Hlavní obsah

Koláč z drobenkového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Hodnocení:
(112)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

Švestky rozhodně nepatří jenom do povidel. Tenhle koláč z drobenkového těsta s mákem, tvarohem a švestkami rozzáří vaše odpoledne!

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 100 g mandlových lupínků
Na makovou náplň
  • 170 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru
Na tvarohovou náplň
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 15 švestek
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte náplně. Mák zalijte v rendlíku mlékem a podle chuti doslaďte a asi 2 minuty povařte. Pak jej odstavte a nechte vychladnout.

Krok 2: Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, žloutky a asi 2 lžícemi cukru, aby byl úplně hladký.

Krok 3: Švestky vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Všechny ingredience na těsto kromě mandlí vložte do mísy a rukama z nich vypracujte drobenkové těsto.

Krok 4: Dno koláčové formy pokryjte polovinou drobenkového těsta. Pak navrstvěte mák, švestky a tvaroh.

Krok 5: Navrch dejte zbylé drobenkové těsto smíchané s polovinou mandlových lupínků. Druhou polovinou lupínků posypte povrch koláče a ten vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40–50 minut. Až ochutnáte, uznáte, že náročnější příprava stála za to!

Pokud zatoužíte po jiném ovoci, můžete použít jaké se vám zlíbí, a nebo upečte nadýchaný drobenkový koláč s borůvkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek