Hlavní obsah

Pomsta Diany, župánek s obřím dekoltem i róba inspirovaná sado-maso. Šaty, které vešly do dějin

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové celebrity se na červeném koberci většinou předhání v tom, kdo vynese originálnější a extravagantnější šaty. Moc dobře totiž vědí, že ten, komu se to povede, bude druhý den propíraný ve všech módních magazínech. A pokud skutečně překvapí – vepíše se dokonce do módní historie.

Článek

Ať už je to Oscar, Grammy, Emmy nebo jakákoli jiná hollywoodská společenská událost, pozvané celebrity většinou řeší šaty týdny i měsíce dopředu. Po akci následně čekají, zda je módní kritici strhají, nebo pozvednou k výšinám.

Oscarový model

Začneme v padesátých letech minulého století – konkrétně na udílení Oscarů v roce 1954, kde byla soškou za výkon ve filmu Prázdniny v Římě (1953) oceněna britská herečka Audrey Hepburn (✝63). Cenu si převzala v bílých šatech s květinovým krajkovým vzorem, které prostřednictvím střihu a pásku zdůrazňovaly její štíhlý pas. Šaty vytvořil Hubert de Givenchy (✝91), jemuž byla herečka múzou. Šlo o předělaný model, který oblékla i ve filmu.

Foto: Profimedia.cz

Na prvním snímku jsou původní filmové šaty a na druhém ty upravené, v nichž si herečka převzala OscaraFoto: Profimedia.cz

Nejdražší šaty světa

Americká herečka Marilyn Monroe (✝36), jejímž životem je inspirovaný nový film Blondýnka (2022) na Netflixu, proslavila nejen bílé rozevláté šaty, ale také třpytivé šaty, v nichž v roce 1962 zazpívala všechno nejlepší k narozeninám americkému prezidentovi J. F. Kennedymu (✝46). Obepnutý model v nude barvě, posetý tisíci ručně našitými krystalky, je označován za nejdražší šaty světa, protože byl v aukci vydražený za sto dvacet milionů korun.

Podnikatelka Kim Kardashian (41) se rozhodla, že po letech, kdy byly šaty uloženy v muzeu, jim znovu vdechne život. Vyrazila v nich na letošní módní akci Met Gala. Poté se ovšem stala terčem kritiky, protože se na internetu objevily fotografie ukazující, že šaty jsou značně poničené. Nakonec se ale ukázalo, že krystalky chyběly už před tím, než si je oblékla. Na sobě je navíc měla jen pár minut a pak se převlékla do repliky.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli tomu, aby se do šatů vešla, držela Kim přísnou dietuFoto: Profimedia.cz

Šaty se špendlíky

Do módních dějin se zapsaly i černé šaty s průstřihy a zlatými spínacími špendlíky, které je držely pohromadě. Modelka a herečka Elizabeth Hurley (57) je oblékla v roce 1994, když se po boku herce Hugha Granta (62) objevila na premiéře snímku Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994).

Pocházely z módního domu Versace a byly inspirované praktikami sado-maso a bandážemi, stejně jako celá kolekce z roku 1992. Elizabeth Hurley i autor modelu byli některými kritizováni, že šaty jsou příliš odhalující a nevkusné. Herečka na to reagovala tvrzením, že na rozdíl od mnoha jiných designérů, navrhuje Versace šaty tak, aby oslavovaly ženskost, a ne aby ji potlačovaly.

Foto: Profimedia.cz

Šaty se některým zdály příliš odvážné, ale ve srovnání s tím, co některé celebrity nosí dnes, je to slabý čajíčekFoto: Profimedia.cz

Malé černé

Rok 1994 přinesl i další ikonický módní moment, kterému je dodnes připisován skrytý význam. Černé šaty se spadlými rameny, které odhalovaly princezniny štíhlé nohy, byly na Dianiny (✝36) poměry velmi sexy. Vzhledem k tomu, že si je oblékla na Vanity Fair party krátce poté, co se současný britský král Karel III. (74) přiznal k poměru s Camillou Parker Bowles (75), se jim začalo přezdívat šaty pomsty. Jako by Diana chtěla ukázat, o co její bývalý přišel.

Foto: Profimedia.cz

Takhle sexy jsme Dianu nikdy předtím neviděliFoto: Profimedia.cz

Župánek v tropickém stylu

Zelené šifonové šaty Versace se vzorem tropických rostlin a s dekoltem až k pupíku připomínají spíš župánek. A tak v nich byla Jennifer Lopez na vyhlašování cen Grammy v roce 2000 nepřehlédnutelná. Díky těmto šatům se hovořilo o zlomu v kariéře návrhářky Donatelly Versace (67).

Zajímavé je, že šaty v tomtéž roce, ale dříve než JLo, oblékla zpěvačka Geri Halliwell (50) ze Spice Girls. Zdaleka se jí ale nedostalo takové pozornosti. Zpěvačka s ikonickým pozadím je totiž dokázala mnohem lépe prodat. U příležitosti dvacátého výročí těchto šatů návrhářka přetvořila původní model do modernější podoby a na přehlídce ho neodprezentoval nikdo jiný než Jennifer Lopez.

Foto: Profimedia.cz

V těchto šatech byla zpěvačka hvězdou večeraFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám