Hlavní obsah

Jižní Morava, ale bez davů: Výlety za bílými lvy, rozhledem z vinného sudu i barokní perlou

Foto: martin.dlugo, Shutterstock.com

Foto: martin.dlugo, Shutterstock.com

Reklama

Máte rádi krajinu a folklor jižní Moravy, vadí vám ale davy lidí? Krásně je přece leckde, nemusíte mířit jen do turisticky nejexponovanějších míst. Pojďte s námi na výlet.

Článek

Pohled na Mikulov ze Svatého kopečku, procházka parkem Lednického zámku nebo malebnými uličkami Znojma zní rozhodně jako příjemně strávený čas, pokud ovšem nemáte v patách zástupy dalších fandů do jižní Moravy. Hustý provoz na místních cyklostezkách, přeplněné penziony i marné hledání volného místa v restauracích by vám mohlo dovolenou zbytečně otrávit. Často přitom stačí popojet pár kilometrů a najdete potřebný klid.

1. Hodonín si užijete i s dětmi

Za zábavou i poznáním můžete zamířit do Hodonína. Během procházky městem se pokocháte secesní radnicí, mariánským sloupem i barokním zámkem, který dnes funguje jako muzeum s expozicí věnovanou nejvýznamnějšímu hodonínskému rodákovi – T. G. Masarykovi.

Nejen na technické nadšence čeká Muzeum naftového dobývání a geologie, za odpočinkem můžete vyrazit do místních lázní. Pomocí jodobromové vody solanky zde léčí zejména kloubní potíže, vybírat můžete i z nabídky jednodenních lázní pro zaneprázdněné. S dětmi pak rozhodně nesmíte minout místní zoologickou zahradu, vyhlášenou chovem bílých lvů.

Foto: mjurik, Shutterstock.com

Vystoupejte 150 schodů na radniční věž, otevře se vám výhled na Bílé Karpaty, Pálavu i BuchlovFoto: mjurik, Shutterstock.com

2. Gastro toulky Čejkovicemi

Za folklorem hanáckého Slovácka můžete vyrazit do vinařské obce Čejkovice. 21. až 23. srpna se tu konají tradiční krojované hody připomínající zasvěcení zdejšího kostela svaté Kunhutě.

27. srpna se koná Den otevřených sklepů, užít si ale můžete i mimo tyto akce. Dominantou města je zámek, dnes fungující jako hotel s restaurací. Zavítat můžete i do podzemního labyrintu Templářských sklepů, exkurzi lze zvolit i ve variantě s degustací vína. Za vínem ale můžete i k menším vinařům, až do poloviny září je od čtvrtka do neděle od dvou do sedmi otevřený některý z místních sklepů.

A kdyby vás po všem tom vínu ráno pobolívala hlava, vystoupejte na kopec nad městem, kde se rozkládají zahrady bylinkového ráje Sonnentor. Projít se můžete bylinkovou zahradou, poučí vás zážitková exkurze ve výrobně čajů a v místní kavárně pořídíte nápoj na leckterý tělesný neduh.

Foto: Zaruba Ondrej, Shutterstock.com

Vydejte se na procházku sklepními uličkami a obdivujte jejich zdobnou i důmyslnou architekturuFoto: Zaruba Ondrej, Shutterstock.com

3. Do Kyjova za architekturou

Kyjov tepe folklorem, každé čtyři roky se tu v srpnu koná Slovácký rok, vůbec největší národopisná slavnost s ukázkami krojů a lidových zvyků, včetně stavění májky nebo jízdy králů.

Letos není rok konání, ale můžete si užít město samotné. Památková zóna Kyjova nabízí několik zdobných měšťanských domů, barokní kostel, renesanční radnici s protáhlou věží i zámeček se sgrafitovou výzdobou, dnes sídlo Vlastivědného muzea.

Milovníky architektury osloví procházka po funkcionalistických vilách a stavbách z 20. a 30. let minulého století. Za zajímavými cíli vyrazte i mimo město. O vojenské historii vás poučí Military muzeum, ještě hlouběji do historie se ponoříte na bájném vrchu Náklo. Výhledy si užijete z netradičních rozhleden, například Bukovanský mlýn má podobu větrného mlýna, Soudek u Šardic vinného sudu.

Foto: Artur Bociarski, Shutterstock.com

Areál Bukovanský mlýn nedaleko Kyjova nabízí nejen rozhled do kraje z rozhledny v podobě větrného mlýna, ale i restauraci, minigolf nebo jízdu na ponícíchFoto: Artur Bociarski, Shutterstock.com

4. Barokní perla Milotice

Za honosnými zámky a rozsáhlými zámeckými parky nemusíte jen do Lednicko-Valtického areálu. K prohlídce zve i zámek Milotice, nádherně dochovaná ukázka barokní architektury u nás. Během prohlídky se dozvíte mnohé z historie stavby, která sloužila i jako pevnost husitských vojsk či sídlo Albrechta z Valdštejna.

Vyhraďte si na návštěvu dost času, projít si budete chtít i zahrady ve francouzském stylu s oranžerií, kašnami a sochami i rozsáhlý anglický park s loveckým pavilonem a umělou gotickou zříceninou. Zámek obklopuje i vodní příkop.

Projít se můžete i k nedalekým Písečným rybníkům, přírodní rezervaci chránící vzácné rostliny a plže, rybníky jsou i domovinou několika druhů vodních ptáků.

Foto: martin.dlugo, Shutterstock.com

Pro návštěvníky mají na zámku i zážitkovou prohlídku v barokních kostýmech. Oblékněte se do honosných šatů a můžete si pořídit na památku krásné fotky na nádvoří i v zahradě Foto: martin.dlugo, Shutterstock.com

Reklama

Načítám