Hlavní obsah

Tapety do obýváku, kuchyně i koupelny: Jak si dobře vybrat?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omrzely vás zdi vašeho interiéru a toužíte po změně, ale obyčejná výmalba vám přijde fádní nebo příliš okoukaná? Přilepte si na stěnu tapety! Se stylem a atmosférou vašeho domova dokážou udělat opravdové divy.

Článek

Tapety jsou rok od roku oblíbenější a pravidelně okupují žebříčky bytových trendů. Není se ani čemu divit – když je správně zvolíte, zvládnou interiér opticky zvětšit, prosvětlit, zútulnit a dodat mu úplně nový náboj. A co je nejlepší: hodí se do úplně každého pokoje. Po jakém materiálu sáhnout a nad jakými vzory uvažovat?

Levné papírové tapety moc nevydrží

Materiál vybírejte podle toho, do jaké místnosti chcete tapetu dát. Klasika jsou tapety z papíru. Při jejich pořízení sice ušetříte, počítejte ovšem s tím, že si nerozumějí s vodou ani vlhkostí a snadno se odřou. Hodí se tedy hlavně do ložnice a obýváku. Dát je můžete i do pokojíčku, ale počítejte s tím, že je menší děti mohou snadno zničit.

Při aplikaci se lepidlo nanáší na stěnu i tapetu, což je proces poměrně zdlouhavý a náročný. A dostatek trpělivosti budete potřebovat i v případě, že je někdy v budoucnu budete chtít sundat.

Vliesové tapety jsou univerzální

Alternativou jsou stále populárnější tapety vliesové, jejichž jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Jsou velmi pevné a lepidlo se aplikuje pouze na zeď, tudíž se nanášejí jednoduše a při odstraňování po nich nezůstávají žádné zbytky.

Jsou velmi prodyšné, poradí si s vlhkostí i nečistotami, jsou omyvatelné, odolají oděru a navíc tepelně i zvukově izolují. Dát je můžete do všech místností včetně kuchyní a koupelen.

Foto: Yuri-U, Shutterstock.com

Do dětského pokoje se hodí především odolné vliesové tapety. Papírové varianty může malé dítko snadno poškoditFoto: Yuri-U, Shutterstock.com

Vinylové tapety zvládnou i vlhko

Do kuchyně, koupelny a na toaletu se hodí i vinylové tapety. Jsou omyvatelné, odolají oděru i vlhkosti a částečně tepelně izolují. Dlouhodobý kontakt s vodou jim ale nesvědčí, nedávejte je tedy kolem vany, umyvadla či do sprchového koutu.

Protože mají papírový podklad, nanášejí se podobně jako papírové tapety. Mají však výhodu v tom, že zvládnou překrýt nerovnosti podkladu.

Sklovláknité tapety pro alergiky

Zajímavou volbou proti oděru a poškrábání jsou odolné sklovláknité tapety. Snadno se omývají, zvládnou vlhkost, mohou se aplikovat na každý povrch, dají se přetírat a zakrývají nerovnosti.

Navíc nijak neškodí alergikům ani astmatikům a zvyšují protipožární odolnost místnosti. Hodí se snad do každého interiéru a využijete je zejména v koupelně, kuchyni a obýváku.

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Do kuchyně vybírejte materiál, který odolá vlhkosti a výparům. Vhodné jsou tapety vliesové, vinylové nebo sklovláknité Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Barva tapety podle dispozic místnosti

Do malých a špatně osvětlených pokojů vybírejte světlé jasné odstíny, které je pocitově nafouknou a dodají jim chybějící světlo. Výborně se na to hodí světle žlutá, broskvová, lososová nebo mentolová, nic nezkazíte ani neutrální vanilkovou a krémovou.

Renovujete větší a dobře osvětlenou místnost? Vaše možnosti jsou v takovém případě značně větší a sáhnout můžete i po sytějších a tmavších odstínech.

Jak vybrat vzor na tapetu

Zatoužili jste po vzorech? Využijte moc optických klanů. Například svislé pruhy pomohou místnost zvýšit, vodorovné ji šikovně protáhnou do délky. Příliš to s nimi ovšem nepřehánějte a umístěte je pouze na jednu stěnu.

Výbornou volbou jsou i květinové vzory, které vnesou závan jara, svěžesti a optimismu. Skvěle budou vypadat v kombinaci s pastelovými a neutrálními barvami, s jinými motivy je ale raději nekombinujte.

Spojování více vzorů se obecně vyhněte, místnost pak totiž může působit chaoticky a stísněně. Pokud jste vybrali výrazné barvy či motivy, bude lepší nalepit je pouze na jednu až dvě stěny.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vzory mohou místnosti dodat šmrnc a nový náboj, jen to s nimi moc nepřehánějte a dopřejte si je jen na jednu nebo dvě zdiFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tapety vybírejte raději naživo

Při nákupu myslete na to, že je mnohem lepší vidět tapetu naživo než spoléhat na fotografie v internetovém obchodě. Mají tendenci zkreslovat a na každém monitoru vypadají trošku jinak. Důležité je to hlavně v případě, když chcete kombinovat více různých tapet, případně je sladit s kusem nábytku či kobercem.

Nekupujte proto zajíce v pytli a vyrazte se na ně podívat do kamenného obchodu. Vyhlédli jste si svou vysněnou tapetu na internetu a nikde poblíž není k mání? Zkuste požádat o vzorky nebo se na fotky alespoň podívejte na různých zařízeních.

Reklama

Načítám