Hlavní obsah

Rodinný výlet, který si užijí děti i dospělí? Slovensko láká na hory, skvělé aquaparky i termály

Foto: Krystyna89, Shutterstock.com

Foto: Krystyna89, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákají vás štíty velehor a přemýšlíte, jak tuhle vášeň předat svým dětem? Vezměte je na Slovensko! Je to blízko, je tam spousta možností vyžití a zábavy a na rozdíl třeba od angličtiny, kterou se v zahraničí možná domluví lépe junioři, slovenštinu budou mít určitě v paži rodiče!

Článek

Parádní možnost vyžití nabízí region Liptov a právem se o něm říká, že leží v turistickém srdci Slovenska. Nabízí výhodnou polohu pro výlety do Velké a Malé Fatry i do Nízkých Tater, ty Vysoké pak máte ve velmi slušné dojezdové vzdálenosti autem.

Tip v Nízkých Tatrách: Chopok

Nízké Tatry nabízejí nespočet výletů s dětmi, za hezkého počasí je určitě skvělé vyrazit na Chopok a užít si výhledy. Nejjednodušší přístup je lanovkou z areálu Jasná, na vrcholu se pak můžete rozhodnout pro několik tras. S menšími dětmi vyrazte hřebenovkou na Dereše (2003 m. n. m.), kam vede horský chodník. (Jen pro jistotu dodejme, že chodník neznamená, že se tam dá jít i s kočárem. A rozhodně nebudete litovat investice do pevných kotníkových bot!) Zdatnější se mohou vydat na nejvyšší vrchol Nízkých Tater – na Ďumbier ( 2045 m. n. m., cca 2 hodiny) – a pak buď stejnou cestou zpět, nebo po červené a modré do mezistanice.

Foto: Slovakia travel

Možná si zrovna váš potomek pobyt ve vysokých nadmořských výškách užijeFoto: Slovakia travel

Tip ve Vysokých Tatrách: Hrebienok

Nízké Tatry nabízejí opravdu nepřeberné množství výletů, ale kdybyste chtěli dětem ukázat zase trochu jiný krajinný ráz, Vysoké Tatry jsou jen hodinku autem. Vyzkoušejte vyjet ze Starého Smokovce na Hrebienok, odtamtud můžete dle svých sil dojít například na Zamkovského chatu (3,4 km, cca 2 hodiny tam). Když budete mít štěstí, potkáte v zatáčce nad úchvatným Obrovským vodopádem i ochočenou lišku Elišku. Bude-li slunečno, rozhodně stojí za to dobýt Skalnaté pleso a podívat se na Lomnický štít.

Můžete se podle svých sil projít kus tam a zpět po Tatranské magistrále (populární cestě pro pěší) anebo zkuste sejít do mezistanice lanovky. Z té se pak dá jet dolů na motokárách, které se velmi dobře ovládají i brzdí – a tím jsme se dostali k odměnám. Protože aby potomek někam došel, musí být motivován.

Od koupání po klokany

Recept, jak uspět s dětmi na horách (a to jak v létě, tak v zimě), je lety osvědčený systém výkon/odměna. A zatímco u nás to bývala rozteklá čokoláda z batohu, dnes se dá vybírat z mnoha o dost lákavějších nabídek. Někoho může vábit sladká odměna na chatách, jiného motokárový sjezd, většině rodin ale funguje proložit výlety pobyty v aquaparcích.

Nejoblíbenější jsou bezpochyby TatralandiaBešeňová a těžko říct, který je lepší. Oba mají spoustu vodních atrakcí, vevnitř i venku, a oba dávají rodičům možnost úniku do saunového světa. V Bešeňové má termální voda v bazénu trochu výraznější charakter, v Tatralandii se zase můžete zastavit i v kontaktní zoo a projít se těsně vedle medvěda nebo pohladit klokánka.

Tatry vás nezklamou ani ve chvíli, kdy počasí zrovna nepřeje obdivování panoramat. V tu chvíli se nabízí například výlet na kole kolem Liptovské Mary, při dešti zavítejte do oblíbených Demänovských jeskyní nebo do skanzenu ve Vlkolínci, který patří mezi památky UNESCO.

Foto: Slovakia travel

Koupání a hory na obzoru, znáte lepší kombinaci pro rodinu?Foto: Slovakia travel

Na co nezapomeňte

Pokud vás Tatry lákají, nezapomínejte na pár věcí: běžné pojištění vám platí jen v těch místech, kam se dostane sanitka. Jakmile je třeba zásah Horské služby, je nutné mít připojištění, jinak zásah zaplatíte, tak na to myslete. I když je dole vedro, vysoko v horách mohou být sněhová pole, proto nepodceňujte dobrou obuv, stejně jako teplé oblečení. Vezměte si s sebou vždy dostatek pití (na celodenní výlet 2 l vody na osobu), voda z ples a potoků nemusí být pitná. Jak vybrat výlet podle kondice, kde hledat aktuální varování a zprávy o počasí a další důležité informace, najdete na stránkách Horské služby.

Načítám