Hlavní obsah

Advent je tady! Co podniknout o víkendu? Zajděte na vánoční světýlka, brusle i do kina na klasiku

Foto: svetlavypraveji.cz

Foto: svetlavypraveji.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzdoba připravená, adventní věnec na stole… Co podniknout teď? Nasajte sváteční atmosféru u světýlek, pod stromkem, na zámku nebo vyrazte na brusle.

Článek

První adventní víkend je tady a o rozsvícení stromečků a trhy nebude nouze na mnoha místech naší země. Jestli o to nechcete přijít, prostudujte si pečlivě víkendové programy ve svém bydlišti. V hlavním městě se můžete zastavit na Staroměstském náměstí 2. prosince a být v 16:30 hodin svědkem rozsvícení vánočního stromu.

Jste z Prahy nebo se tam chystáte třeba právě na rozzářený stromek či za dárky? Pak pro vás máme pár zajímavých nápadů, jak si sváteční atmosféru v metropoli užít ještě víc. A přinášíme samozřejmě i tipy na krásné mimopražské akce, které vám zvednou náladu a nabídnou pravou adventní náladu.

Světýlka všude, kam se podíváš

Už vás chytá adventní nálada? Zajděte ji podpořit do světelného parku s názvem Světla vyprávějí ve Žlutých lázních v Praze. Světelné instalace okouzlí jak děti, tak dospělé. Do parku můžete jet pohodlně i s kočárkem a vstup je povolen také psům, samozřejmě na vodítku. A můžete se těšit na dobrý svařák! Za dospělého zaplatíte 250 Kč, za děti, studenty a seniory 150 Kč. Otevřeno je každý den od 16 do 21 hodin a vstupenky lze zakoupit online, abyste se vyhnuli případným frontám.

Foto: svetlavypraveji.cz

Světla vyprávějí, tak se jmenuje doslova zářivá výstava pod širým nebem v pražských Žlutých lázních na břehu VltavyFoto: svetlavypraveji.cz

Dárky v předstihu a bez stresu

Vybírání vánočních dárků běží na plné obrátky. Inspiraci lze nachytat i na pop-upu známé značky ložního prádla a bytového textilu Lejaan, který probíhá každý den až do 17. prosince. Stavit se můžete mezi 11. a 19. hodinou v prostorech sklářské firmy Bomma – v jejím showroomu v kubistickém domě Diamant v Praze. Můžete si zde osahat materiály a prohlédnout barvy ručníků, povlečení nebo vyzkoušet peřiny a polštáře z husího peří, které značka nově nabízí. Na místě pak nakoupíte s 10% slevou, dopravou zdarma a vánočním balením.

Foto: Patrik Borecky

Vánoční pop-up najdete ve známém kubistickém domě na rohu Spálené a Lazarské ulice a můžete zde obdivovat nejen designové ložní prádlo, ale i úžasný interiér a svítidlaFoto: Patrik Borecky

Na zámek i v zimě

S příchodem podzimu se mnohé hrady a zámky veřejnosti uzavírají. Jiné ale vítají návštěvníky po celý rok – a patří mezi ně zámek ve Světlé nad Sázavou. Od listopadu do 7. ledna je tam k vidění expozice Historie Vánoc a vánočních tradic. Kromě toho se můžete těšit na výstavu České korunovační klenoty nebo přehlídku historického skla. Pravou vánoční atmosféru získá zámek po setmění, kdy se můžete kochat i osvětleným parkem. Vstupné pro dospělého činí 140 Kč, pro studenty a seniory je za stovku.

Foto: Petr Lemberk

Zámek Světlá nad Sázavou láká návštěvníky i v zimním období na zajímavé tematické výstavy i slavnostní osvětleníFoto: Petr Lemberk

Kam na brusle? Do Brna i Prahy

Počasí je nyní vyloženě zimní (snad vydrží do Štědrého dne), proto neváhejte a vyrazte na brusle. Protáhnete celé tělo a užijete si spoustu legrace. Právě se otevřelo jedno z největších kluzišť v Praze, a to na Letné. Jsou zde každý den od 9 do 21 hodin, dospělí mají vstup za stovku a děti zdarma. Nemáte brusle? Nevadí, můžete si je zde na dvě hodiny zapůjčit za 130, děti za 60 Kč.

Máte to blíž do Brna? Vyrazte do centra Olympia, kde je už od poloviny listopadu tradičně otevřené kluziště. I zde nabízejí brusle k zapůjčení a můžete se těšit na občerstvení. Za dospělého zaplatíte 130 Kč.

Foto: kluzistepraha.cz

Zabruslit si můžete třeba na pražské Letné. V Praze i Brně počítejte s tím, že během dne jsou tři přestávky na údržbu ledu a v té době není kluziště přístupné (trvá to asi 30 minut)Foto: kluzistepraha.cz

Do kina na Kevina i Lásku nebeskou

K úžasné předvánoční náladě chtějí přispět i kina, a proto do programu zařazují starší vánoční filmy. 13. prosince ve 20 hodin můžete v 56 biografech po celé republice vidět na stříbrném plátně jeden z nejslavnějších romantických hitů Láska nebeská, jež měla premiéru před 20 lety. Předprodej vstupenek je už zahájen a více info najdete na stránkách TadyVary.

A s inspirací z hlavního města ještě nekončíme. Sunset Cinema v holešovickém Vnitroblocku je útulné „atmosférické místo“. Okouzlí vás neotřelý interiér a vstup: do kinosálku se vchází skrze skříň. V prosinci se tu koná vánoční festival se starými peckami. Snímek Sám doma je skoro povinný, stejně jako Grinch, Prázdniny, Pretty Woman, Toy Story: Příběh hraček, Deník Bridget Jonesové nebo Smrtonosná past… Program je na stránkách Sunsetcinema.cz.

Foto: Profimedia.cz

Láska nebeská běží v televizi na Vánoce každý rok. Letos si ji můžete užít i na velkém plátně a už během adventuFoto: Profimedia.cz

Prohlídka Mariánek

Láká vás zažít okouzlující lázeňské město trochu jinak? Mariánské Lázně připravily pro místní i turisty adventní procházky – krásným nazdobeným centrem je provede čert, Mikuláš nebo anděl. Komentované prohlídky probíhají každou sobotu až do 16. prosince. Svoje místo si můžete zakoupit na webu města v kalendáři akcí, cena za osobu činí 150 Kč. Dozvíte se množství zajímavostí o městě zapsaném na seznamu UNESCO, nasajete příjemnou zimní atmosféru a zazní také něco o vánočních zvycích.

Foto: V. Simeonová / marlazne.cz

Mariánské Lázně jsou krásné po celý rok, ale adventní výzdoba a nálada jim dodá ještě větší kouzloFoto: V. Simeonová / marlazne.cz

Načítám