Hlavní obsah

Ráno vitamin C, večer retinol. O zdravé pleti s kosmetickou poradkyní

Foto: Pyrinec Christián

Foto: Pyrinec Christián

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravá pokožka obličeje je novodobé must-have, ale dosáhnout jí může být pro někoho trochu složitější. Jak se vymotat ze všech těch skincare pouček a mýtů? O tom jsme si povídaly s Kateřinou Routovou.

Článek

Skincare je věda. Ale nemusí být, když máte správné informace. Těch je všude ale víc, než by bylo potřeba, a proto vám pomůžeme se v nich trochu zorientovat. Pomůže nám s tím kosmetická poradkyně a make-up artistka Kateřina Routová.

Začalo to make-upovým kurzem, ale brzy jí došlo, že líčení vypadá nejlépe na zdravé pleti. Její vášní se proto stala péče o pleť a informace se snaží předávat i skrze svůj profil na Instagramu. Nyní je na mateřské, ale současně spolupracuje s kosmetickými firmami, pro které hodnotí a testuje kosmetické výrobky předtím, než jsou uvedené na trh. Co musíte vědět o SPF, anti-age ingrediencích nebo kožní bariéře?

Co musíte často vyvracet jakožto kosmetické mýty?

Třeba to, že hydratační krém se nesmí používat v zimě, protože zmrzne v pleti, což je naprostá blbost. Díky naší tělesné teplotě nám na pleti krém nezmrzne, protože není tvořený ze sta procent vody. Pak se snažím říkat, že kokosový olej opravdu není vhodný dávat na všechno. Je komedogenní, to znamená, že ucpává póry, a má velké molekuly, které v podstatě sedí na pokožce a nevstřebávají se. Vůbec nevím, kde se tenhle trend vzal, ale k použití na pokožku se nehodí, dávala bych ho jen do vaření.

Za další, kosmetika nepozná, kolik vám je let. Tím narážím na to, že často mají na sobě krémy napsáno, od jakého věku je dobré je používat. Jde ale spíš o to sledovat, jaké mají v sobě aktivní látky a jestli vám budou vyhovovat, nikoliv věkovou hranici.

Také se mluví často o tom, jak moc kosmetika prostoupí do hloubky kůže. Je to pravda?

To záleží. Máme tři vrstvy kůže a většina kosmetiky se drží v té první. Záleží ale na velikosti molekul a také na tom, jak dobrou máme kožní bariéru, která má za úkol pokožku chránit a do těla propustit co nejméně škodlivin, ale zároveň nepropustí ani ty látky, které bychom chtěli. Samozřejmě pokud je bariéra narušená, což úplně nechcete, tak toho propustí víc.

Foto: Pyrinec Christián

Kateřina Routová dělá osvětu správné skincare hlavně na svém instagramovém profilu.Foto: Pyrinec Christián

Jak poznáme, že máme kožní bariéru narušenou?

To poznáte rychle. Máte suchá místa, pokožka svědí, má různá začervenání, můžou se objevit i pupínky. Také se ale projevuje jen tím, že je citlivá při odličování. V tu chvíli si řeknu: „Aha, pozor, možná to přeháním s exfoliačními kyselinami.“ Nebo si ji můžete narušit používáním kosmetiky s alkoholem. Také v tom hraje svoji roli životospráva a třeba i časté mechanické čištění různými silikonovými kartáčky, které mimochodem doporučuju používat maximálně tak jednou týdně a na suchou a citlivou pleť nepatří vůbec.

Kokosový olej ucpává póry, vůbec nevím, kde se tenhle trend vzal. Dávala bych ho jen do vaření

A kožní bariéru si můžu spravit jak?

Hydratací. Skvělé je na to bambucké máslo, ceramidy, peptidy. Znovu je ale potřeba trpělivost. Kožní bariéru si neobnovíte přes noc, když jste si ji poslední rok drhli každý den silikonovým kartáčkem.

Jak vypadá vaše péče o pleť?

Mám růžovku, i když jen částečnou, takže ranní skincare si zjednodušuji. Ráno si pleť vyčistím nějakou pěnou nebo gelem, pak použiju tonikum a krém plus SPF. Večer je náročnější a dělám víc kroků, protože to pleť potřebuje mnohem víc než ráno. Odlíčím se dvoufázově, nestačí použít jen gel jako ráno, protože večer dávám dolů i líčidla - a to je častá chyba u spousty žen.

První fáze odlíčení znamená, že vezmu něco mastného, protože mastné složky mi pomůžou dát pryč maz z mého obličeje a zároveň dobře odlíčí SPF. Může to být odličovací olej, mléko, prostě cokoliv na mastné bázi. Jako druhý krok následuje gel nebo pěna. Pak aplikuji tonikum a použiju sérum s nějakou aktivní látkou, která mi pomáhá na aktuální problém. A pak už jen noční krém nebo olej, podle nálady.

Co je za vás ta nejvíc top ingredience v oblasti anti-age?

Retinol a vitamin C. Jejich kombinace je za mě, co se anti-age kosmetiky týče, nejlepší. Vitamin C je dobré zařadit ráno a retinol večer. Jen je tady potřeba myslet ještě víc na SPF, protože obě dvě látky zvyšují u pokožky citlivost na sluníčko.

A co takový kolagen, který je velmi trendy?

Kolagen v prášku je hrozný boom, ale tady vás trochu zklamu. Když doputuje kolagen do trávicího traktu, tak pokud jej nevyčuráte, půjde tam, kde ho tělo potřebuje nejvíc, což je většinou do kloubů. Neřekne si: „Aha, kolagen, pustím ho do pleti do vrásek.“ Po hodně dlouhém užívání si umím představit, že by se to projevilo na nehtech. Je to ale opravdu za mě jeden velký marketing.

Top ingredience jsou vitamin C a retinol. Jejich kombinace je za mě, co se anti-age kosmetiky týče, nejlepší

Nicméně užívat kolagen není špatně, ale podle mě se jednoduše za něj nevyplatí utrácet, protože si kupujete v uvozovkách drahou moč. Kolagen nám v těle ubývá od 25. roku a každý rok klesá o 1 %. Má schopnost hydratovat, protože na sebe dokáže navázat vodu. Zároveň je to bílkovina, kterou tělo také potřebuje. Doporučuju si tedy najít čistý kolagen, třeba hovězí, který najdete v balení 100 g asi za 150 Kč. A co se týká kolagenu v krémech nebo sérech, tak vás také zklamu. Má tam své místo, ale do škáry, druhé vrstvy pokožky, kde kolagen přirozeně je, se už nedostane, protože má moc velké molekuly.

Takže se máme smířit s tím, že kolagen prostě s věkem ubývá?

To určitě ne, máte prostředky, jak si ten svůj v pleti chránit, a to je každodenní používání SPF a zároveň ho můžete získávat z jídla, nachází se v mase, rybách, ve vývarech, nemusíte za něj utrácet tisíce. Pak je také důležité doplňovat vitamin C, aby kolagen dobře zafungoval.

Co je podle vás v péči o pleť největší přešlap?

Nepoužívat SPFko a nedostatečné odlíčení pleti večer, hlavně večer. Na stavu pokožky je to pak vidět a nejde to jednoduše obejít.

Stačí, když ochranný faktor obsahuje můj klasický denní krém, nebo je potřeba navrstvit denní krém a opalovací krém s SPF?

Pokud denní krém obsahuje SPF 15 nebo 20, tak za mě je to málo. V zimě stačí 30, v létě to chce 50. Skincare nemusí mít nutně sedm kroků a vrstvit na sebe sérum, denní krém a krém s SPF. Pokud to vaší pleti vyhovuje, stačí si ráno opláchnout obličej a namazat krémem s SPF. Pokud ale vrstvit chcete, není to problém, jen musíte dávat pozor, aby se spolu všechny textury kamarádily.

Když totiž použijete krém, který je na bázi vody, a pak si dáte make-up, který bude na bázi silikonu a obsahuje SPF, tak se nespojí a můžou se drolit nebo tvořit mapy. Jinak se ale nemusíte nijak bát používat přes sebe různé produkty s SPF, nijak se to nevyruší, ale pozor, čísla ochranných faktorů se nesčítají, to je častý omyl.

Když jdu do práce a nesluním se na pláži, stačí použít faktor jen ráno?

Chápu, že trochu vypadám jako terorista, ale nestačí to, zvlášť v létě. UVA paprsky jdou přes mraky, sklo, všechno. A i když sedíme jen v kanceláři, způsobují stárnutí kůže. Ideální je tedy použít SPF ráno, pak se v poledne v práci přestříkat mlhou s SPF nebo použít pudr s ochranným faktorem. Opakovaná aplikace je důležitá, protože je potřeba si uvědomit, že SPF není pláštěnka, která sedí celý den na kůži, ale postupně vyprchává.

Častým argumentem proti používání SPF každý den je to, že nenačerpáme dostatečně vitamin D, když se budeme stále takto chránit. Takže to není pravda?

Získáme, vitamin D se vstřebává jakoukoliv částí našeho těla. Za prvé, nikdy se nenatřeme všude, vždycky nám bude koukat nějaká kůže - ve vlasech nebo uši. A jak jsem už řekla, SPF není jako pláštěnka, postupem času jeho účinnost klesá. Jsou na to i studie, ale zatím žádná z nich nepotvrdila spojitost mezi použitím SPF a nedostatkem vitaminu D.

V první fázi odlíčení vezmu něco mastného, může to být odličovací olej nebo mléko. Jako druhý krok následuje gel či pěna. Pak aplikuji tonikum, sérum a noční krém nebo olej, podle nálady

Máte skvělé výsledky u žen, které trápí akné. Co je tím kouzlem?

Akné může mít příčiny vnější nebo vnitřní. Záleží, jakou máme životosprávu, péči o pleť, a těmi vnitřními myslím hormony a stres. Především to chce mít ale trpělivost. Žijeme v době, kdy chceme všichni výsledky hned, ať se bavíme o skincare nebo třeba o cvičení. Chceme nejlépe výsledky do týdne, což bohužel u pleti nejde, o to víc, pokud jste se o ni několik let starali špatně. Mám klientky, kterým péče zabrala až třeba po půl roce, a to platí především, když řeší akné po vysazení hormonální antikoncepce. Ta cesta je pak trochu delší.

Také je důležité skincare nepřekombinovávat, začít s pár produkty, které na sebe navazují a jsou nastavené správně pro daný typ pleti. Konkrétně bych pak doporučila vyřadit kosmetiku s velkým obsahem alkoholu, která by pokožku víc vysušovala. Ve složení ho najdete někde na prvních pěti místech. Naopak je potřeba dodat hydrataci a nebát se exfoliačních kyselin, jako je kyselina mléčná, mandlová nebo salicylová. Skvělé jsou na pupínky, ale i vrásky retinoly, ale s těmi musíte zacházet opatrně a pleť na ně zvykat pomalu.

Jak řešit akné u zralejších žen okolo čtyřicítky?

Budu se opakovat, ale opět je třeba vyřešit hormony. V tomto životním období to může být v kombinaci se stresem, který se na pleti také samozřejmě odrazí, později pak zasáhne menopauza. Co se srovnání hormonů týče, ráda používám macu peruánskou, kterou sama užívám. Jedná se o bylinku a najdete ji ve formě doplňků stravy.

Reklama

Načítám