Hlavní obsah

Peruánské kuře se salsou z kysané smetany

Hodnocení:
(120)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Kuře po peruánsku aneb Pollo a la Brasa je populární dobrota nejen v místě svého původu, ale i v Severní Americe. A my už chápeme proč! Sladce pikantní marináda, šťavnaté maso a svěží omáčka z kysané smetany a bylinek tvoří skvělou kombinaci. Perfektního výsledku dosáhnete, když celé kuře naložíte už den předem – maso krásně zkřehne a koření se dostane nejen do křupavé kůrčičky.

Ingredience pro:
4 porce
Na kuře (hodí se i kuřecí kousky)
  • 1 kuře
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 šťáva z limetky
Na zelenou omáčku (místo smetany můžete dát majonézu nebo směs obojího)
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 paprička jalapeño
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 limetky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Nejekonomičtější je koupit kuře celé, ale hodí se i půlky, čtvrtky, stehna či paličky.

Foto: Jakub Jurdič

Nejlevněji vás vyjde koupit kuře celé. Já koupila menší kuře z farmy a na 4 porce vyšlo bohatě

Krok 2: Kuře se bude péct naplacato (to je mimochodem i skvělý způsob, jak ho grilovat): otočte ho prsíčky dolů a nůžkami nebo ostrým nožem odstraňte páteř. Tu nevyhazujte, ale schovejte do vývaru!

Foto: Jakub Jurdič

Vyřízněte nebo vystřihněte páteř, tu si schovejte třeba na vývar

Krok 3: Nožem teď vespodu nařízněte vnitřek kuřete, až se ukáže kost jako na první fotce, otočte ho a rozplácněte. Křídla schovejte pod sebe, aby se nepálila.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen kuře zploštěte a křidýlka zastrčte dospod, aby se nepřipalovala

Krok 4: Všechny suroviny na marinádu smíchejte (pokud máte rádi pálivé, přidejte i chilli), maso jí ze všech stran potřete a nechte alespoň 4 hodiny, ale ještě lépe do druhého dne, marinovat.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace medu, limetky a voňavého koření vytvoří jednoduchou, ale skvělou marinádu

Krok 5: Poté přesuňte kuře na pekáč (zbytek marinády si schovejte na potření) a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu. Každých 15 až 20 minut kuře vyndejte a potřete zbývající marinádou a výpekem. Kdyby příliš rychle hnědlo, na část pečení ho přikryjte alobalem.

Foto: Jakub Jurdič

Každých 15 az 20 minut pak kuře potírejte zbylou marinádou nebo výpekem

Krok 6: Mezitím se pusťte do omáčky. Ta se tradičně připravuje z majonézy, ale já dávám lehčí kysanou smetanu. Skvělý je i mix obojího, případně smetanový jogurt.

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím si připravíte bylinkovou salsu

Krok 7: Několik lístků koriandru si schovejte na ozdobu a zbytek (včetně stonků, které nesou nejvíce chuti) rozmixujte nebo najemno nasekejte s papričkou, česnekem, limetkovou šťávou, olejem, solí dle chuti a smetanou.

Foto: Jakub Jurdič

Vše stačí jednoduše rozmixovat

Krok 8: Kuře podávejte s koriandrovou omáčkou a vařenou rýží, pečenými bramborami nebo salátem z avokáda, okurky, rajčátek a koriandru.

Foto: Jakub Jurdič

Z fotky bohužel nepoznáte, jak dobře tohle šťavnaté kuřátko chutná!

Zkuste kuřecí menu z celého světa: portugalskou kuřecí polévku Açor à Alentejana, mexické trhané kuře v omáčce mole, voňavou indickou tikka masalu nebo rychlé čínské kung-pao. A pokud potřebujete nějaký chutný moučník, zkuste Fit Míša řezy

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek