Hlavní obsah

Kdy ženy trpí nejvíc? 5 nejtěžších okamžiků a jak je přežít

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život není vždy snadný, těžké chvíle prožívají muži i ženy. Ale jsou okamžiky, které jsou náročné obzvlášť pro ženy. Kdy trpí nejvíc? A jak tyhle potíže ustát?

Článek

Nemoc, smrt blízkého, pracovní či finanční problémy, to jsou věci, které sužují muže i ženy. V životě většiny žen jsou ale chvíle, které jsou zatraceně těžké jen pro ně. Nejvíc ženská duše i tělo trpí v následujících situacích.

1. Těhotenství a porod

Tohle je tak trochu paradox. Těhotenství je období plné očekávání a těšení, které v ideálním případě navíc sdílíte s milujícím partnerem. Zároveň je to ale období vysoce stresové. Připravujete se na rodičovství, zařizujete všechno možné, podstupujete nejrůznější vyšetření a bojíte se: aby bylo dítě zdravé, aby porod proběhl hladce...

Podobné starosti samozřejmě mají i muži, jenže u žen je to složitější. Zaprvé pracují hormony, zadruhé jim život komplikují nejrůznější ne příliš příjemné projevy těhotenství a zatřetí platí, že v konečném výsledku (i s tím nejúžasnějším chlapem na světě, který je za všech okolností oporou) je to prostě jen a jen žena, která porodí a odžije si tu bolest (byť s krásnou odměnou na konec), takže mnohé nastávající maminky trápí strach z porodu jako takového.

Rada: Mluvte o svých obavách a pocitech, nestyďte se za to, že jste třeba unavené, nervózní, přecitlivělé... Těhotenství sice není nemoc, ale úplně běžný stav to také není. Měníte se, fyzicky i psychicky, a to nemusí být snadné. Jednoduše se rozmazlujte, co to jen jde, a pamatujte, že spokojené maminky rodí spokojená miminka.

2. Mateřství

I tohle je velmi náročná situace, obzvlášť pokud jde o prvního potomka. Nemáte žádné zkušenosti a ani po přečtení milionu knih o rodičovství nemůžete být na tak velkou životní změnu připravené.

Jsou to chvíle plné lásky a štěstí, ale také obrovských nervů. „Tohle je období, kdy nezůstává kámen na kameni. Euforii střídají pocity bezmoci, únavy a strachu,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Potomek je radost i obrovská zodpovědnost – a to je velký stres. Máte neustálé obavy, zda to či ono děláte správně, pořád musíte činit větší či menší rozhodnutí, která ale neovlivní jen vás (jak tomu bylo doposud), ale i dítě.

Možná si říkáte, že podobné pocity mají i novopečení otcové. To je pravda, ale ženám to navíc ztěžují rozbouřené hormony i fyzické změny, které po těhotenství a porodu většina žen pozoruje: nabrané kilogramy, strie, jiná prsa, ale třeba i bolest způsobená poporodními zraněními a podobně.

Rada: Dopřejte si čas, nechtějte být dokonalé. I ty nejlepší matky chybují a v tom je to kouzlo. A neduste emoce v sobě. „Projevujte své pocity. Naučte se říkat ‚nevím‘ a hlavně se naučte říct si o pomoc,“ radí Lucie Mucalová.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Těhotenství i porod je pořádná zátěž pro tělo i dušiFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Neplodnost

Tohle samozřejmě nepotká každou ženu, ale ta, kterou ano, to má velice obtížné. Dozvědět se, že vaše tělo není schopné přivést na svět dítě, mimořádně bolí. „Pro ženy bývá velmi těžké se s tímto stavem smířit. Trpí pocity viny a selhání, ale trápí je i strach, že je opustí partner kvůli jiné – plodné – ženě,“ vysvětluje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

V takových chvílích mají ženy pocit, že jsou méněcenné, že nejsou stoprocentní, ale jen jakési „nepovedené modely“.

Rada: Opět to chce čas, ale především nasměrovat mysl jinam. „Základem je najít smysl života v jiné činnosti, než je mateřství. To ale bývá proces velmi bolestivý a vyžaduje čas,“ tvrdí Hana Wolf.

4. Přechod

Když si objevíte první šedý vlas či si začnete všímat přibývajících vrásek, není to nic příjemného, ale většina žen to s přehledem ustojí.

Jenže jakmile přijde přechod, je to jiné. Je to nezvratitelný důkaz, že stárnete. „Fyzické i psychické změny v ženském těle jsou v tomto období zásadní a ženy se mnohdy velmi těžce srovnávají s tím, že ztrácejí sílu plodit,“ potvrzuje Hana Wolf.

Rada: Ženy, které celý život pracovaly na sebelásce a zdravém sebevědomí, nyní tohle úsilí zúročí. Naučily se totiž přijímat sebe samu se vším všudy. A ty, které mají se sebevědomím problémy, by na něm měly urychleně začít pracovat – samy či s pomocí odborníka. S fyzickými projevy menopauzy vám pomůže gynekolog, psychika je ale jiná věc. Uvědomte si, že se vám neustále otevírají nové možnosti seberealizace a byl by hřích je nevyužít.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

V době přechodu zúročíte vše, co jste investovaly do osobního růstuFoto: Miss Ty, Shutterstock.com

5. Ženské nemoci

Závažná onemocnění, která vedou třeba až k operaci, při níž žena přijde o prsa či ženské ústrojí, léčba, při které padají vlasy (jeden ze znaků ženskosti) a podobně – to jsou pro ženy náročné chvíle. Nejde jen o strach o život, ale i o pocity, že (bez prsou, ženských orgánů, vlasů…) nejsou plnohodnotné ženy.

Rada: Neztrácejte chuť žít a nechte si pomoci od odborníka. Psychické problémy spojené s diagnózou těžké nemoci bývají velké, samy na ně nemusíte stačit. A opřete se o své blízké, dovolte jim, aby vám byli útěchou, pomocnou rukou, vším, co zrovna potřebujete! Nesnažte se na to být samy a neduste v sobě emoce.

Také si myslíte, že právě tohle jsou nejtěžší chvíle v ženském životě?

Reklama

Načítám