Hlavní obsah
3,7
(36)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pozvat na chalupu partu přátel a uvařit pořádný kotel guláše je jedno z největších letních potěšení. A i když se použijí úplně stejné suroviny, výsledek bude vždy chutnat jinak. Naše verze je z hovězího masa a plná zeleniny – jídlo zahustí a dodá mu i chuť.

30 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
    • 3 lžíce sádla
    • 5 ks cibule
    • 1 500 g hovězí kližky
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 4 ks rajčat
    • 3 ks paprik
    • 4 stroužky česneku
    • 3 ks mrkve
    • 2 ks kořenové petržele
    • 1 čtvrtka celeru
    • 6 ks brambor
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • 1 lžička mleté pálivé papriky
    • 1 lžička pepře
    • 1 lžička kmínu
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • 2 lžičky soli
    Článek

    Postup

    01.

    Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata spařte, oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Na malé kostičky nakrájejte i papriku. Maso očistěte a rozkrájejte na kostky asi 4 × 4 cm.

    02.

    Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a na středním ohni ji opékejte do světle zlaté barvy. Poté vložte maso a nechte ho zatáhnout ze všech stran. Duste, až se vyvaří šťáva, kterou maso pustilo. Přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek a pořádně rozmíchejte. Přisypte všechno koření a sůl, krátce zarestujte a podlijte asi 300 ml vlažné vody. Maso má být podlité, ale nemá plavat. Přidejte nakrájená rajčata a papriky, přiklopte poklicí a za občasného míchání duste asi hodinu.

    03.

    Mezitím si připravte zbylou zeleninu – očistěte ji a nakrájejte na větší kostičky. Oloupané brambory pokrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm a namočte je do vody, aby nezhnědly.

    04.

    Základ zhruba po hodině ochutnejte a zamíchejte. Přidejte všechnu připravenou zeleninu včetně brambor a podlijte vodou tak, aby byla ponořená. Přiklopte a za občasného míchání dále duste asi půl hodiny.

    05.

    Guláš ochutnejte a dotáhněte chuť: dosolte, případně přidejte ještě stroužek česneku. Podávejte s čerstvým chlebem.

    Můj tip: Když chcete mít jistotu, že bude maso opravdu měkké, přidejte při prvním podlévání lžíci octa.

    A jak děláte guláš vy?

    Reklama

    Související témata:

    Načítám