Hlavní obsah

Dřez patří k nejšpinavějším místům kuchyně. Čím ho vyčistit?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuchyni se většinou snažíme mít pořádek a čisto. Přesto se může poměrně snadno stát, že se tu zabydlí nějaké ty nečistoty a bakterie. Mezi nejvíce riziková místa patří dřez.

Článek

Dřez patří mezi šest nejšpinavějších míst v kuchyni. Přeci jen se v něm umývají všechny možné suroviny a použité nádobí a jen málokdo si hned poté dá práci s jeho vyčištěním. Výsledkem mohou být nejen množící se mikroorganismy, ale také nevzhledné zaschlé skvrny nebo vodní kámen. Jak dřez vyčistit?

Pozor na poškrábání

Přestože každý materiál snese něco trochu jiného, obecně platí, že na čištění dřezu není vhodné používat pomůcky, které by mohly jeho povrch poškrábat nebo jinak poškodit. Sem patří například drátěnky, hrubé strany mycích houbiček, hadříky s drsným povrchem a hrubé kartáče. Namísto toho sáhněte po jemných houbičkách, utěrkách z mikrovlákna či bavlněném hadříku.

Jak na nerezový dřez

Nerezové dřezy patří mezi nejprodávanější. Jejich nevýhodou ovšem je, že se v nich snadno usazují nečistoty, vodní kámen a kapky vody jsou vidět. Při výběru prostředku se vyhněte čisticímu písku i přípravkům s chlorem a použijte ty určené na čištění nerezových povrchů.

Přípravek použijte podle návodu, nechte působit požadovanou dobu a poté ho setřete vlhkou utěrkou. Myslete přitom i na místa v okolí baterie a odtoku.

Užitečným čističem je i jedlá soda. Tu jednoduše nasypte do dřezu a navlhčenou houbičkou rozetřete. Po několika minutách ji za pomoci rozprašovače přestříkejte octem, který odstraní i vodní kámen, a navíc působí jako účinná dezinfekce. Octem nebo citronovu šťávou pak můžete povrch dřezu přeleštit. Nerezový dřez je dobré čistit podle potřeby několikrát do týdne.

Foto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Jedlá soda je vynikajícím pomocníkem při úklidu domácnosti a oceníte ji i při čištění nerezového dřezuFoto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Jak na granitový dřez

Granit, tedy směs drcené žuly a pryskyřice, se udržuje snadno. Vyhněte se prostředkům s chlorem či hydroxidem sodným a koncentrovaným bělicím prostředkům.

Většinu běžných skvrn, mastnost a nečistot zvládnete odstranit hadříkem nebo houbičkou na nádobí. Pokud nebudou stačit, vezměte si na pomoc ocet. Naneste ho na houbičku a roztírejte. Ten je vhodný i na vodní kámen, stejně jako citronová šťáva. Většina čističů totiž není na granitový povrch vhodná.

A protože na některé skvrny nemusí zabrat ani on, je dobré mít po ruce speciální přípravky na čištění granitových dřezů. Před jejich použitím vytřete dřez do sucha a podle návodu použijte vybraný prostředek. Ten následně opláchněte teplou vodu a nakonec vše znovu vytřete do sucha.

Nejlepší prevencí je nenechávat ve dřezu nádobí a po každém jeho použití ho vytřít do sucha.

Foto: wertinio, Shutterstock.com

Ocet a citronová šťáva si s nečistotami na granitu lehce poradí Foto: wertinio, Shutterstock.com

Jak na corianový dřez

Corian, tedy umělý kámen z přírodních minerálů a akrylové pryskyřice, se velmi snadno čistí. Většinu nečistot a mastnot z něj můžete odstranit jemnou houbičkou nebo utěrkou a mýdlovou vodou či běžným saponátem.

Na odolnější skvrny a špínu pak použijte čisticí prostředek na bázi amoniaku. Nikdy nepoužívejte prostředky s čpavkem určené na mytí oken ani plastové drátěnky.

Jak na keramický dřez

Bezspárová keramika je velmi hygienická a odolná vůči barevným roztokům z potravin. Její největší předností je, že vám s ní odpadá nutnost dřez pravidelně čistit a nejspíš se vám v něm příliš nečistot usazovat nebude. Pokud ano, bohatě si vystačíte s jemnou houbičkou či utěrkou z mikrovlákna a obyčejným prostředkem na mytí nádobí. Jednou týdně pak stačí dřez umýt tekutým prostředkem na vany a umyvadla.

Jak vybrat dřez do kuchyně podle materiálu i tvaru? Je lepší hranatý nerez, nebo kulatá keramika? 

Načítám