Hlavní obsah

Pozor na celer, masti na bolest i kosmetiku! Fotodermatóza není jen z opalování, jaká je první pomoc

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Reklama

Jaké rostliny reagují při slunění špatně na pokožku? A proč se to stává i v případě kosmetických produktů, a dokonce opalovacích krémů? Kdy musíte se sluneční fotodermatózou k lékaři a kdy to zvládnete sami?

Článek

Sluneční fotodermatóza je jedním z problémů, který může nastat v reakci na slunění. Pokud si myslíte, že vám stačí kvalitní opalovací krém, poctivě nanášený každé dvě hodiny, a problému se stoprocentně vyhnete, jste na omylu. Může nastat i tak, nezpůsobují ho totiž jen sluneční paprsky. Jak se fotodermatóza projevuje a jak ji léčit?

Fotodermatóza: příčiny

Fototoxické reakce neboli fotodermatóza vzniká ve chvíli, kdy je kůže citlivější na sluneční svit. To se může stát kvůli lékům, které užíváte, kosmetice, kterou si aplikujete na kůži, nebo rostlinám, které se dotkly vaší pokožky. V kombinaci s UV zářením pak reaguje vyrážkou objevující se na místech vystavených slunci.

Reakce vypadá jako běžné spálení sluncem. Kůže je rudá, lehce oteklá, pálí, až bolí, a někdy se může vyskytnout kopřivka či puchýře, které svědí, a když si je rozškrábete, mokvají. Problémy se většinou neobjeví hned, ale až za jeden až tři dny od chvíle, kdy byla kůže vystavena slunci a alergenu zároveň.

Fototoxická reakce na léky

Pokud užíváte léky, často se v příbalovém letáku dočtete, že nesmíte na slunce. Je to důležité, protože zejména při užívání antibiotik z řad tetracyklinů a chinolonů se může na kůži objevit vážná reakce.

Vyvolat vyrážku mohou také léky na bolest, včetně běžně užívaného ibuprofenu či acylpyrinu a léků se stejnou účinnou látkou, jako třeba nurofen či aspirin. Platí to, i když je užíváte lokálně, třeba ve formě mastí na bolavé koleno.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Pokud se v příbalovém letáku dozvíte, že nesmíte na slunce, berte to vážněFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Alergická reakce na kosmetiku

Speciální kategorií je reakce osluněné kůže na parfémovanou kosmetiku. Typické je to u bergamotového oleje. Když takový výrobek použijete předtím, než jdete na sluníčko, mohou se na kůži objevit rudé nebo tmavé pigmentové skvrny. Odborně se to označuje jako berloque dermatitida.

Alergie ale může vzniknout i na samotné opalovací krémy. Vyhýbejte se zejména těm, které obsahují vůně nebo konzervanty. Pro laika je těžké se v tom vyznat, proto není od věci vyzkoušet přípravky pro děti, které jsou často šetrnější, nebo se poradit v lékárně.

Fototoxická reakce na rostliny 

Nepřiměřená reakce slunící se pokožky na rostliny (fytofotodermatóza), se kterými se současně dostala do kontaktu, se někdy označuje jako luční dermatitida. Klasicky vznikne, když si lehnete do trávy, kde je nějaká riziková rostlina, nebo plejete záhon, případně sklízíte či zpracováváte plody. Na těle se pak objevují pálivé červené pruhy, někdy i puchýře. Pokožka je podrážděná a svědí.

Riziková je například třezalka tečkovaná, routa vonná, kerblík lesní, andělika lékařská, bolševník velkolepý, ale také třeba celer. Nemusíte se bát, že se do potíží dostanete při běžné konzumaci celeru, může se to ale stát, pokud byste ho třeba hodně vypili ve fresh džusu (je zdravější smoothie, nebo džus?).

Foto: Hypericum perforatum, Shutterstock.com

Alergii vám při pobytu na slunci může vyvolat třezalka tečkovaná a další rostlinyFoto: Hypericum perforatum, Shutterstock.com

Léčba fotodermatózy

První pomocí je kůži omýt, schovat se do stínu nebo zakrýt kůži oblečením, prevencí je i používání rukavic. Opalovací krémy chrání kůži před spálením, ale ne před alergickou reakcí na rostliny.

Pokud dojde k zarudnutí z některého výše zmiňovaného důvodu, použijte antihistaminika volně prodejná v lékárně a chladivé gely. Když potíže nezačnou druhý den ustupovat, raději běžte k lékaři.

Na pohotovost běžte určitě, pokud jsou na kůži puchýře. Pravděpodobně budete potřebovat účinnější léky s obsahem kortikosteroidů.

Odborná konzultace: doc. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, Ph.D., MBA, primář dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

Reklama

Související témata:
Fotodermatóza

Načítám