Hlavní obsah

Alergie na slunce: Vyvolává ji i kosmetika, rostliny či léky. Čím se mazat a co na projevy zabírá

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Alergie na slunce, řekl by laik. Jenže reakce kůže na slunce se může projevovat různě, nejčastěji jde o kopřivku, pupínky, puchýře nebo zarudnutí. Také příčiny potíží se mohou lišit, podle toho se také léčí. Jak je od sebe odlišit?

Článek

Kožní problémy vznikající jako reakce na slunce jsou různé. Někdy je příčinou právě jen UV záření, jindy jde o kombinaci různých faktorů, například slunce a kosmetiky nebo slunce a léků či slunce a rostlin.

Vždy ale platí, že se nejedná o alergii v pravém slova smyslu, jako například při reakci na ořechy. V těle totiž nedochází k tvorbě protilátek, které při působení alergenu vyvolají reakci imunitního systému a jsou tak příčinou zánětlivých procesů.

Vyrážka ze slunce při nadměrném slunění

Nejčastějším problémem fotodermatózy, laicky označovaným jako alergie na slunce, je takzvaná polymorfní světelná erupce. Kůže reaguje na sluneční záření a vyrážka se obvykle objeví na jaře, při prvních kontaktech pokožky se sluncem, anebo na letní dovolené, kdy je sluneční záření silnější – čili u moře, ale i na horách.

Projevuje se zarudnutím kůže, svědivou vyrážkou, červenými pupínky, nebo dokonce mokvavými puchýřky. Mezi nejčastěji postižené části těla patří dekolt, ruce a nohy, čili místa, která nejsou zakryta oblečením a nemáme je ve zvyku běžně mazat jako obličej. Nejvíce ohrožené tímto typem fotodermatózy jsou ženy mezi 20–40 lety se světlou a citlivou kůží.

Jak tedy může alergie na slunce vypadat?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tzv. alergie na slunce není skutečnou alergií, protože v těle nevyvolává zánětFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Mallorca akné neboli letní akné

Mallorca akné neboli letní akné je také možná reakce na opalování. Vzniká spojením slunce, vlhka a tepla a aplikace kosmetických přípravků. Potíže mají častěji lidé s mastnou pletí, kteří mají sklon k akné. Zhoršovat stav mohou také mastné krémy, proto je nutné používat speciální nemastné opalovací prostředky ve formě gelů. Poraďte se v lékárně nebo u kožního lékaře.

Slunce a antibiotika: fototoxická reakce

Další problémem, který může nastat, je fototoxická reakce. Vzniká ve chvíli, kdy se spojí účinek slunce a například léku, který užíváte, typicky antibiotik. Nebo často to bývá po lokální aplikaci gelu s protizánětlivým účinkem. Například, když si potřete mastí na bolest a zánět koleno. Projevy jsou stejné jako u předchozích situací, kůže zčervená a svědí. 

Fytofotodermatóza

Fytofotodermatóza je reakce při kombinaci slunce a některých rostlin, se kterými se dostala do kontaktu vaše kůže. Typický je například přemnožený bolševník velkolepý. Kůže vypadá podobně jako při alergické reakci na UV záření a stejně se i léčí. Pokožku je ale navíc třeba okamžitě umýt čistou vodou.

Foto: akslocum, Shutterstock.com

Bolševník velkolepý je nepříjemná rostlina, navíc se jí těžko zbavujeFoto: akslocum, Shutterstock.com

Jak předejít alergii na slunce

Bez ohledu na příčinu, je třeba dodržovat několik základních pravidel. V první řadě byste se měli mazat krémem proti opalování s dostatečně silným ochranným faktorem v závislosti na vašem pigmentu a typu pleti. Jestliže je vaše pokožka citlivá a máte podezření, že by ji látky v opalovacích krémech mohly sami o sobě dráždit, zkuste použít přípravky pro malé děti, obsahují méně konzervantů.

Při výběru opalovacího přípravku je také důležité pamatovat na to, aby byl účinný i proti záření UVA, které proniká do hlubších vrstev pokožky a může působit rakovinotvorně. Má chránit ale i před UVB zářením, které způsobuje akutní poškození pokožky jako zarudnutí a spálení. Krém je nutné nanášet zhruba každé dvě hodiny a v dostatečném množství. Řiďte se návodem.

Pokud alergií trpíte, ideálně byste se neměli vůbec opalovat. Ale i když vám slunce viditelně moc neškodí, kolem poledne byste měli trávit na přímém slunci jen nezbytně krátkou dobu, když třeba musíte někam dojít. Rozhodně se neopalujte mezi 11. a 15. hodinou, kdy je záření nejsilnější.

Pokud se u vás příznaky sluneční alergie objeví, existují přípravky, které projevy zmírní. Proti vyrážce nebo červeným pupínkům je dobré nasadit antihistaminika, ve formě tablet je koupíte volně v lékárně. Jestliže se sluneční alergie projevuje mokvavými puchýřky, pomůže tekutý pudr se zinkem.

Po dobu trvání potíží zakrývejte postižená místa oblečením a nekoupejte se v moři, slaná voda by pokožku dráždila. Zlepšení lze také dosáhnout předsezonním pomalým a opatrným přivykáním na slunce.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Při braní antibiotik, ale i některých dalších léků, byste neměli chodit na slunceFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kdy s alergií na slunce k lékaři

Kožní vyrážku, zejména pokud neustupuje a opakuje se, je dobré konzultovat s kožním lékařem. Podstoupíte alergologické vyšetřeni, z jehož výsledku budou patrné alergeny, na které je váš organismus citlivý. Na základě vyšetření vám poté lékař doporučí vhodnou léčbu.

Pokud se při pobytu na slunci přidají kromě kopřivky a jiných kožních problémů i příznaky, jako je pocit na omdlení, závratě, nevolnost nebo pokles krevního tlaku, je lepší jet na pohotovost a v případě rychlého rozvoje potíží a vzniku otoků zavolat záchranku.

Odborná konzultace: doc. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, Ph.D., MBA, primář dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

Reklama

Načítám