Hlavní obsah

Láká vás Peru? Právě teď je ideální čas. Okouzlí vás krásná příroda i pozůstatky tajuplné říše Inků

Foto: David Ionut, Shutterstock.com

Foto: David Ionut, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peru je pro nás pojem známý, a přesto velice vzdálený. Víme sice, že tato země existuje kdesi v Jižní Americe, ale většina lidí má pouze zběžné povědomí o jejím propojení s říší Inků a jejich neobyčejnou kulturou zastoupenou tajuplnou pevností Machu Picchu. Tato země jako málokterá na světě dokáže i dnes romanticky oslovit každého návštěvníka.

Článek

Historie Peru je nesmírně bohatá a sahá hluboko do minulosti. A stejně tak rozmanitá je i peruánská kultura, příroda a současný život zdejších lidí, potomků původních obyvatel, a to včetně skvělé gastronomie. V Peru najdete také všechna myslitelná podnební pásma – od mořských pláží přes pouště a pralesy až po sněhem pokryté vrcholy hor. Takže si pobyt zde užijí jak milovníci klidu, tak ti, kdo vyhledávají adrenalin.

Machu Picchu: Jak se tam dostanete?

Peru je země krásná, drsná, divoká, tajemná a je zde mnoho míst, která návštěvníka uchvátí. Asi největším lákadlem je ale proslulá plošina Machu Picchu. Ačkoliv se u většiny peruánských památek platí vstupné na místě nebo je vstup zdarma, v tomto případě je denní počet turistů limitován a je třeba si vstupenky zakoupit alespoň s měsíčním předstihem.

Při výběru vstupenky si lze vybírat ze dvou okružních tras. Současně si je třeba zarezervovat také zpáteční jízdenku na trase Cuzco – Aguas Calientes (cca 500 solů). Jedna cesta trvá přibližně čtyři hodiny. Na místě se pak necháte autobusem vyvézt na vrchol k Machu Picchu (48 solů).

Pokud se vám nepodaří na termín, kdy plánujete pobývat v Cuzcu, vstupenku na citadelu zajistit, neklesejte na duchu. V Cuzcu si ji můžete ještě zakoupit v kterékoliv cestovní kanceláři, které disponují určitými kvótami. Návštěva světoznámé památky se dá pohodlně zvládnout během jednoho dne a vyjde vás přibližně dle stávajících cen na 700 až 800 solů, tedy 4 000 až 5 000 korun.

  • 1 peruánský sol (PEN) je asi 6 Kč.

Co je v Peru ještě k vidění?

Kromě magické citadely Machu Picchu stojí za návštěvu i tajemné jezero Titicaca, slavné město Cuzco, záhadné obrazce na planině Nazca, neprobádaná amazonská džungle s domorodými kmeny, ke kterým civilizace proniká velmi pomalu, tajemný trojzubec čí svícen (Candelabro de Paracas), velkolepé pyramidy a stavby dávných předkolumbovských kultur.

Na všech památkách a zajímavých místech jsou místní průvodci, ale využití jejich služeb je na rozhodnutí každého návštěvníka.

Kdy vyrazit a co si přivézt?

Nejlepší čas k cestě do Peru je v období našeho podzimu nebo jara. V Peru je možno se věnovat skvělým outdoorovým aktivitám, v horách lze vyzkoušet vysokohorskou turistiku, cyklistiku a horolezectví, na horských řekách rafting, na písečných dunách sandboarding, na pobřeží jízdu na koni a u moře surfing.

Z Peru si můžete přivézt rozmanité suvenýry místní řemeslné výroby, výrobky z lamí kůže, nádherné textilie z lamí vlny, keramické výrobky či národní nápoj pisco. Náročnější cestovatel si může koupit na památku výrobek ze zlata, prsten, náramek, náušnice či náhrdelník.

  • Pokud jde o bezpečnost, je Peru v turistických centrech relativně bezpečnou zemí. Pozor si je potřeba dát v chudých čtvrtích ve velkých městech, kde můžete být i násilně přepadeni. Doporučuje se nechodit sám po setmění ve městě, nenosit zbytečně drahé šperky, hodinky.

Ceny a zdravotní pojištění v Peru

  • Ceny jsou v Peru obecně vcelku nízké kromě zboží prodávaného v luxusních čtvrtích, velkých supermarketech nebo v buticích. Cizincům jsou většinou všude nabízeny vyšší ceny než místním, doporučujeme smlouvat.
  • Pozor při směně peněz na místní měnu z neověřeného nebo náhodného zdroje, i když kurz může být na černém trhu u pouličních směnárníků o něco lepší než ten oficiální. Bankovky mohou být totiž falešné či neplatné.
  • Nejlepší je směnit peníze na letišti, v bance a oficiálních směnárnách. Vždy je třeba si dát pozor na bezpečnost. Nejvýhodnější je platit kartou, ale s narůstající vzdáleností od Limy ubývá jak bankomatů, tak i míst, kde platební karty berou.
  • Pokud se musíte nechat v Peru, a víceméně v celé Latinské Americe, ošetřit v nemocnici nebo u soukromého lékaře, musíte za ošetření či léčbu zaplatit většinou na místě v hotovosti a až pak vymáhat peníze po pojišťovně. Takže je třeba mít finanční rezervu i pro tento případ.

Autorem článku je Zdeněk Kalkus, který v Peru žil a pracoval, a měl tak možnost se se zdejším životem a lidmi osobně seznámit. O této zemi napsal knihu Tři poloviny Peru.

Související témata:

Načítám