Hlavní obsah

Zpěvačka s velkým nosem slaví. Barbra Streisand má 77

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Sedmička se obecně považuje za šťastné číslo a zpěvačka, herečka a režisérka Barbra Streisand se ode dneška může radovat rovnou ze dvou sedmiček: slaví 77. narozeniny. Podle všeho jí tedy čeká velmi úspěšný rok. Co všechno za sedmdesát sedm let stihla?

Článek

O herečce, zpěvačce a režisérce Barbře Streisand se proslýchá, že je to namyšlená primadona a nikdo s ní nechce spolupracovat. Kdyby to byla skutečně pravda, možná se ani není čemu divit. Tahle megastar dokázala mnohé – včetně toho, že má svou vlastní panenku Barbie. Dnes slaví už 77. narozeniny.

Zpívající herečka

Když se řekne Barbra Streisand, většině lidí se asi vybaví komediantka Fanny v muzikálu Funny Girl (1968). Tato role dostala umělkyni na vrchol popularity: nejprve se v ní blýskla na Brodwayi a o pár let později se dočkala filmového ztvárnění a také prvního ze svých dvou Oscarů, a to za nejlepší herečku.

Druhého Oscara si vysloužila coby skladatelka za píseň k filmu Zrodila se hvězda (1976). Se svým velkým nosem rozhodně nepatří mezi prvoplánové krásky a nenaplňuje ideál hollywoodské krásy, ale talentem, osobitostí a pracovitostí se dokázala prosadit. A to i na druhé straně kamery, kde se sice nepožaduje krása, ale zase se dlouho jednalo o typicky „mužskou“ profesi – za režii filmu Jentl (1983), v němž se ujala i scénáře a hlavní role, získala Barbra Streisand Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

Barbra Streisand v muzikálu Funny Girl, který ji vynesl na vrchol v divadelním i filmovém světěFoto: Profimedia.cz

Nebodovala ovšem jen na divadelních prknech a na stříbrném plátně, skvělou kariéru vybudovala i coby zpěvačka. Patří k nejprodávanějším interpretkám a dlouhá léta byla se svými písněmi na předních příčkách nejrůznějších žebříčků pop music. Je nejen interpretkou, ale také skladatelkou a textařkou – na svém kontě má osm cen Grammy a nespočet nominací. I přes svůj neuvěřitelný rozsah a světové úspěchy na poli hudby Barbra Streisand sama sebe považuje spíše za zpívající herečku.

Foto: Profimedia.cz

Barbra Streisand v roce 1969 s OscaremFoto: Profimedia.cz

Pletky s tenistou

Zpěvaččino původní jméno je Barbara, ale udělala z něj Barbru. Barbaru prý nenáviděla, ale nechtěla ji jako zpovykaná celebrita měnit, takže provedla alespoň menší korekci.

Prožila jedno neúspěšné manželství, a to s hercem Elliottem Gouldem (80) – mají syna Jasona (52). Po rozvodu navázala několik dalších vztahů, udržovala například poměr s o osmadvacet let mladším tenistou Andrem Agassim (48). Ve své biografii sportovec o jejich vztahu prohlásil, že randit s Barbrou Streisand je jako nosit na sobě horkou lávu.

V roce 1998 se provdala za herce Jamese Brolina (78), po jehož boku je šťastná dodnes – ve vztahu prý stále udržují zamilovanost a romantiku.

Foto: Profimedia.cz

S manželem Jamesem BrolinemFoto: Profimedia.cz

Naklonovaní psíci a pochybná sláva

Umělkyně patří k milovnicím psů. K fence Samantě si dokonce vybudovala tak silné pouto, že ji nechala po její smrti v roce 2017 naklonovat, a to rovnou dvakrát. Po domě se tedy nyní prohánějí genetické kopie zemřelého psíka, fenky se zvláštními jmény Slečna fialová a Slečna šarlatová.

Barbra Streisand vynikla také tím, že si pečlivě střeží soukromí. V roce 2003 dokonce žalovala fotografa za umístění leteckého snímku jejího domu do veřejně přístupné databáze. Tím však dosáhla přesně opačného účinku – na snímek upozornila a ten obletěl svět. Snaha o skrytí určité informace, která pak vede naopak k jejímu rozšíření, se od té doby označuje termínem „efekt Streisandové“.

Nicméně to není rozhodně to jediné, čím zasáhla populární kulturu – je nepřehlédnutelná a nezapomenutelná a my jí přejeme všechno nejlepší do dalších let.

Foto: Profimedia.cz

Barbra Streisand nevypadá vůbec špatněFoto: Profimedia.cz

Máte rádi Barbru Streisand? Líbila se vám víc ve filmu Takoví jsme byli (1973), nebo třeba ve snímku Dvě tváře lásky (1996), kde exceloval fešák Jeff Bridges (69)?

Reklama

Načítám