Hlavní obsah

Relax a odpočinek podle zvěrokruhu

Foto: Air Images, Shutterstock.com

Foto: Air Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez odpočinku se dlouhodobě fungovat nedá. Každý z nás ale odpočívá trochu jinak, nebo dokonce zásadně jinak. U čeho nejlépe zrelaxují jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Článek

Odpočinek je důležitý pro psychickou pohodu i dobré výsledky v práci. Pro každého však slovo odpočinek znamená něco jiného – jeden se potřebuje vybít kreativně, jiný prostě nejradši spí a další odpočívá zásadně aktivně, při sportu a vždy v pohybu. Charakteristiky jednotlivých znamení zvěrokruhu vám napoví, co od nich čekat, když jde o relax, a jak je nejlépe hodit do pohody, když jsou zrovna ve stresu.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani rozhodně patří mezi ty, kteří odpočívají převážně aktivně. Dlouhé povalování a nicnedělání je nebaví a nic jim nepřináší. V klidu dlouho nevydrží. Ovládne je netrpělivost a zrelaxovaní se pak necítí ani náhodou. Oddechnou si při jakémkoli sportu. Při něm si vyčistí hlavu a zbaví se starostí – spoustu práce odvedou i vyplavené endorfiny. Pozor však na jejich soutěživost, nezapomeňte nastavit hru tak, aby nešlo o boj na život a na smrt!

Můžete si s nimi zahrát dětské hry z devadesátek. Třeba Krvavé koleno nebo skákat gumu. 

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Smysloví požitkáři Býci si užívají typicky relaxační činnosti, jako jsou masáže a wellness, ale taky dobré jídlo a pití, u kterého si dokážou skvěle odpočinout. I vaření pro ně představuje relaxační techniku, do které se dokážou ponořit a vyhnat z hlavy všechny starosti. Konzumace je pak třešnička na dortu. Tohle znamení nemá s odpočinkem velké potíže, dokážou se hodit do klidu vlastně kdekoli, zpomalit jim nedělá problém. Spíš se pak vrátit do tempa, to je pro ně fuška.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Když potřebuje Býk relaxovat, myslí tím opravdovou relaxaci, tedy nicneděláníFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Když jsou Blíženci ve stresu a potřebují si odpočinout, jejich první reakcí bude zvednout telefon a zavolat některému z mnoha svých kamarádů. Strávit chvíle s někým, kdo jim je opravdu blízký, je ohromně nabije a uklidní. Často se potřebují prostě vypovídat někomu, kdo bude sedět, poslouchat, přikyvovat a na správných místech lapat po dechu. Blíženci většinou ani nepotřebují radu, jde zkrátka hlavně o tu ventilaci. Kromě toho si báječně odpočinou i v křesle s dobrou knihou, rozhodně si nebudou vyčítat, že nic nedělají.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Vystresovaní Raci se stáhnou sami do sebe a odmítají mluvit s okolím. Součástí jejich relaxačního procesu je, že si prostě někam zalezou a na chvíli se odstřihnou od světa – ať už je jejich úkrytem ložnice nebo chatka v divočině. Přesto je potřeba nenechávat je samotné dlouho. Ukažte jim, že je máte rádi a že jste na ně nezapomněli. I to je nabije energií. Jako akutní první pomoc pak může zabrat masáž nebo to, že jim nabídnete přípravu horké lázně s vonnými oleji a sklenkou vína. Pozornost se počítá.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Zmožení Lvi možná mají tendenci taky prchat do samoty, ale nedovolte jim to – tohle znamení rozhodně potřebuje pozornost druhých. Ve společnosti přátel a známých doslova rozkvétá a co je pro někoho naprosto vyčerpávající, dobije Lvům rychle baterky. Výlet, párty, ale klidně i skupinová lekce nějakého sportu, to všechno jim pomůže dát se dohromady a uvolnit se. Kromě toho si odpočinou taky při nakupování – Lvi zpravidla hrozně rádi loví nové oblečení, a ještě raději v něm pak loví komplimenty.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Lev je akční, i když odpočíváFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny podléhají stresu málokdy, na to mají celý svůj život příliš perfektně zorganizovaný. Když si však chtějí odpočinout, musí to být v jejich režii. Odpočinek si musí naplánovat a před ním dotáhnout do konce všechno, co měly za úkol. Velmi efektivním způsobem relaxu je pro ně spánek. Dokáží usnout téměř okamžitě a vzbudit se klidně po krátkém šlofíčku plné energie. Dopřejte jim možnost se na chvilku natáhnout a budou zase jako nové.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy nesnáší osamělost a nejlépe si odpočinou ve společnosti. Ostatní se jim postarají o zábavu a za chvíli je všechen stres pryč. Kromě toho báječně zrelaxují při krášlících procedurách – ať už se bavíme o manikúře/pedikúře, návštěvě kadeřníka, solária nebo třeba výletu na kosmetiku. Je to pro ně stoprocentní relax, a navíc se pak těší na výsledek. Baterky jim dobijí i komplimenty, které si pak vyslechnou, tak jimi nešetřete.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři potřebují čas od času prostě zmizet, daleko od lidí a povinností a nutnosti věci řešit. Často prchají hlavně do přírody, kde páchají i nejrůznější sportovní výkony. Mají v sobě aktivitu podobnou té Beraní, takže když třeba vyšplhají na nějakou horu, stres je zcela potlačen záplavou endorfinů. Tyto výlety kamsi do prázdnoty, bez doprovodu, kdy se naprosto stáhnou z radaru, jsou pro Štíry opravdu klíčové. Pokud můžete, umožněte jim je. Vrátí se vám zase jako noví a bude s nimi daleko lepší soužití.

Foto: lzf, Shutterstock.com

Štíři se potřebují utahat, aby si odpočinuliFoto: lzf, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Podobně jako Berani, i Střelci odpočívají zejména aktivně – válení se v posteli je pro ně ztracený čas, radši se proženou někde po hřišti. Na rozdíl od Beranů si ale nečistí hlavu během nebo jinými „osamělými“ sporty – daleko raději si zahrají něco kolektivního. Právě při tom nejlépe vypnou. Stejně tak jim udělá dobře, když se můžou prostě vyřádit – zaskákat si na skákacím hradu, zablbnout v lanovém centru, pobavit se na pouti. Potřebují se na chvíli napojit na své vnitřní dítě, nijak ho neomezovat a prostě se radovat ze života.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi nejradši odpočívají velmi tradičně – u televize, a nejspíš si pustí něco nepříliš náročného. Nebo si sednou do ušáku s knihou a šálkem čaje. Stočit se v oblíbeném křesle nebo na gauči pod dekou a na chvíli utéct do imaginárního světa, ať už prostřednictvím knihy nebo obrazovky, to je přesně to, co potřebují. Většinou si své relaxační chvilky plánují pravidelně, mají je pevně zařazené do denního rozvrhu, tak jim ho nenarušujte. Byli by z toho ještě ve větším stresu.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři se nejvíc uklidní u nějaké spirituální aktivity. Čas od času mají pod tlakem každodenního života pocit, že ztrácejí sami sebe. Proto je pro ně nejodpočinkovější aktivitou meditace nebo jiné spirituální zaměření na vlastní nitro, kdy se můžou chvíli nípat sami v sobě a neřešit okolí. Druhou možností je pak pořádná party s přáteli, kde zapomenou na všechno, zatancují si a zařádí se a chvíli jsou zcela a naprosto svobodní. A to je pro Vodnáře ten nejzákladnější relax ze všech.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby relaxují kreativně. Pokud jsou dlouhodobě pod tlakem a pociťují stres, potřebují upustit páru. Zejména tím, že vytáhnou kreativní náčiní, ať už je to tužka, vodovky, vyšívání, květiny nebo třeba klávesnice počítače – a začnou tvořit. Jejich obrovská fantazie je pro ně bránou do jiného světa, který pro ně představuje únik od všeho neklidu a kde si dobijí baterky raz dva. Nechte Ryby ponořit se do vlastního kreativního procesu a chvíli je nerušte, dokud se z něj sami nevynoří. Poděkují vám a odpočinou si.

A když jsme u té kreativity, zkuste si vyrobit tahle kamínka z květináče. Ušetříte za topení. 

Načítám