Hlavní obsah

Pozor na Mallorca akné a jizvy si překryjte náplastí! Jak chránit pleť před sluníčkem

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užíváte si teplé dny naplno a vystavujete slunci maximum pokožky, aby Sněhurčin odstín nahradilo sexy opálení? Pozor, sluneční paprsky umí být nebezpečné a některá místa byste před nimi měli raději přísně skrývat. Platí to například pro čerstvé jizvy. Ale nejen pro ně.

Článek

Opalovací krém a sluneční brýle berete v létě zřejmě už jako samozřejmost, přesto jsou situace, které mohou vyžadovat intenzivnější ochranu před UV zářením. Ne nadarmo každoročně před létem dermatologové varují před riziky, která s sebou nese slunění bez dostatečné ochrany. Chraňte především místa, kde je vaše pokožka jakkoli narušená, a potažmo přecitlivělá.

Kdy hrozí pigmentace

Sluneční paprsky mohou být hodně nebezpečné v případě čerstvých jizev. Chraňte se, pokud jste podstoupili chirurgický zákrok, ale i když máte jen rozbité koleno. Narušená pokožka se mnohem snáz spálí, navíc je náchylnější k tvorbě pigmentace. Místo růžové jizvy, které postupně bledne, si koledujete o hnědou skvrnu, která může působit až plasticky nebo zaníceně. Nejnáchylnější k pigmentaci jsou jizvy do půl roku po jejich vzniku, kožní lékaři ale doporučují chránit i ty dva roky staré.

Co s čerstvou jizvou

Ideální je čerstvou jizvu ukrýt pod vrstvou oblečení, je-li na obličeji, pak třeba kloboukem nebo kšiltovkou. Je-li v místech, kde to není možné, klidně ji přelepte náplastí, nejlépe hypoalergenní a voděodolnou, ať ji nemusíte v průběhu dne měnit (co všechno umí moderní náplasti). Není-li ani tato varianta možná, sáhněte po opalovacím krému s co nejvyšším faktorem. „Pamatujte, že opalovací krém by se měl nanášet každé dvě hodiny, zejména v případě aktivního pocení nebo pobytu na pláži,“ radí Alina Bokoch, odbornice na estetickou dermatologii Care Clinic.

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

Slunce může zbarvit jizvu do hněda, ale vy potřebujete, aby vybledlaFoto: myboys.me, Shutterstock.com

Proč krémy s minerálním filtrem

Na jizvy jsou lepší ochranné krémy s tzv. minerálním filtrem. Na rozdíl od těch s chemických filtrem je u nich nižší pravděpodobnost alergické reakce, účinkují hned po aplikaci a nevstřebávají se tolik do pokožky. Na kůži zůstávají jako viditelný bílý film, můžete tedy snáze kontrolovat, zda je jizva stále dostatečně chráněna. Volte přípravky voděodolné, protože UV záření prostupuje i vodou.

Jak opalovat mastnou pleť

Nejen jizvy potřebují v létě speciální zacházení. Pozor také, máte-li mastný typ pleti. Nevhodně zvolený opalovací krém s mastnou konzistencí vám může způsobit nehezkou vyrážku. Jde o alergickou reakci na kombinaci slunce a mastného krému, tzv. Mallorca akné postihuje zejména paže, dekolt a záda. Pokud se objeví, chraňte kůži před sluncem a chlaďte ji. Svědění zklidní obklad z heřmánku, někdy je nutné nasadit antihistaminika.

Reakci po slunění můžete mít i po další kosmetice, například retinoidy v pleťovém krému mohou na slunci vyvolat kopřivku nebo spáleninu. Opatrně i s přírodní kosmetikou s esenciálními oleji, tělové mléko nebo parfém s citrusy, bergamotem, cedrem nebo pačuli mohou vyvolat zarudnutí a vyrážku. Fotosenzitivní jsou i léky jako antibiotika, antirevmatika nebo antimykotika, o správném zacházení se poraďte s lékárníkem.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Pokud máte z jakéhokoli důvodu pleť citlivější, na přípravcích nešetřeteFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Co s pletí po estetických zákrocích

Citlivě na slunce reaguje tělo i po některých estetických zákrocích. V kosmetickém salonu vás na to upozorní, ale není od věci to zopakovat: slunit byste se neměli bez patřičné SPF ochrany po mikrojehličkování nebo chemickém peelingu, je-li hloubkový, může být kůže fotosenzitivní klidně i měsíc.

Se sluníčkem se nekamarádí ani laserová epilace. Nechodit na slunce se doporučuje měsíc před ní a měsíc po zákroku. „Může se vytvořit přechodné zarudnutí či otok. Pokud máte ošetření na obličeji, tak se minimálně 4 týdny mazejte krémy s vysokými UV faktory, i když je zrovna pod mrakem,“ radí dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology. Jinak si koledujete o pigmentové skvrny.

Proč si dát pozor na uši i akné

Krémem nezapomeňte namazat i rty, uši nebo nárty, patří k místům, na které se nejčastěji zapomíná a rády se připalují. Opalovací přípravek lehké konzistence, ale s vysokým SPF, je také na místě, pokud trpíte akné nebo ekzémem, i při něm mohou na kůži vznikat po vystavení slunci pigmentové skvrny.

Načítám