Hlavní obsah

Trend: Ložnice spojená s koupelnou. Ano, nebo ne?

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otevřený prostor je prostě v módě. Po obývacích pokojích propojených s kuchyněmi se spojují také ložnice s koupelnami. Je to ale praktické, nebo se jedná jen o líbivou záležitost s krátkou životností?

Článek

Setkali jste se už někdy s ložnicí spojenou s koupelnou, nebo dokonce s vanou umístěnou přímo v ložnici? Možná si řeknete, že tyhle moderní výmysly nejsou nic pro vás. Koupelna v ložnici však už dávno není žádná horká novinka. Naopak se s takovým uspořádáním můžete setkat nejen v luxusních hotelích, ale třeba i na návštěvě u přátel. (Tedy pokud vás pozvou do tak intimní zóny, jakou je do ložnice.) Otázkou je, proč má toto řešení stále více příznivců. A mají pravdu ti, kteří jsou zatvrzele proti?

Rozhodněte se včas

Bydlíte v paneláku? Pak na ložnici spojenou s koupelnou rovnou zapomeňte. S tímto dispozičním řešením je totiž nejlepší počítat už při navrhování domu. „Je logické, že každá místnost bytu či domu by měla být na místě, kde ji nejvíc využijete, a s prostorovými návaznostmi, které její funkci odpovídají. Akt větší osobní hygieny většinou provádíte před spánkem nebo po něm. A ten realizuje většina z vás v ložnici,“ říká architekt Jan Holna ze studia DAM architekti.

Pokud ale trváte na tom, že se neobejdete bez ložnice s vlastním přístupem do koupelny, a dům už máte, musíte společně s architektem popřemýšlet, jak by se dala daná dispozice upravit. Počítejte s tím, že to však nebude jednoduché. Kamenem úrazu může být kromě nedostatku místa změna instalací vody a elektřiny.

Foto: Basileus, Shutterstock.com

Je logické, že by každá místnost měla být tam, kde ji nejvíc využijete. Není proto divu, že koupelna je stále častěji propojená s ložnicíFoto: Basileus, Shutterstock.com

Když chcete mít trochu soukromí

„Ložnice propojená s koupelnou je stále oblíbenějším řešením, a to především u domů se dvěma koupelnami, kdy jedna slouží pro celou rodinu, a případně pro návštěvy, zatímco ta druhá v prostoru ložnice je brána jako soukromý prostor manželského páru,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future.

Samozřejmě nemusíte mít vanu hned uprostřed místnosti. Můžete ji schovat za paraván, za stěnu z mléčného skla nebo za posuvné dveře. Když nechcete hned rušit příčky, zkuste ji umístit třeba do výklenku po vestavěné skříni.

Zachovejte styl

Vybavení koupelny a ložnice byste měli vizuálně sladit. Abyste se cítili dobře, musí prostor působit uceleně a přirozeně, a ne být zmateným hopsáním od jednoho stylu ke druhému. Jaký ale koupit nábytek, když na ten koupelnový jsou kladeny zcela jiné nároky než na zařízení do ložnice?

Naštěstí s tím už výrobci počítají. „V rámci propojení koupelny a ložnice se nejčastěji řeší pohledové sjednocení nábytku. Materiály použité k jeho výrobě splňují estetické požadavky a zároveň jsou odolné proti vlhkosti i teplu, takže nedojde k jejich rozlepení,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea.

A to se týká i sjednocení podlahových krytin, z nichž nejpraktičtějším materiálem je v tomto případě keramika. „Dlažba i obklad jsou v rámci jedné série modifikovatelné svými rozměry a povrchy. Transparentní struktury se dají kombinovat s kovově lesklými vzory, jimž často vládne grafický design,“ uvádí Pavla Nováková, manažerka komunikace firmy Lasselsberger, s.r.o.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Koupelna, do níž se vchází z ložnice, zajišťuje nejen komfort, ale také naprostou intimitu, protože ji používají výhradně majitelé bytuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jednoznačná výhoda: intimní komfort

Koupelna spojená s ložnicí má rozhodně jednu nespornou výhodu. Je přístupná přímo a jedině z ložnice, což je záruka absolutního soukromí. Nikdo jiný kromě vás a vašeho partnera tam nechodí. Žádné návštěvy vám neokukují, jakou značku kosmetiky používáte, ani nezkoumají, jestli máte na kartáči zbytky vlasů.

Dalším pozitivem je přirozené větrání, protože v koupelnách bez oken bývá problémem velká vlhkost, zatímco v ložnici obvykle okno nechybí.

„Z mého pohledu není propojování koupelny a ložnice nějakým módním trendem, ale logickým vyústěním potřeb jednotlivých funkcí obytných dispozic, potřeb, které souvisejí se základními návyky. Mám dojem, že by to měl být už nyní běžný standard,“ dodává Jan Holna.

Nějaká ta chyba se vždycky najde

Zvuk vody je sice docela příjemný, ale jen za určitých okolností. Dopad proudů vody při sprchování partnera vás může při usínání pořádně vytočit. Totéž platí pro aroma. Vůně použité kosmetiky se totiž šíří rychlostí blesku a v daný moment vám její všudypřítomnost nemusí zrovna vyhovovat. A co teprve, jestli si vaše drahá polovička ráda prozpěvuje ve vaně! Ne vždy má člověk náladu poslouchat v posteli operní árie.

Načítám