Hlavní obsah
3,3
(124)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když už se pouštíte do „velkého vaření“, chcete vždy použít jedině ověřený recept? Pak jste na správné adrese. Konfitování neboli pomalé pečení v tuku je totiž naprosto bez námahy, ale se zaručeným výsledkem: maso je vždy perfektně šťavnaté. A než se upeče, hravě stihnete i domácí noky a dušené zelí... Tak dejte chladit pivo!

25 min.
Příprava
3 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Maso
  • 2 ks kachních stehen
  • 1 lžička soli a pepře
  • 450 g sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušených bylinek
Zelí
  • 1 ks červené cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 pytlík kysaného zelí
  • 1 špetka kmínu
  • 1/2 lžičky soli
Noky
  • 300 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 350 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Nejlépe den předem maso ze všech stran osolte a opepřete, přikryjte a nechte v lednici. Nic se ale nestane, když tento krok vynecháte.

Foto: Jakub Jurdič

Stejně jako stehna můžete péct i dietnější prsa, to se pak nejvíc vyplatí koupit celou kachnu a skelet s křídly použít na vývarFoto: Jakub Jurdič

02.

Stehna dejte do co nejmenšího pekáčku nebo kastrůlku, přidejte celé, lehce rozmačkané stroužky česneku a bylinky (dali jsme rozmarýn a tymián). Celá je pokryjte kachním či husím sádlem nebo řepkovým olejem tak, aby ani kousek nevykukoval. Přikryjte a pečte tři hodiny při 140 °C, nebo až je maso dokonale měkké. Ještě lepší chuti docílíte, když budete maso péct při 90 až 100 °C přes noc.

Foto: Jakub Jurdič

Maso musí být v sádle či oleji celé ponořené. Ale nelekejte se, před dokončením tuk scedíte a můžete použít dáleFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím připravte zelí. Na troše sádla zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte scezené zelí, trochu soli a kmínu a asi do poloviny podlijte vodou. Pod pokličkou duste asi 20 minut doměkka. Na závěr podle chuti dosolte nebo dokyselte scezeným nálevem.

Foto: Jakub Jurdič

Zelí poduste na cibulceFoto: Jakub Jurdič

04.

Na noky uvařte brambory ve slupce v osolené vodě doměkka a buď nechte úplně vychladnout (resp. je uvařte klidně den předem), nebo zpracujte ihned, fungují oba způsoby. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte.

Foto: Jakub Jurdič

Na dvě porce vám bohatě stačí dvě střední bramboryFoto: Jakub Jurdič

05.

Brambory propracujte se špetkou soli, vajíčkem a asi 300 g hrubé mouky. Kdyby se těsto příliš lepilo, přidejte mouku. Na zkoušku uvařte jeden nok – pokud se rozvaří, přisypejte ještě trochu mouky.

Foto: Jakub Jurdič

Kdyby se vám zdálo těsto příliš bledé, přidejte špetku kurkumyFoto: Jakub Jurdič

06.

Z bramborového těsta vyválejte na pomoučené ploše hady a krájejte z nich malé nočky. Vařte v osolené vroucí vodě tři až čtyři minuty. Scezené noky můžete smíchat s trochou výpeku, aby se nelepily.

Foto: Jakub Jurdič

Pokrájené nočky můžete nechat, jak jsou, zakulit nebo je lehce zmáčknout vidličkouFoto: Jakub Jurdič

07.

Když je maso dokonale měkké, opatrně ho z tuku vyndejte na pekáček, přelijte několika lžícemi výpeku a pod grilem nebo při 200 °C v troubě už jen opečte dokřupava – trvá to asi půlhodinku. Zbylý tuk slijte přes ubrousek do sklenice a v lednici (nebo ještě déle v mrazáku) ho uchovejte pro další použití. Můžete na něm smažit nebo ho použít na další pečínku.

Foto: Jakub Jurdič

Měkká stehna vyndejte, tuk sceďte a znovu použijteFoto: Jakub Jurdič

08.

Opečená stehna servírujte s noky, zelím a troškou výpeku.

Foto: Jakub Jurdič

Toto je poslední okamžik, kdy byla porce viděna celá. Další fotografie se už bohužel nedočkala...Foto: Jakub Jurdič

Tip

Pokud koupíte celou kachnu, stehna upečte, prsíčka připravte jako minutku a ze skeletu a křídel uvařte malajskou polévku laksa nebo třeba ramen s naloženým vejcem.

Co vaříte, když se chcete trošku předvést? Svíčkovou, husu nebo něco úplně jiného?

Načítám