Hlavní obsah

Nejlepší svačinky na výlety: Nezabírají moc místa a dodají vám energii

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Chystáte se na vyjížďku na kole nebo na celodenní výlet do přírody? Ať zamíříte kamkoli, bude se vám hodit svačina, která vám během cesty dobije baterie i potěší vaše chuťové buňky.

Článek

Co si představíte jako svačinu na výlet? Někdo nevyjde z domu bez řízku mezi dvěma krajíci chleba, jiný spoléhá na müsli tyčinku nebo sušenky. Chutí je spousta a my vám ukážeme pár zajímavých možností.

Co na svačinu?

Svačina na výlet, kterou budete jíst během fyzické aktivity, by měla být maličko jiná než ta doma. Můžete si totiž dovolit trochu víc sacharidů, které jsou rychlým zdrojem energie. Měla by vám chutnat, abyste jídlem podpořili dobrou náladu. Žádoucí je i lehká stravitelnost, protože jinak vás utlumí, bude vám z ní těžko a následný pohyb si tím dost zkomplikujete.

Vybírejte podle fyzické náročnosti

Skladba potravin na výlet by se měla řídit i tím, jak moc se hodláte věnovat sportu a pohybu. „Při lehké pohybové aktivitě, například při čtyřicetiminutové chůzi, žádnou svačinu nepotřebujete. Během středně náročné aktivity si můžete vzít třeba ovocnou kapsičku, a pokud je váš pohyb fyzicky opravdu náročný, pak si klidně dopřejte sušenky bez vlákniny, ovocný nápoj a sportovní sacharidové snacky. Nezapomínejte ani na pitný režim. Poté, co vydáte energii a zapotíte se, můžete zvolit i mineralizované vody, dokonce i slazené,“ radí Pavel Suchánek, odborník na výživu při sportu v AquaLife Institutu.

Jen pro představu – lehkou pohybovou aktivitou se myslí procházka, indiánský běh po rovince, rehabilitační cvičení, relaxační jóga a podobně v trvání cca 30–40 minut. Mezi střední pohybové aktivity patří běh ve zvlněném terénu, horská turistika, bruslení, kondiční plavání, sjezdové lyžování, pilates, power jóga, rychlejší a vytrvalostní běh, výkonnostní plavání. Vysokou pohybovou aktivitou je běh v náročném terénu, razantní sjezdové lyžování, kruhový trénink, crossfit, sportovní turnaje atp. Takže co s sebou do batohu?

1. Müsli

Skladné, většinou i chutné, jsou třeba müsli tyčinky. Mohou obsahovat oříšky, sušené ovoce a čokoládu, tedy nejen zdroje rychlé energie, ale v případě ořechů a čokolády i dobré nálady. Mezi tyto tyčinky lze počítat i tzv. flapjacky, které obsahují pomalu stravitelné sacharidy, sušené ovoce a kvalitní tuky a bílkoviny. Zasytí a dodají energii.

Foto: Archiv firem

Zleva: Semix minimüsli tyčinky s višněmi a datlemi od značky Semix, v balení 14 tyčinek, 70 g v e-shopu Zdravý život za 20 Kč. Flapjack natural, 50 g v e-shopu Bonavita za 17 Kč. Mixitka bez lepku, arašídy a protein, 46 g v e-shopu Grizly za 25 KčFoto: Archiv firem

2. Oříšky a semínka

Ideální svačina je sáček s oříšky nebo semínky do kapsy. Jsou bohatým zdrojem tuků, takže dodají pomalou energii, která se hodí při celodenní nebo několikadenní túře. Pozor ale na množství, aby právě ony tuky nezpůsobily střevní obtíže. Každopádně patří mezi potraviny povzbuzující mozek a navozující dobrou náladu. Při náročném pohybu mohou být oříšky dokonce obalené v čokoládě nebo medu. Ovšem s přihlédnutí k počasí, protože třeba čokoláda se v teple roztéká.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ajala čoko zob, 70% čokoláda, 150 g v e-shopu Ajala za 175 Kč. Pražené arašídy Nut2Go v medu, 200 g v e-shopu Zdravé ořechy za 32 Kč. Minimix Natu, kombinace kešu, mandlí, vlašáků a lískových ořechů, 80 g v e-shopu Natu za 54 KčFoto: Archiv firem

3. Čerstvé i sušené ovoce

Zdravou a naprosto jednoduchou svačinku, kterou si můžete vzít prakticky kamkoliv s sebou a je výborným zdrojem energie, je ovoce. Zvolte takové, které se v batohu nerozmačká, nebo si ho nachystejte do pevné krabičky. Alternativním řešením může být i sušené ovoce, to má ale v porovnání s čerstvým ovocem vyšší obsah kalorií a cukru, proto ho mlsejte s rozumem. Dobrou variantou jsou i ovocné kapsičky, kterých je na trhu velká nabídka a můžete vybrat vhodnou variantu i pro nejmenší děti. Ovocnou svačinu si můžete i vyrobit – třeba jablečné chipsy nebo nepečené kuličky s vločkami.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sušené jablečné kroužky Ovocňák, 100 % ovoce, 25 g v e-shopu Ovocňák za 29 Kč. Relax pyré s červenou řepou, jablkem a jahodami, 100 g v e-shopu Rohlík za 20 Kč. Hamánek kapsička s chutí jablka a banánu, 100 g v e-shopu Lékárna za 19 KčFoto: Archiv firem

4. Něco na chleba

Pokud si neumíte svačinu představit jinak než pečivo s něčím, pak můžete vyzkoušet zdravější varianty, než je obligátní salám. Jednou z možností jsou domácí pomazánky nebo ty rostlinné balené.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio pomazánka zahradní bylinky, veganská, 180 g v dm za 45 Kč. Hamé Veggie, tatarák ze zeleniny i pro vegetariány, 100 g v Globusu za 32 Kč. Druid Veganská pomazánka medvědí česnek s avokádem, 100 g v Teta Drogerii za 28 KčFoto: Archiv firem

5. Lehký oběd

Je váš výlet delší nebo se chystáte pod stan nebo do kempu? Pak se bude hodit i pár tipů na výživné a rychle hotové obědy do krabičky. „Na cesty s sebou volte takové jídlo, které dodá energii, zasytí vás a nezkazí se, i když bude mimo lednici, a ideálně ho lze velmi snadno připravit nebo sníst i studené,“ radí výživová odbornice Karolína Fourová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Good Lunch s bulgurem a zeleninou, 250 g v e-shopu Biosféra za 72 Kč. Čistý slepičí vývar, 2 porce, 600 g v e-shopu Expres menu za 99 Kč. Lyo food Vepřové a brambory, zalije se vodou přímo v sáčku, 79 g v e-shopu 4camping za 219 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata: