Hlavní obsah

Co dělat o víkendu? Vyrazte do zoo za vzácnými luskouny nebo jděte fandit biatlonové špičce

Foto: Olya Humeniuk, Shutterstock.com

Foto: Olya Humeniuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, co tvrdí kalendář, venku je prakticky jaro a sníh se drží už jen ve vyšších polohách. Pokud po něm netoužíte, pak už se nemusíte nikde schovávat před zimou, ale klidně si můžete užít aktivity na čerstvém vzduchu. Máme pár tipů, co podniknout během víkendu.

Článek

Předposlední únorový víkend si ještě můžete vyrazit na Vysočinu za světovým sportovním kláním. Za pozornost stojí také speciální narozeninová oslava v pražské zoo, a dokonce ještě lze zažít i zajímavý masopustní rej. A když nic, kino to vždycky jistí!

Mistrovství světa v biatlonu

Po více než deseti letech se mistrovství světa v biatlonu, tedy ve sportu, v němž mají Češi nejednu hvězdu, vrátilo do Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě. Pokud si tenhle velký sportovní svátek nechcete nechat ujít, máte poslední šanci. V sobotu 17. února se těšte na štafetu žen následovanou štafetou mužů.

V neděli je pak na programu hromadný start žen a později mužů. Chybět nebude ani doprovodný hudební program, přičemž v sobotu vystoupí se svými hity Tros Discotequos a v neděli vyleze Jožin z bažin v podání legendárního Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu. Podívejte se na program šampionátu.

Foto: RSplaneta, Shutterstock.com

Během víkendu máte poslední příležitost zúčastnit se jako zapálení diváci mistrovství světa v biatlonuFoto: RSplaneta, Shutterstock.com

Pražský luskoun Šiška slaví

Pravděpodobně jste již zaznamenali jeden z největších chovatelských úspěchů v celé historii Zoo Praha. První luskoun krátkoocasý odchovaný v Evropě je samička jménem Šiška. Tento šupinatý savec žije v subsaharské Africe a je vysoce ohrožený nelegálním lovem a obchodem.

Na jeho výjimečnost a ohrožení upozorňuje Světový den luskounů připadající na třetí únorovou sobotu. A kde jinde by mělo dojít k náležitým oslavám než právě v pražské zoo? Malá Šiška navíc před pár dny oslavila první narozeniny. V sobotu 17. 2. proto návštěvníky čeká celodenní program zahrnující krmení, kvízy nebo komentovaná setkání.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Šiška je nejen vzácná, ale také krásná a roztomilá. Tak pojďte do zoo, ať se o luskounech dozvíte vícFoto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Masopust v Hornickém muzeu Příbram

Masopust sice už „oficiálně“ skončil a máme za sebou Popeleční středu, ale jestli vám tradiční lidová zábava chybí, v sobotu se odehraje bohatý masopustní průvod v jednom z největších hornických muzeí v Evropě a zároveň ve velmi autentickém skanzenu. Oblíbenou veselici si mohou návštěvníci užít v prostředí historických báňských objektů v areálu Ševčinského dolu na Březových Horách.

V průvodu originálních masek můžete čekat jak havíře, tak důlní skřítky – permoníky. Součástí programu budou komické scénky a hornické písničky, o které se postará živá kapela. Vychází se v sobotu v 10 hodin a vstupné činí symbolickou 1 korunu.

Foto: Hornické muzeum Příbram

Tradiční zábava ve skanzenu se ponese v duchu hornických slavnostíFoto: Hornické muzeum Příbram

Do kina na Boba Marleyho

Jít do kina je málokdy špatný nápad a i tento víkend si budete mít z čeho vybírat. Na 15. února připadla republiková premiéra velmi očekávaného životopisného snímku Bob Marley: One Love, který se podle ambicí tvůrců chce alespoň přiblížit mimořádně úspěšnému filmu o kapele Queen Bohemian Rhapsody (2018).

Zda to dopadne, těžko říct. Recenze jsou zatím rezervované, není ale nad to, udělat si názor sám. Nutno uznat, že minimálně námět, tedy život slavného jamajského hudebníka, by mohl poskytnout kvalitní filmový materiál.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní roli hraje Kingsley Ben-AdirFoto: Profimedia.cz

Načítám