Skalního mlýna a návštěvníky zde čeká hodinová prohlídka dechberoucích dómů a klenutých chodeb s úchvatnými krápníky. Dostanete se až na samotné dno propasti Macocha, kde na návštěvníky čekají už výše zmíněné lodičky. Plné vstupné vyjde na 320 korun a v sezoně je lepší objednat lístky online, ať máte jistotu.

Foto: photoshooter2015, Shutterstock.com

V Punkevních jeskyních je stálá teplota cca 9 °C, takže se tu v létě zchladíte a v zimě zahřejeteFoto: photoshooter2015, Shutterstock.com

Koněpruské jeskyně

Jestli některý kousek krásného přírodního podzemí šlape výše zmíněnému kusu země na paty, pak jsou to zcela bez pochyb Koněpruské jeskyně. Jsou perlou Českého krasu a jde o nejdelší jeskynní systém v Čechách a zároveň o druhé turisticky nejpopulárnější jeskyně v České republice. Prohlídka jeskyní, kde je průměrná teplota kolem deseti stupňů, začíná ve stěně lomu, tedy na místě, odkud byly jeskyně při těžbě vápence objeveny. Návštěvnický okruh je dlouhý 620 metrů, zabere asi hodinu a vede dvěma patry, která jsou bohatě zdobena krásnými krápníky. Plné vstupné vyjde na 210 korun.

Foto: konepruske.caves.cz

V Koněpruských jeskyních byly objeveny pozůstatky staré penězokazecké dílny a při prohlídce do ní můžete nahlédnoutFoto: konepruske.caves.cz

Bozkovské dolomitové jeskyně

Unikátní podívaná vás čeká také na Semilsku, severně od obce Bozkov v Libereckém kraji. Najdete zde Bozkovské dolomitové jeskyně, což je náš jediný rozsáhlý jeskynní systém vytvořený vápnitým dolomitem. Prohlídkovou trasu tvoří 350metrový okruh, který pro návštěvníky představuje pěkně nabitých 45 minut. Zaplatíte za ni v plné verzi 190 korun a podíváte se na to nejkrásnější, co lokalita nabízí: navštívíte prostory Kaple, Půlnoční jeskyně, Pirátskou chodbu či efektně nasvícenou jeskyni Peklo. Vůbec nejoblíbenější je ale Jezerní dóm, kde se nachází magicky krásné jezero s průzračně čistou vodou.

Foto: bozkovske.caves.cz

Jezerní dóm skrývá největší podzemní jezero v České republiceFoto: bozkovske.caves.cz

Sloupsko-šošůvské jeskyně

A jsme zpátky v Moravském krasu. Co naplat, tahle oblast zkrátka má co nabídnout! A  Sloupsko-šošůvské jeskyně na okraji městečka Sloup nedaleko Blanska patří mezi to vůbec nejlepší. Jde totiž o nejrozsáhlejší zpřístupněný jeskynní systém u nás. Na dvou patrech tu návštěvníky okouzlí dómy, chodby a propasti, přičemž patra mezi sebou dělí 60 výškových metrů. Skoro to působí, jako by byly dvě jeskyně v jedné. Na výběr máte z více prohlídkových tras. Krátký okruh čítá 890 metrů a dospělého stojí 170 korun, dlouhý 1760 metrů vyjde na 200 korun. Vybrat si můžete i 1300metrovou zážitkovou trasu Po stopách Nagela, za kterou si ale trochu připlatíte – plné vstupné vyjde na 900 korun.

Foto: sloupskososuvske.caves.cz

Stalagmit Svícen je považován za nejvzácnější krápník Sloupsko-šošůvských jeskyní Foto: sloupskososuvske.caves.cz

Jeskyně Na Pomezí

Působí možná trochu tajuplněji než ostatní jeskyně, protože je to tradiční zimní domov několika druhů netopýrů. Jeskyně Na Pomezí jsou součástí jesenického krasu, vznikly rozpouštěním mramoru a schovávají se v zalesněném svahu nedaleko Jeseníku. Jsou charakteristické úzkými, zato vysokými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v malé dómy. Jejich názvy přitom vypovídají o dobrodružné povaze objevitelů: Najdete zde Šikmou věž v Pise, Indickou pagodu, Sloní ucho i jeskyni jménem Eskymák v kajaku. Prohlídková trasa činí 390 metrů a projdete ji za 45 minut v méně než osmi stupních Celsia. Dospělý za to zaplatí 190 korun.

Foto: napomezi.caves.cz

Jeskyně Na Pomezí nabízí pohledy na nádherné, jakoby tekoucí útvaryFoto: napomezi.caves.cz

Související témata:
Český kras
Punkevní jeskyně
Macocha
Podzemní voda

Načítám