Hlavní obsah

Proffee jako nový hit sociálních sítí: pomůže káva s proteinem zhubnout?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, a i když skvělá je i sama o sobě, čas od času se strhne mánie kombinace kávy s něčím dalším. Po kávě s máslem nebo osvěžující kávě s tonikem je nyní žhavým trendem sociálních sítích tzv. proffee. Co kromě kávy nápoj obsahuje a jaké zázraky slibuje?

Článek

V proffee se snoubí dvě populární věci, káva a proteinový prášek. Ten si oblíbili fitness nadšenci jako pohodlný zdroj energie pro svaly i dietáři jako prostředek, jak se bez složitého vyvařování přiblížit k vytoužené postavě. Není tedy divu, že ho už nesypou jen do ranních kaší a dietních dezertů, ale i do kávy.

S příchutí i bez

Káva s nějakou bílkovinou není žádnou novinkou. Do černého životabudiče se běžně přidávají mléko nebo smetana. V době, kdy je protein v kurzu a sype se do celé řady potravin, není divu, že si našel cestu i do kávy.

Proffee si připravíte jednoduše. „Proteinový prášek bez příchutě můžete smíchat s vodou a vytvořit tak na bílkoviny bohatý nápoj,“ radí výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková. Ten pak přilijte do vaší oblíbené kávy. Máte-li rádi kávu s mlékem, prášek můžete rozmíchat v něm. Na trhu existují i ochucené proteinové prášky, s kávou skvěle chutná vanilkový, oříškový nebo čokoládový protein. Jen si hlídejte složení těchto přípravků, ať se vyvarujete zbytečných cukrů navíc.

Foto: BarthFotografie, Shutterstock.com

Někteří si bez mléka kávu nedovedou představitFoto: BarthFotografie, Shutterstock.com

Jak je to s hubnutím?

Každá ze složek potravy má svoji nenahraditelnou funkci a je třeba konzumovat sacharidy, tuky i bílkoviny. Sacharidy rychle doplní energii, tuky jsou potřebné pro zdravé srdce i rozpouštění vitaminů, bílkoviny jsou základní stavební materiál pro budování a opravu tkání.

„Proteiny jsou navíc úžasný pomocník v redukci váhy. Tělo je tráví dlouho, takže poskytují pocit dlouhodobějšího zasycení než například sacharidy,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Dvořáková. Jinými slovy: budete-li jíst dostatek bílkovin, nebudou vás přepadat pocity hladu a snáze tak dodržíte denní počet kalorií.

Ke zpracování bílkovin organismus také spotřebuje více energie než u sacharidů. „Na rozdíl od sacharidů a tuků také nehrozí, že by se z nadbytku proteinů tvořily tukové zásoby,“ dodává Martina Dvořáková.

Foto: Xan, Shutterstock.com

Proteinový prášek s příchutí můžete dát místo mléka do kávyFoto: Xan, Shutterstock.com

Ideální volba ke snídani

Výživoví experti doporučují denně sníst minimálně 0,8 gramů bílkovin na kilogram tělesné váhy, pro sportovce a při hubnutí by to mělo být více, klidně 1,5 gramu. Sedmdesátikilová žena by si tak měla dopřát mezi 50 a 100 gramy bílkoviny za den. Sto mililitrů mléka i jeho sojové alternativy vám doplní kolem tří gramů. Jedna odměrka proteinového prášku (asi 30 gramů) představuje zhruba 25 gramů bílkovin.

Je-li tedy váš jídelníček na bílkoviny chudý, může být proffee káva jednoduchým způsobem, jak ho zvýšit, aniž byste se nutili do jídla. Například pokud nejste zvyklí snídat a odbudete se ranní kávou, je pro vás proffee ideální volbou. Po dlouhém nočním spánku totiž tělo potřebuje doplnit hlavně bílkoviny. „Bílkoviny jsou pro vyhládlé tělo mnohem přínosnější než sacharidy. Nejen, že dodávají potřebný stavební materiál pro tělesné tkáně, ale hlavně regulují chutě na sladké během dne,“ vysvětluje Susan Bowerman, výživová expertka společnosti Herbalife.

Přilijete-li tedy do hrnku místo mléka proteinový koktejl, hravě pokryjete porci bílkovin, kterou by měla snídaně obsahovat. Jen si dejte pozor, jak bylo řečeno výše, na obsah cukrů.

Bílkoviny najdete i jinde

Spoléhat na to, že jedno proffee ráno zajistí, že kila půjdou dolů sama, je samozřejmě nesmysl. Proteinový prášek by také neměl být jediným zdrojem bílkovin, živiny je nejlepší čerpat z kvalitní, pestré a vyvážené stravy. Bohatým zdrojem bílkovin je například libové maso, tvaroh, olomoucké tvarůžky, tofu, ovesné vločky nebo čočka.

Máte-li je v jídelníčku pravidelně, nic si do kávy přisypávat nemusíte. Pokud ale v letním horku nemáte chuť k jídlu, nejíte ze stresu nebo víte, že holdujete spíše sacharidům, může být proffee cesta, jak si k vyššímu podílu bílkovin rychle pomoci.

Reklama

Související témata:

Načítám