Hlavní obsah

Kam na pořádnou sáňkovačku? Prozradíme, kde objevíte nejlepší sáňkařské dráhy v Česku

Foto: Animaflora PicsStock, Shutterstock.com

Foto: Animaflora PicsStock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjíždění kopců na sáňkách patří mezi oblíbené aktivity nejen u dětí. Zábavnému sjezdu neodolají ani nadšení dospělí. Víme, kde si můžete užít tuto zimní radost na maximum. Prozradíme, kde na našich horách najdete ty nejatraktivnější sáňkařské dráhy.

Článek

Pamatujete si, kdy jste se naposledy posadili na saně a pustili se odvážně z kopce dolů? Jistě, sáňkovat můžete třeba na kopečku za domem, pokud ale chcete zažít úplně jiný rozměr a vychutnat si adrenalin a pořádnou porci zábavy s celou rodinou nebo přáteli, máme pro vás inspiraci.

Na různých místech v našich horách funguje hned několik oficiálních veřejných sáňkařských drah, jež jsou pravidelně upravovány, většinou jsou osvětleny a disponují veškerým zázemím, které potřebujete pro dokonalý zimní zážitek. Obvykle si zde můžete půjčit saně i další potřeby a vybavení, včetně ochranných přileb. Někde vás dokonce pohodlně dopraví na místo startu. Některé tratě pro sáňkaře jsou součástí lyžařských areálů a mají pevně stanovenou provozní dobu, jiné jsou volně k dispozici a vydat se na ně můžete kdykoli, zdarma a bez omezení.

Janské Lázně – Černá hora

Populární sáňkařskou trasu najdete v Krkonoších. Začíná přímo u horní stanice kabinové lanovky na Černou horu v nadmořské výšce 1 255 metrů a vede téměř čtyři kilometry po tzv. Černohorské a Zvonkové cestě až k dolní stanici lanovky v Janských Lázních. Na této cestě se tu sáňkuje již více než sto let. Jízda vám bude trvat asi půl hodiny a užijete si během ní nádherné výhledy na Krkonoše.

Projet se tady můžete každý den (samozřejmě podle stavu sněhové pokrývky), a to na vlastních sáňkách, případně vám zde saně půjčí za poplatek. Buďte ale opatrní, na trase se mohou pohybovat i běžkaři a pěší turisté. Vyzkoušet můžete rovněž večerní sjezd na saních s čelovkami a pod vedením průvodce, který je ale třeba předem rezervovat v kanceláři SkiResort Live. Cena večerního sáňkování je 450 Kč na osobu, za půjčení sáněk na 1 den zaplatíte 250 Kč.

Foto: janskelazne.cz

Černohorská sáňkařská dráha nabízí téměř čtyřkilometrový parádní sjezdFoto: janskelazne.cz

Z Černé hory do Pece

Z vrcholu Černé hory se můžete na saních pustit po úbočí také na druhou stranu a vyrazit do Pece pod Sněžkou. Trasa měří asi pět a půl kilometru a nabízí hezké svezení, výhledy na Sněžku i další krkonošské hřebeny i několik míst, kde je možné se zastavit na něco dobrého k jídlu a pití. Na některých úsecích půjdete pěšky, většinu cesty se ale pěkně svezete. Z Pece se zpět do Janských Lázní dostanete pohodlně skibusem.

Foto: skiresort.cz

Z vrcholu Černé hory můžete vyrazit na saních do Janských Lázní nebo na druhou stranu do Pece pod SněžkouFoto: skiresort.cz

Špindlerův Mlýn

Více než tříkilometrový parádní sjezd s převýšením takřka 400 metrů vás čeká ve Snow and Fun parku ve Špindlerově Mlýně. Start se nachází na hřebenech, v nadmořské výšce 1 155 metrů nad mořem, cíl je na Dívčích lávkách, nedaleko soutoku Labe a Bílého Labe. V ceně každé vstupenky na dráhu je zahrnuto vyvezení autobusem na start, půjčení saní i doprava zpět do centra města. Stačí se vhodně obléknout, přibalit dobrou náladu a vybrat si, zda vyzkoušíte denní nebo noční jízdy na osvětlené dráze. 

Základní jízdné je 299 Kč, rodinná vstupenka stojí 999 Kč a platí pro dva dospělé a dvě děti ve věku 8 až 18 let. Děti do 7 let, které pojedou na saních společně s rodičem, mají svezení zdarma. Za příznivých sněhových a povětrnostních podmínek je dráha v provozu denně od 10 do 17 hodin, večerní sáňkování probíhá od úterý do soboty vždy od 18 do 21 hodin.

Foto: sankarska-draha.cz

Pohádkové zimní scenerie si užijete při sjezdu z hřebenů Krkonoš do údolí LabeFoto: sankarska-draha.cz

Dolní Morava

Na start dva a půl kilometru dlouhé sáňkařské dráhy na Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Trať pro sáňkaře vede po propojovacích cestách mezi dvěma lyžařskými areály, takže je v provozu pouze večer, vždy po uzavření sjezdovek. Jezdí se tu od 17 do 20 hodin, každý pátek a sobotu, v únoru a březnu ještě i v úterý. Trasa je osvětlena a svézt se po ní můžete jen na speciálních saních s brzdou, které vám zapůjčí u dolní stanice lanovky (vratná kauce 500 Kč). Jedna jízda stojí 280 Kč, tři jízdy vás vyjdou na 590 Kč. Každý jezdí sám, ve dvojici může trasu projet pouze dospělý s dítětem do 12 let, které jezdí zadarmo.

Foto: dolnimorava.cz

Večerní sáňkování na Dolní Moravě na osvětlené trati si užijí malí i velcíFoto: dolnimorava.cz

Kde si ještě zasáňkujete

  • Černá Studnice – Smržovka: bezplatná dráha pro sáňkaře měří bezmála čtyři kilometry a vede od rozhledny Černá Studnice až do Smržovky v Jizerských horách, na start si ovšem musíte vyšlápnout po svých.
  • Klíny u Litvínova: necelý kilometr dlouhá trať na sáňkování je součástí zdejšího skiareálu a neobsluhuje ji žádná lanovka, svezete se bez placení.
  • Křížový vrch v Jeseníkách: přírodní sáňkařská dráha začíná na Křížovém vrchu a spouští se dolů kolem křížové cesty do Smetanových sadů v městě Jeseník, užijete si sjezd dlouhý necelý kilometr.
  • Malá Úpa v Krkonoších: najdete zde hned dvě neoficiální přírodní trasy pro sáňkování, jedna vede po žluté a druhá po modré turistické značce a bývají upravené, počítejte ale s tím, že po nich jezdí také běžkaři.

Načítám