Hlavní obsah

Podlahová krytina, která znovu frčí: linoleum

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Linoleum už dávno není synonymum nemoderní a nevzhledné podlahové krytiny. Vypadá totiž dobře, je vyrobeno z přírodních materiálů a je vhodné i pro alergiky.

Článek

Pokud jste při vyslovení slova „linoleum“ stále ještě zatížení představou dlouhých chodeb ve školách či nemocnicích, jejichž podlaha je pokrytá nejnudnější krytinou všech dob, pak je nejvyšší čas, se toho zbavit. Zjistili jsme totiž, že linoleum je zpátky na interiérové scéně a těší se velké oblibě. A našli jsme hned několik důvodů, proč tomu tak je.

Linoleum není PVC

Nejdříve bychom si měli ujasnit základní věc. Linoleum a PVC nejsou jedno a to samé. Linoleum je přírodní a ekologická podlahovina, šetrná k životnímu prostředí. Vyrábí se z lněného oleje, pryskyřice, vápence, korku, dřevité moučky a přírodních barevných pigmentů. Spodní vrstvu tvoří textilní jutovina.

PVC (polyvinylchlorid) je materiál ryze syntetický, který se vyrábí z ropy. Od linolea se proto liší svými vlastnostmi, ale na první pohled je od sebe rozeznáte jen stěží. Při výběru si raději pečlivě prostudujte visačku s označením výrobku.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Na výběr jsou různé typy linolea: korkové linoleum je měkčí, ale rychleji se prošlape, linoleum s dřevitou moučkou je tvrdší a odolnější. V obchodech najdete i varianty označované jako marmoleumFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Je nařezané na díly, které se dají kombinovat

Původně se linoleum dodávalo hlavně v rolích, nicméně výrobci před pár lety přišli s inovací v podobě hotových dílců obdélníkového nebo čtvercového formátu, který je vybavený zámkovým spojem. Aby to bylo možné, je nařezané linoleum nalepené na HDF desku, z níž se vyrábějí laminátové podlahy.

V poslední době se dokonce objevují obdélníkové formáty bez HDF desky, které se pokládají lepením k podkladu. Linoleum je k dostání v různých odstínech, v imitaci dřeva nebo kamene, případně dlažby.

Foto: Siarhei Kuranets, Shutterstock.com

Nebojte se zkombinovat dva tři barevné odstíny ve tvaru čtverců či obdélníků, které můžete uspořádat například jako dlaždiceFoto: Siarhei Kuranets, Shutterstock.com

Je pružné, skvěle izoluje teplo i zvuk

Přímo v obchodě si můžete ověřit, že linoleum je příjemné na dotek a měkké na došlap. Linoleum se hodí i do místností, kde je podlahové vytápění, protože dobře rozvádí teplo a je odolné proti vyšším teplotám. Díky svému složení dobře izoluje zvuk a je odolné proti oděru.

Kromě toho má ještě další pozitiva. Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní materiál, je ideální do domácností, kde žijí alergici. Jeho povrch je antistatický a odpuzuje mikroorganismy.

Foto: Alex Verrone, Shutterstock.com

Linoleum má na spodní straně vrstvu juty, která způsobuje měkčí došlap a funguje i jako izolaceFoto: Alex Verrone, Shutterstock.com

Hodí se (skoro) do všech místností

Linoleum je poměrně univerzální, takže ho můžete položit téměř kamkoli. A to platí i tam, kam proniknou domácí mazlíčci se svými ostrými drápky. Neublíží mu ani kolečka od kancelářských židlí, takže ho můžete bez obav dát do dětského pokoje či pracovny. Nezničíte ho zablácenými podrážkami, ani podpatky, proto je oblíbenou krytinou v předsíních. Ale najdete ho často také v kuchyních, obývacích pokojích a dokonce i ložnicích.

Jedinou místností, kam byste linoleum pokládat neměli, je koupelna, kde je vlhkost. Přestože linoleum nepropouští vodu, je podložené vrstvou z juty, které vlhko nedělá dobře, a proto může časem nabobtnat. V tomto případě je lepší vsadit na osvědčenou dlažbu, nebo bambus.

Co by vás mohlo odradit?

Ale ani linoleum bohužel není dokonalé. Je citlivé na sluneční paprsky, takže může na některých místech měnit barvu. A protože se jedná se o přírodní, a tudíž porézní materiál, je potřeba ho pravidelně (alespoň jednou měsíčně) napastovat nebo navoskovat. Zajistíte mu tím nejen lesk, ale prodloužíte mu tak životnost.

Dobrou zprávou je, že jinak je nenáročné na údržbu. Stačí, když ho podle potřeby zametete a vytřete hadrem nebo mopem namočeným ve vlažné vodě. Pokud se tam rozhodnete přidat nějaký prostředek, tak volte pouze ty, které jsou určené výhradně na linoleum.

Reklama

Související témata:

Načítám