Hlavní obsah

Kam o druhém adventním víkendu: Vyrazte na zámek s adventní atmosférou nebo na originální tržiště

Foto: Irina Wilhauk, Shutterstock.com

Foto: Irina Wilhauk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile otočíte kalendář na prosinec, je jasné, že hlavním tématem budou Vánoce – a to v obchodech, ale i v nabídce možností, jak prožít volné chvíle. Pár tipů pro vás máme!

Článek

Adventní trhy, příprava na Mikuláše a Ježíška, ale i zajímavé akce, které se Vánoc netýkají - to všechno najdete v našich dnešních tipech, jak si užít prosincových volných chvil.

Adventní nálada na českých zámcích

Nelahozeves: První prosincovou sobotu můžete prožít na zámku Nelahozeves. 3. 12. tu pořádají Adventní slavnosti s hudbou, kejklíři, ale i zdobením perníčků, výrobou vánočních ozdob a adventními stánky. Můžete prožít předvánoční čas na zámku z 16. století, v němž se snoubí historie vlivné šlechtické rodiny a kulturní dědictví jedné z  nejdůležitějších uměleckých sbírek ve střední Evropě. Dospělí zaplatí 190 Kč vstupné, rodinné vyjde na 490 Kč. Členové Lobkowiczkých sbírek, děti do 5 let a občané Nelahozevsi zdarma.

Zelená hora: Vánoční trhy se otevírají i v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. 3. a 4. prosince tady můžete ochutnat cukroví a svařák, poslechnout si koledy a jinou živou hudbu, vyzkoušet vánoční dílny a budete u rozsvícení vánočního stromku.

Zámek Světlá: Jedinečnou Vánoční procházku, při které si projdete město a objevíte krásnou adventní výzdobu s mnoha zvukovými a světelnými efekty, chystají každoročně ve Světlé nad Sázavou, letos se rozsvítila už 27. 11. Nově se do adventního programu zapojil také zámek Světlá, jehož park ožije vždy za soumraku a bude svítit do 23 hodin. Procházku můžete plánovat až do 9. ledna.

Hrad Štenberk nabízí nejen mimořádné komentované prohlídky (od 10–14 hodin), ale tuto sobotu 3. 12. od 10–16 hodin má připravený i Dětský vánoční jarmark plný vánočních dílniček a možností si vyzkoušet výrobu všeho druhu.

Foto: Středočeská centrála cestovního ruchu

Na zámku Nelahozeves můžete nejen nakoupit, ale hlavně prožít předvánoční čas v krásném historickém prostředíFoto: Středočeská centrála cestovního ruchu

Mikulášský lesní běh ve Struhařově

Tradiční Mikulášský lesní běh, který je součástí Poháru Ladova kraje, se uskuteční ve středočeském Struhařově. Poběží se v kategoriích ženy, muži, veteránky, veteráni, juniorky a junioři. Start hlavního závodu bude na fotbalovém hřišti Sokol Struhařov v sobotu ve 14.30, doprovodné závody startují tamtéž ve 13 hodin. Registrovat se můžete on-line na webu Mikulášského lesního běhu nebo na místě.

Foto: struharov.cz

Adventní čas můžete věnovat i sportu, například Mikulášskému běhu, kterého se mohou zúčastnit i dětiFoto: struharov.cz

Tržiště Lemarket

Lemarket je moderní tržiště, které nabízí široký záběr značek od šperků, módy, kosmetiky, doplňků do bytu či dekorací až po dětské oblečení a hračky, poctivé delikatesy, papírenské skvosty nebo potřeby pro čtyřnohé kamarády. Vánoční Lemarket bude letos 3. a 4. 12. v Tržnici Brno na Zelném trhu a 10. a 11. 12. v Pražské tržnici (hala 13).

Na akci se můžete potkat i s tvůrci a nabídne i doprovodný program. Vstupné je 100 Kč (děti do 15 let, senioři a ZTP zdarma).

Foto: Archiv Lemarket

Pokud chcete věnovat čas výběru dárků a nechce se vám do klasických obchodních řetězců, možná je pro vás dobrým tipem LemarketFoto: Archiv Lemarket

Praha, Královka a rock and roll

Praha se v sobotu 3. 12. stane světovým centrem akrobatického rock and rollu. Sportovní hala Královka v Praze 7 přivítá víc než 500 špičkových sportovců z celého světa, aby se utkali ve finále Světového poháru a mistrovství světa formací. Od 8 do 22 hodin můžete sledovat výkony v kategoriích párového rock and rollu a boogie woogie. Hlavní finále a večerní slavnostní program začíná v 18 hodin.

Foto: Archiv Oddíl TASK Silueta Praha

V sobotu můžete v Praze potkat nejlepší tanečníky v akrobatickém rock and rolluFoto: Archiv Oddíl TASK Silueta Praha

Vyváženě o jídle

Chcete se zdravě a vyváženě stravovat, a nejste si jisti, jak na to? Pak vám může pomoci kuchařka Vyváženě a s ní spojená přednáška, kterou v rámci křtu knihy připravily její autorky. Dorazte v neděli 4. 12. do pražského klubu Swim, Štěpánská 36, kde v 17 hodin začíná přednáška a v 19.30 křest. Mezitím můžete ochutnat i pokrmy uvařené podle zmíněné kuchařky, ale také zajít na afterparty s živou hudbou. Více o celém programu i knize najdete na stránkách Ne hladu.

Foto: Ne hladu

Kuchařka Vyváženě je dílem terapeutek nutriční poradny Ne hladu. Spolupracovaly na ní Andrea Jakešová, Veronika Pourová, Karolína Otavová, Magdaléna Kekrtová a Katarína OrlovskáFoto: Ne hladu

Ladovská pohádka

Vánoce jako od Lady, tedy jako z pohádky nebo z mládí našich babiček, si můžete užít v Centru Černý Most v Praze. Postavili zde ladovskou vesničku, která připomíná 135. výročí narození tohoto autora. Čekají v ní originální kostýmy z pohádek i rodný domek Josefa Lady v Hrusicích. Děti si mohou vyzkoušet pletení vánočky, navštívit čertovské doupě nebo scény z pohádek o kocouru Mikešovi. Otevřeno bude do 6. ledna 2023, vždy v čase od 9 do 21 hodin, a do 18. prosince tu budou víkendové workshopy pro rodiče s dětmi.

Foto: CČM

Kouzlo českých Vánoc, to jsou zcela jistě i tradiční obrázky od Josefa Lady. Právě za ním můžete vyrazit do pražského Centra Černý MostFoto: CČM

Ostrava zpívá gospel

Již devátým rokem se bude konat akce Ostrava zpívá gospel. Koncerty proběhnou 3. 12. v 18 hodin a  4. 12. v 15 a 18 hodin v Evangelickém Kristově kostele v Moravské Ostravě. Budou vyvrcholením unikátní akce, do které se mohl zapojit každý amatérský zpěvák z okolí Ostravy. Vznikne tak sbor, který po týdnech nacvičování předvede výsledek právě na těchto koncertech. Výtěžek ze vstupného jde pak na charitu. O projektu se dozvíte víc na stránkách OZG.

Foto: OZG

Gospely mají zvláštní atmosféru, která se k předvánočnímu času skvěle hodí Foto: OZG

Reklama

Načítám