Hlavní obsah

Když vás SPF zklame aneb Jak pečovat o pokožku spálenou od sluníčka

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První sluníčko bývá pro pokožku nebezpečím, protože není na opalování ještě zvyklá. Krémy s SPF faktorem jsou nutností, ale co dělat, když se vám i přesto povede chytit záda nebo nos? Takhle vrátíte pokožku zase do pohody!

Článek

Opalování už není v módě a je to dobře. Každé spálení totiž zvyšuje riziko rakoviny kůže. V kurzu je proto naopak pokožku těla i obličeje chránit krémy s ochranným faktorem. „Důsledkem chronické expozice UV záření mohou vznikat kožní nádory, pleť také dříve a rychleji stárne. Kůže je důsledkem intenzivního slunění méně pružná, častěji vysychá a praská. Z tohoto důvodu je opalování bez umělé fotoprotekce velmi rizikové,“ říká Jana Krabcová, dermatoložka a anti-ageingová specialistka z Kliniky Yes Visage. Ale někdy to člověk na sluníčku přežene ani neví jak.

Pořiďte si přípravky po opalování

Doma byste měli mít v létě v zásobě přípravek, který je SOS pomocí na spálenou kůži, což je v podstatě forma zánětu. „Dá se říct, že preparáty po opalování solárně unavenou pokožku zklidní, hydratují a do určité míry jsou schopné zasáhnout do procesu oprav,“ říká dermatoložka. Pokožka potřebuje zchladit, hydratovat a regenerovat a hlavně už nechodit na sluníčko. Ideální jsou přípravky s obsahem panthenolu, chladivé pěny, mléka nebo krémy, které poskytnou pokožce náhradní bariéru, než se dokáže zregenerovat - takzvané bariérové krémy.

Produkty pro kůži spálenou sluníčkem

Žádný peeling a pozor na krémy

Když máte kůži podrážděnou od slunce, vyhněte se peelingu a používání přípravků s AHA kyselinami, retinolem i vitaminem C - jde o látky, které by zarudlé kůži vůbec neprospěly. Raději vsaďte pro pleť obličeje na čisté hyaluronové sérum, které jí dodá potřebnou vláhu, nebo aplikujte lokálně bariérový krém.

Také se vyplatí dopřát pleti výraznější vzpruhu po návratu z dovolené v podobě zklidňujících a hydratačních pleťových masek, ošetření kosmetičky nebo v ordinaci estetického chirurga - jedná se například o miniinvazivní ošetření plazmaliftingu pro hydrataci a regeneraci nebo laser, který remodeluje kolagenová a elastinová vlákna pro pevnější pleť.

Pokožku zvykejte na slunce pomalu

Sluneční svit pomáhá tvorbě vitaminu D a nabíjí nás pozitivní energií, ale chce to si na něj zvykat postupně. „S pobytem na slunci by to během jara mělo být podobné jako s jakoukoli zátěží. Začít na minimální úrovni a s postupným tréninkem zátěž zvyšovat. V tomto případě platí, že je vhodné kůži slunečním paprskům vystavit nejprve na pár minut a postupně čas navyšovat. Vše samozřejmě za užití odpovídajících ochranných přípravků,“ říká RNDr. Josef Skalník z For Life & Madaga. Tak předejdete i vzniku nepříjemné sluneční vyrážky, která se projevuje zarudnutím a svěděním pokožky.

Babské rady po opalování

A co dělat, když jste si zásobu produktů neudělali? Z domácích zásob můžete vyzkoušet potřít spálená místa šťávou z listu aloe vera (pokud máte tuto rostlinu doma), studený obklad z černého či zeleného čaje nebo na postižená místa namazat tvaroh či bílý jogurt. Jestli jste to na sluníčku ale dopracovali až do stadia puchýřků, tady vás babské rady nezachrání a raději se obraťte na lékaře.

Reklama

Načítám