Hlavní obsah

Tipy na víkend: Přes den se projděte po podzimní botanické, večer si užijte Signal Festival

Foto: Berny-1, Shutterstock.com

Foto: Berny-1, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co s ještě nenačatým víkendem? Přečtěte si, kde se co chystá, a naplánujte si program na míru. Mezi našimi tipy najdete akce, které zabaví jak vás, tak i celou rodinu. Inspirujete se?

Článek

Ze soboty na neděli by se mělo ochladit, a tak je načase naplno přijmout podzim. Přidejte vrstvu oblečení a vyrazte na procházku botanickou zahradou vyzdobenou dýněmi, s dětmi na drakiádu nebo na večerní světelný festival. Naplánovat si samozřejmě můžete i nějakou indoor aktivitu – nadcházející víkend patří českému křišťálu, ale i dobré kávě.

Signal Festival

Akce, která propojuje umění a moderní technologie, rozsvítí pražské ulice už pojedenácté. Signal Festival probíhá od čtvrtka do neděle 15. října, vždy v čase od 19:00 do 00:00. Videomapping (tedy projekce na objektech) se dotkne Městské knihovny na Mariánském náměstí nebo kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí a těšit se můžete na celou řadu dalších instalací a projekcí.

Hlavní trasy vedou přes centrum města nebo z Karlína do Holešovic a najdete je jak na stránkách festivalu, tak i v jeho mobilní aplikaci. Festival je zdarma, pokud ale chcete vidět a vědět víc, můžete si pořídit lístek Signal Plus za 390 Kč, který zahrnuje exkluzivní instalace v rámci galerijní zóny. Podívejte se na podrobný program festivalu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Takhle se loni rozzářil kostel svaté Ludmily na pražském náměstí MíruFoto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Výstava dýní v botanické zahradě

V pražské botanické zahradě v Troji se od pátku 13. října koná tradiční podzimní výstava dýní a dýňových dekorací a aranžmá. Letošní ročník bude inspirován asijskou kulturou a bavit bude jak velké, tak i menší návštěvníky.

Dýně tu budou až do konce měsíce, během zahajovacího víkendu 14. a 15. října jsou také otevřené podzimní dílničky, kde si mohou zájemci vyrobit dekorace z přírodních materiálů. Vstupné je 120 Kč za dospělého, děti od tří let a studenti platí 120 Kč.

Foto: Archiv Botanické zahrady Praha

Botanická zahrada v Troji je vyzdobená dýněmi. Tentokrát se ponesou v duchu Asie Foto: Archiv Botanické zahrady Praha

Drakiáda a dlabání dýní

V rodinném Zooparku Zájezd u Buštěhradu se chystá speciální víkendový program pro děti. Jeho hlavní náplní bude drakiáda na louce u zoo (vlastní draky s sebou!) a dlabání dýní, podívat se ale můžete i na komentované krmení lemurů a velbloudů.

Otevřeno je od 9:00 do 18:00 a harmonogram jednotlivých aktivit najdete na stránkách zooparku. Vstupenka pro dospělého stojí 170 Kč, dítě (3–15 let) je za 110 Kč.

Foto: Archiv Zoopark Zájezd

Lemuři jsou oblíbení obyvatelé zájezdského zooparku – chovají jich zde několik druhůFoto: Archiv Zoopark Zájezd

Festival Kávafest

Milovníci kávy mají sraz v sobotu 14. října v prostorách Galerie Desítka ve Zlíně. Od 10:00 do 17:00 se mohou těšit nejen na inspirativní kávové přednášky, ale samozřejmě i ochutnávky, a to nejen kávy z různých světadílů, ale i zákusků.

Můžete se zúčastnit také workshopů přípravy kávy, kde se dozvíte mimo jiné i to, jak na latte art, tedy oblíbené vytváření obrázků v mléčné pěně. Cena vstupenky je 150 Kč, děti do 14 let jsou zdarma.

Foto: Archiv Kávafest

Přednášky, degustace i workshopy o kávě. To vše vás čeká na zlínském KávafestuFoto: Archiv Kávafest

Křišťálové údolí

Před námi je také víkend značky Křišťálové údolí, kdy se zdarma otevřou dveře skláren, ateliérů i muzeí v oblasti Jizerských a Lužických hor. Právě tady se před více než třemi sty lety zrodil český křišťál.

Iniciátorem akce je Preciosa Lighting v Kamenickém Šenově, navštívit ale můžete i podniky Lasvit a Crystalex v Novém Boru, Perlex Bijoux v Jablonci nad Nisou a mnoho dalších. Podrobnosti včetně instrukcí, kde je potřeba předchozí rezervace, najdete na stránkách Crystal Valley.

Foto: Archiv Crystal Valley

O víkendu otevřou své dveře sklárny, hutě i ateliéry na severu ČechFoto: Archiv Crystal Valley

Související témata:
Jak si užít víkend
Křišťálové údolí

Načítám