Hlavní obsah

Nuda nehrozí ani začátkem září: Můžete jít pro Saudka, na vinobraní nebo do elektrárny!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí jako malované, takže to, že už začal školní rok, vám náladu nepokazí! Takže jestli hledáte pár tipů na to, kde se stavit o víkendu, nabízíme vám je.

Článek

Pěkné počasí má ještě pár dní vydržet, takže neseďte doma a někam se jeďte podívat. Jestli zatím nevíte kam, napovíme vám prostřednictvím zajímavých tipů.

Bankovka se Saudkem

Jestliže jste sběratelem čehokoli, měli byste o víkendu zamířit do prostor konferenčního centra PVA EXPO Praha. Koná se zde podzimní veletrh Sběratel, Minerály a drahé kameny, Vinyl a Stereo Expo (jen 9. září), For Decor & Home a konference Trading Expo a Alternativní investice. Na všechny můžete jít s jedinou vstupenkou. Ta vyjde dospělého na 150 Kč a děti a mládež do 18 let mají vstup zdarma.

Na veletrhu si můžete nejen doplnit sbírky, ale také si nechat své poklady ocenit nebo navštívit některou z autogramiád zajímavých osobností. Lákadlem bude, kromě dalších, i pamětní eurobankovka, na které je Jan Saudek. Bankovka má dvě verze a zajímavé je, že na ní je vyobrazeno i ženské nahé pozadí. To je poprvé, kdy je na jakékoli bankovce nahý motiv!

Foto: Pavlína Saudková

Eurobankovka, na které je vyobrazen český umělecký fotograf, malíř a spisovatel Jan Saudek, je jedním z „taháků“ podzimního veletrhu SběratelFoto: Pavlína Saudková

Přijďte na Nebál

Trochu bál, trochu párty, trochu cirkus, trochu art. Unikátní událost a zcela jiný svět stvořený pro jeden jediný večer. V největší industriální hale v Brně vás čeká kvalitní hudba a umění, skvělé drinky a jídlo a zážitek, který už se nebude opakovat. Pořadatelé říkají, že asi takhle nějak by vypadal večírek, který by ho Ludvík XIV. uspořádal v naší době. Takže jestli chcete zažít něco skutečně výjimečného, udělejte si čas 9. 9. (od 18 do 4 hodin) a zajděte do Nové Zbrojovky v Brně-Židenicích. Vstupenka vyjde na 1 240 Kč.

Foto: Nebal

Snová atmosféra jak z jiného světa, spousta vjemů, chutí a barev… to je unikátní akce Nebál, která se koná v sobotu v BrněFoto: Nebal

Romantické vinobraní na Kačině

V sobotu 9.9. od 9 ráno do 20 hodin večer můžete dorazit na zámek Kačina na už 12. ročník krajského vinobraní a dožínek. V krásném parku a na nádvoří empírového zámku vystoupí například Orchestr Jaroslava Ježka, Mňága a Žďorp nebo cimbálová muzika Kyjovsko. To vše doplní vybraná česká a moravská vína a lokální gastronomie. Po celou dobu akce je možnost prohlídky zámku se dvěma tematickými okruhy. Vstupné vyjde 100 Kč pro děti od 120 cm až po 300 Kč pro dospělého.

Pokud je pro vás vinobraní lákadlem, pak můžete zajet i na to Pálavské, které se koná od 8. do 10. září v Mikulově. V tom samém termínu proběhne ve Znojmě. Od soboty 9. do neděle 10. září můžete navštívit i to na Pražském hradě nebo sobotní vinobraní na nádvoří Trojského zámku kousek od Zoologické zahrady v Praze.

Foto: Zámek Kačina

Zámek Kačina bude v tomto víkendu skvělým cílem pro milovníky vína, dobrého jídla a hudby lidové i populárníFoto: Zámek Kačina

Buďte aktivní (nejen) v září

„Kdo je aktivní, ten září!“ To je motto projektu Aktivní září, za nímž stojí Nadační fond Aktivní Česko. Projekt byl oficiálně zahájen už 6. 9. výzvou poslancům ČR, aby se připojili a zacvičili si. Následovat bude Evropský týden sportu 23.-30. září, který zahájí akce Rozjedeme to na Žofíně. Pokračovat to bude akcí Beactive Day, kterou pořádá Česká komora fitness. V rámci toho můžete zdarma navštívit spoustu fitness center a sportovišť, kde na vás čekají zábavné akce, soutěže, workshopy, vstupy zdarma, ukázky lekcí a další aktivity.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Září je ideálním měsícem na to si buď udržet aktivitu z prázdnin, nebo naopak rozhýbat se po letním lenošení. Pomoci vám v tom má projekt Aktivní záříFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Zahrada Čech v Litoměřicích

Od pátku 8. září do středy 13. září můžete navštívit již 47. ročník veletrhu Zahrada Čech. Tradičně na něj zamíří zahrádkáři, chalupáři, chovatelé, ale i kutilové a milovníci přírody. Kromě všeho, co se týče pěstování a chování zvířat, tu najdete i spoustu regionálních potravin a bohatý kulturní program. Vstupné stojí 140 Kč pro dospělého, zlevněné vyjde na 110 Kč a rodina dá 350 Kč.

Foto: Městská kulturní zařízení Litoměřice

Zahrádkářům a vůbec milovníkům přírody zde srdce zaplesáFoto: Městská kulturní zařízení Litoměřice

Vodní elektrárna Střekov

Jsou místa, která moc atraktivně nevypadají. Pokud ale zorganizují den otevřených dveří, vždy tam bývá rušno. Mezi taková patří i vodní elektrárna Střekov na Labi. Své brány otevře veřejnosti 9. a 10. září od 10 do 16 hodin u příležitosti Dnů evropského dědictví. Při komentované prohlídce se seznámíte nejen s historií této stavby, ale i jejím ovládáním. Dostanete se i do strojovny ke trojici vertikálních Kaplanových turbín, které dodají do sítě tolik elektřiny, že by pokryla potřeby skoro třiceti tisíc domácností. Střekovské Masarykovo zdymadlo, jehož součástí elektrárna je, je technickou památkou. Najdete ho kousek od nádražní budovy ve stanici Ústí nad Labem – Střekov.

Pro každého pojem odpočinek znamená něco jiného. Co sedne podle horoskopu vám?

Foto: Svět Energie

Svět energie není vůbec nudnýFoto: Svět Energie

Načítám