Hlavní obsah

Nesnášíte rámus? Tipy pro odhlučnění vašeho bytu

Foto: fizkes

Foto: fizkes

Reklama

Vadí vám hluk od sousedů, ze společných prostor nebo z vedlejší místnosti? Potřebujete se vyspat ve dne? Poradíme vám, jak odhlučnit byt. Sice se asi nežádoucích zvuků nezbavíte úplně, ale určitě je alespoň výrazně utlumíte.

Článek

Je pochopitelné, že nikdo není zvědavý na to, co probírají sousedky na chodbě nebo jakou hudbu poslouchají lidé v bytě nad vámi. Ale nemusí jít jen o bezohledné okolí. Někdy vás může rušit i vaše vlastní rodina – třeba když pracujete na směny a potřebujete se přes den vyspat. Nežádoucímu hluku se lze bránit pomocí akustických panelů či zdvojených příček, ale to vyžaduje nejen poměrně vysokou investici, ale je to i velký zásah do chodu domácnosti, o úklidu nemluvě. Než se tedy rozhodnete k razantnímu řešení, možná vám pomohou naše tipy.

1. Utěsněte vstupní dveře

Pokud slyšíte z chodby každou konverzaci, k domácí pohodě to nepřispívá. Zřejmě jsou kolem vstupních dveří velké vzduchové mezery, kterými proniká hluk do bytu. Chce to tedy nejen bytelnější dveře, ale pomůže i utěsnění. Ke krizovým místům nejčastěji patří plechové zárubně bez vnitřní výplně a prostor pode dveřmi. V boji s hlukem pomůže zárubně vylít betonem nebo vystříkat montážní pěnou. Dále je dobré dveře po obvodu opatřit silikonovým těsněním.

Nicméně podstatně účinnější je si pořídit protihlukové dveře. „Při jejich výběru se zajímejte, z čeho jsou vyrobené. Pro lepší zvukový útlum vybírejte dveře s výplní z plné dřevotřísky a s mechanickým prahem. Ten je zabudovaný ve spodní hraně dveřního křídla, a jakmile dveře otevřete, práh vyjede nahoru. Při zavření se zase vysune dolů a zaplní mezeru pode dveřmi,“ upřesňuje Pavel Hajný ze společnosti Vekra.

Foto: ungvar, Shutterstock.com

Proti hluku ze společných prostor pomůže utěsnit všechny spáry kolem vstupních dveříFoto: ungvar, Shutterstock.com

2. Na podlahu dejte koberec 

Celoplošné koberce se v současnosti moc nenosí, ale výhody rozhodně mají – například tlumí kroky. Sousedům nad vámi sice nemůžete přikázat, aby si pořídili alespoň pár kusových koberců s vysokým vlasem, ale ve svém bytě tak hluk snížit můžete. Koberec nejenže pohltí část zvuku, který vydává vaše chůze, ale neuslyšíte ani posunování židlí nebo křesel a ostatní zvuky se budou v místnosti méně rozléhat. A to všechno se počítá.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Koberec je účinným zvukovým i tepelným izolantemFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

3. Pořiďte si čalouněný nábytek

Textilie tlumí zvuk, tak toho využijte. Čelíte-li doma nadměrnému hluku, při nákupu nábytku se zaměřte na ten, který má co nejvíce částí polstrovaných. Nejde jen o pohodlná, měkká křesla a sedačky, ale i o židle či lavici do kuchyně nebo postel do ložnice. Ta může být doplněná i celočalouněným čelem. Svou práci při tlumení hluků odvede i silnější ubrus na stole.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Textilie tlumí zvuky, takže čím více polstrovaného nábytku, tím lépeFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Kvalitní vnitřní dveře a závěsy

Většina lidí chce mít v ložnici co největší ticho. A zajistit, aby sem nepronikal hluk ani za bílého dne, může být dost velký oříšek. Velkou roli v tom mohou sehrát interiérové dveře. Je důležité, aby dobře doléhaly a byly vyrobeny z kvalitního dřeva. Nicméně už se nemusíte obávat ani skleněných: dříve hluk izolovat nedokázaly, ale dnes už seženete takové, jejichž rám tvoří hliníková kostra. Sklo pak vytváří pohledový obal dveří a vtip zvukové izolace spočívá ve výplni vnitřní dutiny dveřního křídla. „Do středu dveří se vloží extrudovaný polystyren, který zajišťuje výborné zvukové a tepelné izolační vlastnosti,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti JAP Future.

Nevýhodou skla však je, že přes něj proniká do ložnice světlo. To však lze vyřešit pomocí těžkých zatemňovacích závěsů (ze sametu či plyše a pomůže i zatemňovací podšívka), které nainstalujete přede dveře. Využít to můžete i v případě dveří ze dřeva – vytvoříte tak totiž další protihlukovou bariéru.

V bytech i kancelářích jsou lidé vystaveni nejen hluku, ale i toxickým látkám. Jak se jich zbavit?

Reklama

Načítám