Hlavní obsah

Kdo je vrchní inspektor Hynek Budík? Český Keanu Reeves

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje role, kterou by Jaroslav Plesl (46) nedokázal ztvárnit důvěryhodně? Asi těžko. Sám o sobě prohlašuje, že je herecký chameleon, čemuž odpovídá i přesvědčivé ztvárnění vrchního inspektora Hynka Budíka v novém seriálu Zločiny Velké Prahy.

Článek

Seriál Zločiny Velké Prahy poslední lednovou neděli přivedl k obrazovkám České televize přes dva miliony diváků. Ty všechny zajímalo, jak si s kriminalitou ve Velké Praze v období první republiky poradí herec Jaroslav Plesl, který si zahrál postavu vrchního inspektora Hynka Budíka. Tomu zdatně sekundují vyšetřovatel Rudolf Havlík (Jiří Langmajer, 54) a policejní agent Martin Nováček (Denis Šafařík, 26).

Seznam čistě profesní 

Je přirovnáván k českému Keanu Reevesovi (56), a to nejen proto, že co se týče svého soukromí, je tajemný jako hrad v Karpatech. Vyzařuje z něj klid, tajemství. Seznam milenek byste hledali těžko, zato seznam jeho televizních, seriálových i filmových rolí je dlouhý jak týden před výplatou.

Nečekejte herce jedné role, jeho záběr je obdivuhodný. Dokáže zahrát kuchaře s nagelovaným čírem, který příliš intelektu nepobral, rafinovaného advokáta i historické postavy, jako byl Adolf Opálka či Edvard Beneš.

A právě historické role, kterých také neměl málo, si musí vyloženě užívat. Jeho velkou vášní a koníčkem je totiž historie. V bytě má prý brnění životní velikosti a v minulosti provázel na hradech. Jeho srdcovou záležitostí je Vranov nad Dyjí.

Foto: Profimedia.cz

S Reginou Rázlovou (73) si Jaroslav Plesl zahrál ve filmu Žáby bez jazyka, který měl premiéru vloniFoto: Profimedia.cz

Zešílet z Hamleta

Pokud však chcete z Jaroslava Plesla poznat to nejlepší, počkejte si, až se opět otevřou divadla. Už dvacet let je jeho stálým angažmá Dejvické divadlo, hostoval ale i třeba v pražském Divadle Na Jezerce, v Činoherním klubu nebo v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Mezi jeho majstrštyky patří také role Hamleta během Letních shakespearovských slavností. Těžko se ubráníte mrazení v zátylku během celé inscenace a budete přemýšlet, zda zešílel pouze Hamlet, anebo i jeho představitel.

V roce 2007 získal cenu Alfréda Radoka za roli Christyho Mahona ve hře Hrdina západu. Několikrát byl nominován na cenu Český lev, zatím ji však neproměnil. Za roli režiséra ve filmu Největší z Čechů získal cenu České filmové kritiky.

Než si Jaroslava Plesla budete moci vychutnat na divadelních prknech, můžete si ho zatím užívat jako Hynka Budíka v seriálu Zločiny Velké Prahy. V dalších rolích se objeví také Lenka Vlasáková (48), Jiří Bartoška (73), Miroslav Táborský (61) a další. Seriál je natočen z části podle fiktivní předlohy a částečně na základě skutečných událostí. Na svědomí ho má Michal Dlouhý, který pracoval i na Četnických humoreskách a historii našeho četnictva se věnuje více než třicet let.

Máte raději seriály z lékařského prostředí? Připomeňte si nejoblíbenější doktory! 

Reklama

Související témata:
Jaroslav Plesl

Načítám