Hlavní obsah

Hrnce a pánve jako nové? Nepřehřívejte je a použijte tuk!

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investovali jste do drahých hrnců a pánví? Pak byste se měli naučit, jak se o své nádobí správně starat, aby vydrželo co nejdéle. Poradíme, jak si ho nezničit!

Článek

Všichni asi vědí, že na teflon a keramiku se nesmí s kovovými nástroji, že litina musí být mastná a nerez občas změní barvu. Víte ale, jak se o své nádobí starat tak, aby sloužilo, jak má, a vydrželo co nejdéle?

1. I nerezové nádobí může zreznout

Nerezová ocel je tvrdá a univerzální, má dlouhou životnost a snese velmi vysoké i nízké teploty, ale vadí jí jejich prudké střídání. A ačkoliv je „nerezová“, zrezavět může, pokud na ni dlouho působí kyselé a slané, myjete ji příliš agresivní chemií nebo ji skladujete ve vlhku.

Občas se na nádobí z nerezu objeví skvrny. Většinou jdou odstranit a co je hlavní – neovlivňují funkčnost ani zdravotní nezávadnost. Nerez snese i myčku, připečené je dobré nechat odmočit nebo v zasaženém hrnci povařit vodu s jedlou sodou. „Pro dodání lesku můžete použít jedlou sodu, ocet, citron, lešticí pastu nebo některý z přípravků na nerez. Vyvarujte se používání drátěnky a nádobí utřete hned po umytí,“ radí Jan Fabini, majitel firmy vyrábějící nádobí.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pánev z pětivrstvé nerezové oceli je vhodná na všechny vařiče včetně indukce, Ø 24, v e-shopu Fabini za 1999 Kč. Nerezový hrnec Professional s poklicí se hodí na všechny druhy sporáků, Ø 15 cm, v e-shopu Kolimax za 929 Kč. Nerezová pánev Woll Concept Pro má odnímatelnou rukojeť, Ø 28 cm, v e-shopu Potten & Pannen za 2295 KčFoto: Archiv firem

2. Nepřilnavý povrch má rád kapku tuku

Mezi nepřilnavé materiály patří teflon, granit, diamant, greblon... Co výrobce, to jiné označení. Protože se na ně nic nepřichytí, je údržba snadná. Ovšem nestačí je jen utřít papírovou utěrkou: vždy odstraňte mastný povlak, jinak se při dalším použití může starý tuk připalovat a vytvořit skvrny. Na nepřilnavém povrchu lze sice vařit zcela bez tuku, ale když přece jen kapku přidáte, prodloužíte životnost a podpoříte nepřilnavost nádobí.

Nepřilnavý povrch se snadno poškrábe, takže nepoužívejte kovové náčiní ani drátěnku nebo abrazivní prášky. Je citlivý i na příliš vysoké teploty, maximum bývá 210–250 °C. Při přehřátí hrozí deformace a olupování a praskání povrchu. Když se to stane, nádobí vyhoďte, a stejně tak když časem ztrácí barvu nebo se na něm dělají skvrny.

Speciální nepřilnavý povrch je titanový. Je velmi odolný, snese střídání teplot a má dlouhou trvanlivost, nevýhodou je vyšší cena.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hrnec ETA Titanium+ 6954 snese i mytí v myčce, Ø 28 cm, na Zboží.cz od 2790 Kč. Hluboká pánev GrandChef se dvěma úchyty je vhodná do trouby i do myčky, Ø 28 cm, v e-shopu Tescoma za 869 Kč. Sedmidílná sada nádobí s nepřilnavým povrchem CS Solingen Münster je vhodná i pro indukci a nezahřívají se jí rukojeti, v e-shopu I-domácí potřeby za 1999 KčFoto: Archiv firem

3. Smalt vám vydrží, když se o něj postaráte

Kvalitní smaltované nádobí rozvádí teplo rychle a rovnoměrně, ale je dost křehké, může popraskat a není nepřilnavé, takže v něm leccos připálíte. Aby vydrželo, musíte zamezit prudkým změnám teplot, nezahřívat prázdné hrnce a na plynovém sporáku použít litinovou plotýnku. Smaltované kusy dále chraňte před poškrábáním a silnými nárazy, mohlo by dojít k oprýskání smaltu.

Myjte ho jen houbičkou s trochou saponátu, vynechejte drátěnku nebo písek. Když něco připečete, nádobí dejte odmočit, a pokud se na smaltu objeví tmavé skvrny, povařte v něm vodu s octem a pak omyjte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Oválný smaltovaný pekáč s poklicí Belis/Sfinx má dlouhou životnost a je vhodný pro všechny druhy sporáku, vnitřní délka 32 cm, v e-shopu Od kulináře za 999 Kč. Smaltovaný hrnec s poklicí Orion Tečka je vhodný i na indukci a do myčky, Ø 20 cm, v e-shopu 4home za 399 Kč. Smaltovaný kastrol Leaves Muurla s poklicí má retro design, objem 3,5 l, v e-shopu Elarte za 1290 KčFoto: Archiv firem

4. Litina potřebuje vypálit a namastit

Litinové nádobí výborně vede teplo, snáší i vysoké teploty a je tak odolné, že vydrží několika generacím strávníků. Černé litinové nádobí bez smaltového povrchu byste měli před prvním použitím vypálit: důkladně ho omyjte čistou vodou, osušte, nalijte do něj asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje a zahřívejte, dokud se z oleje nekouří. Takto vypalujte pár minut, pak nechejte olej v nádobě vychladnout, slijete ho a nádobí vytřete ubrouskem. Litinu lze také vypálit v troubě.

Některé výrobky se prodávají už vypálené, proto se vždy držte návodu k použití. Aby litina nerezivěla, neskladujte v ní dlouho žádné potraviny, šetrně ji myjte v ruce a po usušení potřete rostlinným olejem nebo ochranným přípravkem.

Nic z toho řešit nemusíte, je-li litina chráněna smaltem. „Díky tomu je litinové nádobí při správném zacházení takřka nezničitelné. Vyvarujte se ale všech abrazivních mycích prostředků a drátěných houbiček, které mohou skelný smalt lehce poškodit. Nedoporučuje ani časté mytí v myčce,“ radí Jan Novák z firmy Český smalt.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ručně vyrobený litinový hrnec s poklicí Skeppshult snáší vysoké teploty i tvrdší zacházení, Ø 25 cm, v e-shopu Homeware za 3890 Kč. Velký smaltovaný litinový pekáč Gourmetina připomene babiččinu kuchyni, vnitřní délka 38 cm, v e-shopu Český smalt za 3190 Kč. Smaltovaný litinový hrnec Iron Massive má speciální samopodlévací poklici, objem 4 l, v e-shopu Dedra za 1190 KčFoto: Archiv firem

Načítám