Hlavní obsah

Kolik virů může žít v pánském ejakulátu?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Má moc založit nový život, ale také se postarat o pořádné faux pas. Pánský ejakulát v sobě ukrývá jedno překvapení za druhým. Kolik v něm může být virů a jak moc se po milování máte obávat o své zdraví?

Článek

Pánský ejakulát je brán jen jako prostředek k oplodnění. To je samozřejmě pravda, ale byla by škoda na tomto tvrzení skončit a nedozvědět se toho o něm více. Mužské mlíčí se může pochlubit přítomností minerálních látek, ke kterým patří zinek, vápník, hořčík a sodík. Bydlí v něm i vitamin C, fruktóza, kreatin a více než 400 druhů bílkovin. Z těchto důvodů vědci říkají, že jeho polykání ženám prospívá. Oddělení imunohematologie a krevní banky z nizozemské leidenské nemocnice ho dokonce spojuje se sníženým výskytem preeklampsie u těhotných žen.

Tak, jak je mlíčí užitečné, však může i uškodit. Je totiž známo, že některé viry se šíří pohlavním stykem (HIV, hepatitida C a několik herpetických virů), a v této souvislosti vědci uvádějí, že sperma je jejich rozsévačem.

Stačí jedna kapka

Lékaři z Oxfordu analyzovali více než 3800 studií zabývajících se pohlavními chorobami. Prostřednictvím odborného časopisu Emerging Infectious Diseases zveřejnili informaci, že v mužské tekutině může žít nejméně 27 virů, včetně eboly, jednovláknového viru živočišného původu z rodiny Arenaviridae, jenž stojí za horečkou lassa, či viru Marburg, což je geneticky jedinečný vir, který pochází ze zvířat. Považujte ho za prvotřídního nájemného vraha.

Úmrtnost na nákazu virem Marburg dosahuje až 87 procent. Postavte ho vedle koronaviru, který byl také potvrzen ve spermatu, a zjistíte, že podle únorové studie čínských vědců je úmrtnost na covid-19 vyčíslena zhruba na 2,3 procenta. A i když se teď mluví hojně o covid-19, jsou i jiné viry, které na nás číhají. Většina z těchto virů se dočasně, navíc často bezpříznakově, ubytuje ve spermatu poté, co daná osoba chytí infekci. A občas se tam drží hodně dlouho!

Foto: vhpicstock, Shutterstock.com

Viry v pánském ejakulátu většinou nepůsobí svým nositelům potíže, spermatem je však mohou zdatně šířit dálFoto: vhpicstock, Shutterstock.com

Draze vykoupená chvíle rozkoše

Lékař infekčních chorob Amesh Adalja z Johns Hopkinsova centra pro zdravotní bezpečnost však uklidňuje. Podle něj přítomnost viru ve spermatu nemusí nutně znamenat sexuální přenos. Je však potřeba s tímto rizikem (tedy za předpokladu, že nepoužijete kondom a ejakulát přijmete do pochvy nebo úst) počítat.

Pro představu, když v západní Africe v roce 2013 započala epidemie eboly, lékaře překvapila vytrvalost tohoto viru. U jednoho vyléčeného pacienta byl virus přítomný více než jeden a půl roku! To znamená, že pokud během této doby měl nechráněný pohlavní styk, pravděpodobně se postaral o další ohnisko a vzplanutí nemoci. Ale jak je vlastně tohle všechno možné?

Imunologické privilegium

Výše uvedený lékař, který se specializuje také na pandemickou připravenost a biologickou bezpečnost, říká, že vlastně ani není překvapený, že se virům ve spermatu líbí. Některá místa v těle se totiž těší takzvanému imunologickému privilegiu. Na takových místech nedochází při setkání s cizorodým antigenem k rozvoji zánětlivé imunitní reakce, ale naopak k rozvoji tolerance vůči danému antigenu. (Kdy sex v boji proti nemoci pomáhá?)

Mezi imunologicky privilegovaná místa patří také oči, mozek, placenta a plod, ale také varlata. To znamená, že tyhle dva pánské váčky chrání sperma tak, že potlačují jakoukoli imunitní odpověď organismu. Varlata pak zastupují funkci svatyně, ve které se viry mohou oprostit od veškerých imunitních útoků těla a v klidu číhat na svoji (další) příležitost.

A jak je to v klíně

Pokud vás zajímá, zda stejné privilegium má i pochva, tak nikoli. Ta se ale může pochlubit úplně jinou schopností. Vědci z univerzity v San Diegu tvrdí, že poševní sekrety jsou svým složením podobné včelímu medu, tudíž umí léčit mnoho nemocí. Ovšem třeba na ebolu to nestačí.

Pod tíhou nových informací cítíte napětí? Zkuste polohy proti stresu!

Reklama

Načítám