Hlavní obsah

Nepodceňte výběr obkladů a dlažby do koupelny: Na co myslet?

Foto: Beyond Time, Shutterstock.com

Foto: Beyond Time, Shutterstock.com

Reklama

Plánujete rekonstrukci koupelny nebo ji zařizujete kompletně novou? Nezapomeňte pořádně promyslet výběr obkladů a dlažby. Jejich výměna totiž může být poměrně komplikovaná záležitost, proto je důležité nic nepodcenit.

Článek

Dlažba a obklady zásadně přispívají k celkovému vzhledu koupelny, a pokud s nimi nejste spokojeni, horko těžko je zamaskujete. S jejich výběrem proto nespěchejte a dobře zvažte některá klíčová kritéria. Jaké vlastnosti by vybrané kousky měly mít?

1. Materiál podle ceny i praktičnosti

Nejoblíbenějším materiálem je bezpochyby keramika. Je cenově dostupná, může vydržet i desítky let, dobře se čistí, odolá i chemickým prostředkům a nemusíte se bát, že ji snadno poškodíte. Navíc skvěle vede teplo, což z ní dělá ideální volbu nad podlahové topení. Pokud ho ale neplánujete, počítejte s tím, že keramika sama o sobě dost chladí.

Méně častý je přírodní kámen, jehož největší předností je originální a luxusní vzhled. Nejčastěji se využívá žula, která je odolná vůči vlhkosti, nevyžaduje speciální ošetření a dlouho vydrží. Vybrali jste si jiný kámen? Předem zjistěte, zda vyžaduje pravidelnou impregnaci a jestli se hodí i na podlahu. Velkými nevýhodami kamene je jeho vyšší cenovka, chlad a větší kluzkost.

Ještě luxusnější a také dražší volba je elegantní mramor. Hodí se na stěny i podlahu a sluší mu to snad se všemi materiály. Je ovšem dost náročný na častou a pravidelnou údržbu, snadno se na něm dělají skvrny a vyžaduje speciální čisticí prostředky. Dostupnější a praktičtější volba je jeho imitace.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Luxusní mramor je drahý a v běžných koupelnách ho příliš často nenajdete. Můžete se ale setkat s jeho levnější a praktičtější imitacíFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

2. Lesklý, nebo matný povrch

Lesk, nebo mat? Tohle dilema trápí při zařizování interiéru nejednoho člověka. Obě řešení mají své výhody i nevýhody.  Lesklé povrchy působí luxusněji a skvěle odrážejí světlo, díky čemuž koupelna vypadá prostornější a větší, než ve skutečnosti je. Nevýhodou lesku ovšem je, že jsou na něm snáze vidět nečistoty a více klouže. Lesklé dlaždice tedy nebývají zrovna bezpečné a nejrizikovější místa je vhodné doplnit protiskluzovými koberečky.

Matný povrch je oproti tomu praktičtější, hlavně v domácnostech s malými dětmi. Méně klouže a není tak lehké ho ušpinit. S optickým zvětšením místnosti vám příliš nepomůže, prostoru ale dodá útulnou a domáckou atmosféru.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Matná podlaha sice nepůsobí tak luxusně a elegantně jako lesk, je ale mnohem bezpečnějšíFoto: stockfour, Shutterstock.com

3. Výběr z hlediska bezpečnosti

Aby byla koupelna bezpečná, vybírejte dlažbu s protiskluzovou impregnací. Pro chůzi naboso se protiskluznost označuje písmeny A, B a C, přičemž do koupelen se doporučuje zlatá střední cesta ověnčená písmenem B. Existuje ještě stupnice s hodnotami pro chůzi v obuvi v rozsahu R9–R13, u níž je dobré se držet okolo hodnoty R11.

Opomenout byste neměli ani otěruvzdornost glazované keramické dlažby. Dělí se do pěti PEI tříd, které určují odolnost dlaždice vůči povrchovému opotřebení. Do koupelen si vybírejte ty se stupněm 2 nebo 3.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Na lesklé podlahy nebo na povrchy s menší protiskluzovou ochranou je dobré umístit koberečkyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. Velikost z pohledu estetiky i úklidu

V neposlední řadě popřemýšlejte nad velikostí kachlíků. Stále oblíbenější jsou velkoformátové díly, které mají méně spár, čímž vám značně usnadní úklid. Kromě toho ale pomohou opticky zvětšit malé koupelny, působí harmonicky i vzdušně a místnost příjemně sjednotí. Malé kachličky či mozaika ji naopak rozdělí na maličké části, kvůli čemuž se hodí hlavně do větších prostorů.

U barvy spár se vyhněte bílé a volte raději tmavší odstíny, přičemž ideální je vybírat podobný tón, jaký mají dlaždice. Jestli váháte mezi dvěma barvami, vyberte raději tu tmavší. Máte bílé obkladačky? Spáry zvolte třeba béžové či krémové. Víte, jak vyčistit spáry v koupelně?

Reklama

Související témata:

Načítám