Hlavní obsah

Kam na víkend: Vydejte se pozorovat psí spřežení či letadla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tento víkend to bude akcemi jen vířit. Jarní prázdniny jsou v plném proudu, a tak není nouze o možnosti, co podniknout s dětmi. Ve čtvrtek byl svátek zamilovaných a mnozí ho chtějí ještě oslavit – a určitě nemusí jít jen o zábavu plnou kýče. Přesvědčte se sami!

Článek

Také už vyhlížíte jaro a těšíte se, až se svět trochu zahřeje, abyste mohli trávit volný čas venku a čerpat energii ze sluníčka? Tento víkend vás počasí trochu naladí – má se oteplit a na většině území bude polojasno až jasno. V sobotu dopoledne se mohou místy objevit mlhy či nízká oblačnost, která by měla ustoupit, celý den vydrží jen ojediněle. Teploty by mohly vyšplhat k osmi až dvanácti stupňům. V noci však bude chladněji, teploměr klesne k nule, možná až k –4 °C. V neděli má být počasí takřka stejné jako v sobotu. A láká tak udělat si výlet někam do přírody!

Na číhanou

Abyste spatřili jelena ve volné přírodě, museli byste mít pořádné štěstí anebo opravdu hodně času, abyste na něj ve dne v noci číhali. Navíc je důležité vědět, kde by se mohl vyskytnout. Na Šumavě ale potřebujete štěstí i času o kapku méně. V pozorování jelenů totiž lze jít na jistotu – do Návštěvnického centra Kvilda. Najdete tu jelení výběh se stezkou, kde můžete tyto majestátní tvory, kteří se v zimě sdružují, pozorovat. Ochránci vyznačili cesty, kudy se mohou návštěvníci pohybovat, a jejich součástí jsou i pozorovací věže, odkud budete mít lepší výhled. Když se vám poštěstí, možná zahlédnete i rysa.

Foto: Profimedia.cz

V návštěvnickém centru Kvilda můžete pozorovat jeleny, kteří se zde během zimy shromažďují kvůli krmení Foto: Profimedia.cz

Malé temné lži

Jestli vaše víkendy patří bez ohledu na počasí knihám, máme pro vás tip i tentokrát. Uzavřenou komunitu na Falklandách považují mnozí lidé za oázu klidu a život mimo civilizaci jim vyhovuje. Jednoho dne se tu ztratí dítě. Obyvatelé nechtějí věřit, že by šlo o násilný trestný čin, a tak to přisuzují nešťastné náhodě. Jenže brzy se ztratí další dítě a to už náhoda není. A místní si musejí připustit, že je mezi nimi asi vrah, a začnou se vzájemně obviňovat. Knihu napsala Sharon J. Bolton, která je v Británii přezdívaná královnou noirové krimi, máte se tedy na co těšit! A kdyby to nebyl váš šálek kávy, máme pro vás i jiné knižní tipy. 

Foto: nakladatelství Domino

Chcete strávit víkend s detektivkou? Zkuste kriminální drama odehrávající se v uzavřené komunitě na FalklandáchFoto: nakladatelství Domino

Závody psích spřežení

Huňatí a celí natěšení, až se vrhnou do běžecké stopy. Pozorovat psí spřežení je skutečně zážitek a nemusíte kvůli tomu cestovat až za polární kruh. Stačí vám vyrazit třeba teď o víkendu do Jizerských hor do obce Zásada. Koná se tu mistrovství republiky v závodech psích spřežení. K vidění budou jak závodníci na běžkách s jedním psem, tak dokonce i sáně s dvanáctičlenným spřežením. Výlet můžete spojit s lyžováním: v okolí Zásady jsou běžkařské trasy a poblíž je vlek, anebo si můžete popojet na třináct kilometrů vzdálený Tanvaldský Špičák.

Foto: Profimedia.cz

Na závody psího spřežení nemusíte rovnou za polární kruh, stačí vyrazit na sever Čech Foto: Profimedia.cz

Valentýnské kamélie 

Ať už svátek zamilovaných slavíte či nikoliv, pokud máte rádi květiny, pak je pro vás návštěva skleníku a oranžerie lysického zámeckého zahradnictví jako stvořená. Tento víkend se tu můžete kochat krásou kvetoucích kamélií japonských. Nenechte si to ujít, protože jinak je v tomto období zahradnictví s oranžerií zavřeno. K navození správné romantické atmosféry dostanete k prohlídce i skleničku sektu. Když už tu budete, můžete si udělat výlet po okolí, například na rozhlednu Malý Chlum. Budete-li mít štěstí, dohlédnete až na Praděd nebo Králický Sněžník, do Orlických hor a ještě dále.

Foto: Masayuki, Shutterstock.com

Ve velkém zahradnictví zámku Lysice se můžete projít mezi rozkvetlými kaméliemi Foto: Masayuki, Shutterstock.com

Na letiště nejen za dovolenou

Pražské letiště připravuje na každý den až do 17. března dopolední i odpolední individuální exkurze. Chtějí tak nalákat zejména malé návštěvníky, kteří mají jarní prázdniny. Zvědavci si budou moci prohlédnout prostory, kam se běžný cestující nedostane, a přitom mohou pozorovat přílety a odlety. Prohlídky jsou plánovány tak, aby byl vždy na ploše Airbus A380, tedy největší dopravní letadlo světa. Velice zajímavá bude i návštěva hangáru – probíhají tu opravy a běžná údržba letounů. Jen si musíte pohlídat termín a na exkurzi se včas zaregistrovat.

Foto: David Varga, Shutterstock.com

Exkurze na letiště jsou pořádány v době, kdy je na ploše největší dopravní letadlo světaFoto: David Varga, Shutterstock.com

Co máte v plánu vy? Nezapomeňte přitom vždy hlídat počasí

Reklama

Související témata:
Airbus
Airbus A380
Psí spřežení
Kvilda

Načítám