Hlavní obsah

Kam vyrazit začátkem března? Vybrat dovolenou, mezi orchideje nebo na motorku

Foto: Jan Altner, Motocykl Praha

Foto: Jan Altner, Motocykl Praha

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se vrátila, což nejspíš ocení milovníci hor a zimních sportů. Těm ostatním se mohou hodit tipy na to, jak volno prožít někde, kam za vámi mráz nemůže.

Článek

Začátek března už dává naději, že s jarem dorazí i vyšší teploty. Letos to zatím nevypadá, tak se hodí najít akce, kde se nejen zabavíte, ale i zahřejete.

Dovolená v Ostravě

Foto: Archiv veletrhu Dovolená Ostrava

Je jedno, jestli pomýšlíte na exotiku nebo dovolenou u nás. Vybrat si ji každopádně můžete tento víkend v Ostravě.Foto: Archiv veletrhu Dovolená Ostrava

Milovníci cestování, kteří to mají blízko do Ostravy, by si měli od 3. do 4. 3. udělat čas a vypravit se na veletrh Dovolená, který bude na Černé louce. V expozicích, ale i na besedách a videoprojekcích se můžete seznámit s místy, jež byste možná přehlédli, ale která rozhodně stojí za to – třeba ta v Polsku nebo Slovinsku. Na své si přijdou milovníci vinařské cykloturistiky, ale třeba i ti, kteří rádi ochutnávají speciality vzdálených zemí.

Spolu s veletrhem Dovolená se koná i čtvrtý ročník Knižního festivalu Ostrava, kde se můžete potkat s autory knih, ať při autogramiádě, autorském čtení, nebo na křtu knihy. Na veletrhy můžete přijít v pátek od 10 do 18 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin. Pokud si vstupenku koupíte předem, pak jednodenní pro dospělého vyjde na 90 Kč a zlevněná na 50 Kč. Permanentky stojí 170 a 80 Kč.

Muzeum rekordů v Pelhřimově

Foto: Vysočina Turism

Celá rodina se zcela jistě pobaví mezi exponáty, které z valné části vznikly na našem území.Foto: Vysočina Turism

V Pelhřimově bylo otevřeno jediné zařízení svého druhu ve střední Evropě – Muzeum rekordů a kuriozit. V pěti zrekonstruovaných patrech historické věže nashromáždili pořadatelé stovky exponátů a v expozici Zlaté české ručičky uvidíte světově ojedinělou kolekci unikátních výrobků, které vznikly na našem území. Jestli chcete vidět největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlejší a další nej, máte šanci každý den od 9 do 17 hodin. Vstupné je pro rodinu (dva dospělí a až tři děti) 520 Kč.

Výstava orchidejí

Foto: botanicka.cz

Pokud patříte mezi milovníky orchidejí, nenechte si ujít výstavu v Botanické zahradě Praha – je totiž i prodejní.Foto: botanicka.cz

Letošní výstava Orchideje v Botanické zahradě Praha patří pokladům vietnamské džungle. Právě tato asijská země je rostlinnou pokladnicí světa – bylo tam objeveno přes 170 rodů orchidejí ve více než 1 200 druzích. A každoročně jsou popisovány nové a nové. A co je důležité, 30-35 % těchto nádherných květin roste pouze ve Vietnamu, nikde jinde na světě je nenajdete.

Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana od 3. do 19. 3. Otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Rodinné vstupné vyjde na 450 Kč.

Alternátor v Třebíči

Foto: Vysočina Turism

Děti i dospělí, kteří se zajímají o vědu a vesmír, nesmí přehlédnout Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči.Foto: Vysočina Turism

Unikátním zážitkem pro všechny malé vědce je návštěva science centra na Vysočině. Najdete ho v Ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči, v areálu bývalé Baťovy továrny. V pěti expozicích najdete spoustu zajímavostí, ale za pozornost stojí hlavně Věda na kouli. Unikátní projekční koule simuluje přírodní a vesmírné úkazy a promítá data, která dodává v reálném čase NASA. Stejné zařízení najdete jen na deseti dalších místech v Evropě. Díky tomu se můžete dozvědět, jak vznikají bouřky, jak to je s hurikány a ještě víc o počasí.

Návštěvníky ale jistě zaujmou i parní stroje a přehled různých druhů energie, které jsou na naší planetě k dispozici – a v této souvislosti třeba i lezecká stěna z části lopatky větrné elektrárny.

Speciálně tento pátek a každou březnovou sobotu se tu budou konat komentované prohlídky. Základní vstupné je pro dospělé 140 Kč (komentovaná 200 Kč), pro děti 90 Kč (komentovaná 140 Kč).

Veletrh Motocykl Praha

Foto: Jan Altner, Motocykl Praha

Letošní ročník tradiční motoristické výstavy Motocykl 2023 zahájil nově zvolený prezident Petr Pavel.Foto: Jan Altner, Motocykl Praha

Tradiční motoristická výstava Motocykl 2023 se bude konat na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech do 5. 3. Hlavním hostem, který letošní ročník i zahájil, byl nově zvolený prezident Petr Pavel, který je motocyklovým nadšencem a hodlá v této své lásce pokračovat i během prezidentského působení.

Pokud se na veletrh vypravíte, můžete procházet pět hal plných nových i slavných strojů světových značek, motocyklových legend, širokého portfolia příslušenství či kolekcí motorkářské módy. Souběžně bude probíhat anketa Motocykl roku 2023, kde si můžete v rámci jednotlivých kategorií vybrat svého favorita.

Na veletrh můžete dorazit do soboty od 9 do 19 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin. Základní vstupné je 300 Kč, zlevněné 250 Kč.

Reklama

Načítám