Hlavní obsah

Kosmetika s konopím: Co dokáže a pro koho se (ne)hodí?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regeneruje, hydratuje, zjemňuje i zklidňuje. To vše umí kosmetika s konopím. Je ideální pro všechny, kteří mají citlivou až ekzematickou pokožku. Víte, jaké zázraky s vaší pletí svede?

Článek

Trpíte na citlivost kůže se sklony k podráždění, či dokonce šupinatění? Pak by vám mohla vyhovovat kosmetika s konopím – dokáže tyto nepříjemnosti zmírnit, kůži krásně regeneruje, hydratuje a tonizuje. Je vhodná i v létě po slunění, kdy má pleť sklony k přesušování i svědění. Proto jsme pro vás připravili tipy, které určitě vyzkoušejte.

Konopí, které vás neomámí

Konopí je známé pro své léčebné účinky již dávno. Využívaly se hlavně oleje, které jsou hlavní složkou konopné kosmetiky i v současnosti. Jejich omamných účinků se však bát nemusíte. „Konopný olej se vyrábí ze semínek a v ingrediencích se označuje také jako Cannabis sativa seed oil. Obsahuje mnoho cenných látek, ale neobsahuje kanabinoidy, tudíž neobsahuje kontrolovaný psychoaktivní THC,“ vysvětluje odborník na konopí a zakladatel Konopných lékáren Jiří Stabla.

Právě kanabinoidy jsou druhou složkou, která se z konopí využívá v kosmetice i v potravinách. Vyskytují se pouze v zelené části rostliny a získávají se extrakcí. Extrakt z celých rostlin (Cannabis sativa extract) je několikanásobně dražší než olej a i v něm se přítomnost kanabinoidů kontroluje. „Extrakty z celých rostlin nesmějí obsahovat větší, než je povolené množství 0,03 % THC. Výrobci nesmějí překročit limity ani v kosmetických výrobcích, ani v potravinových doplňcích,“ doplňuje Jiří Stabla.

Účinky konopné kosmetiky

Konopí se v kosmetice využívá zejména pro své prokazatelně přínosné výsledky především v péči o kůži a její různé defekty. Součástí krémů a mastí bývají kromě konopného oleje nebo extraktu většinou i další složky v podobě kyseliny hyaluronové, bambuckého másla a dalších olejů. Takové produkty se hodí pro boj proti vráskám, vyjasňují pleť, hydratují do hloubky, uklidňují oční partie a pomáhají s akné i vyrážkou.

Péče o spálenou kůži

Nyní v létě je konopí skvělým pomocníkem při popáleninách od slunce. Jak vybírat kosmetiku vhodnou právě pro tenhle účel? „Měla by obsahovat zelené části rostliny – jedině ty totiž obsahují účinné látky kanabinoidy, které uleví spálené pokožce. Vhodné jsou přípravky, které navíc obsahují jojobový olej – je téměř identický se strukturou kožního mazu a může vcelku obstojně zastat jeho funkci,“ radí Jiří Stabla. Nejznámější z kanabinoidů je kanabidiol (CBD) – právě ten je známý svými pozitivními kosmetickými účinky.

„Velmi záleží i na tom, do jakého základu je kanabidiol zapracován, zkrátka jestli daný produkt obsahuje látky, které mohou spolupracovat, a tím účinek znásobit. Velmi jej ocení zejména atopici a lidi s podrážděnou pokožkou. Platí také, že dnes už kosmetika s kanabidiolem vůbec nemusí být drahá, právě naopak, ceny bývají stále přívětivější, “ upřesňuje Jana Štěpánková, obchodní ředitelka značky Ryor.

Pomůže i vlasům

Kromě pleťových a tělových mastí či krémů se vyplatí mít doma také konopný šampon či olej pro regeneraci vlasů po dlouhodobém slunění. Proto až se vrátíte od moře, dopřejte svým vlasům ozdravný zábal z konopného oleje. Stačí jej vetřít přímo ke kořínkům na půl hodiny, ale klidně i déle, zabalit do ručníku, a následně opláchnout běžným šamponem.

Tělová mléka

Foto: Archiv firem

Tělová mléka používejte ihned po sprchování, kdy se budou dobře vstřebávat. Na foto (zleva): tělové mléko Ryor, 259 Kč; tělové mléko Canneff, 425 KčFoto: Archiv firem

Univerzální mast

Foto: Archiv firem

Krémy určené na suchou a ekzematickou pokožku jsou vhodné na tělo i obličej. Na foto (zleva): regenerační mast Topvet, 180 Kč; univerzální mast Hempin (prodává e-shop Konopne-lekarny), 330 KčFoto: Archiv firem

Pleťový krém i gel

Foto: Archiv firem

Konopné složky najdete jak ve výživných krémech, tak lehkých gelech, takže si vybere každý. Na foto (zleva): pleťový a tělový krém Libebit (prodává e-shop Bioo), 180 Kč; výživný gel Ryor, 204 KčFoto: Archiv firem

Micelární a pleťové vody

Foto: Archiv firem

Pro každodenní čištění pleti jsou vhodné vody s příměsí heřmánku i konopného oleje. Na foto (zleva): dvoufázová micelární voda Original Arok (prodává e-shop Bioo), 269 Kč; pleťová voda na mastnou pleť Cannaderm Natura, 143 KčFoto: Archiv firem

Konopné šampony

Foto: Archiv firem

Pokud máte od moře poničené a vysušené vlasy, vyzkoušejte regeneraci v podobě konopných šamponů. Na foto (zleva): šampon Zelená země, 149 Kč; regenerační šampon Bione, 69 KčFoto: Archiv firem

Načítám