Hlavní obsah

Bílá tužka na oči, jogurt na pleť a pivo do vlasů: Kosmetické triky sexsymbolů i našich babiček

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělejme si výlet do beauty historie, konkrétně do koupelen Marilyn Monroe a Audrey Hepburn. Jaké triky používaly ikony starého Hollywoodu pro plné rty, velké oči nebo hebkou pleť? A podíváme se i do kosmetických taštiček našich babiček.

Článek

Většinou se zabýváme nejnovějšími beauty trendy. Dnes si ale uděláme výlet do historie péče o pleť. A kam jinam než do dob slávy Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn. Od těchto ikon padesátých a šedesátých let minulého století je se stále co učit.

Marilyn Monroe

Asi nepřekvapí, že beauty rutina Marilyn Monroe (1926-1962) byla propracovaná a předběhla svou dobu. O svoji pleť dbala velice pečlivě a docházela na procedury ke svému dvornímu dermatologovi, který měl zásadu čistit pleť třiceti šplíchnutími vody. Filmový make-up odličovala olejem. Nevystavovala se sluníčku, aby byla její pleť stále alabastrově bledá.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe si zakládala na výrazných řasách, rozjasňujících stínech a především rudých rtechFoto: Profimedia.cz

I v padesátých letech bylo žádoucí, aby byla pleť zářivá a rozjasněná. Marilyn používala pod make-up hutnější krém od Nivei nebo vazelínu. A o lesk na kameru bylo postaráno! V dnešní době k tomu můžete použít přípravky s příjemnější texturou – rozjasňující primer v kombinaci s lehkým hydratačním make-upem. Pudrem zafixukejte jen to nejnutnější - čelo, nos a bradu.

Červená rtěnka byla jejím poznávacím znamením. Aby docílila dokonalého odstínu a plných rtů, smíchala pět různých rtěnek a vytvořila ombré efekt - na okrajích tmavších, uvnitř světlejší. Oči zvýrazňovala pomocí černé tužky, světlých stínů a dlouhých umělých řas, a především nevynechávala trik s bílou tužkou – zvýrazněním vnitřní linky dosáhnete otevřenějšího pohledu. I taková kráska jako ona měla ale nějaký ten komplex, a to ze své brady, podle ní byla nevýrazná. Nechala si ji tedy díky plastické chirurgii zvětšit. Spekuluje se také, že si nechala upravit nos, vypadá to tak totiž podle rentgenových snímků lebky.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe v roce 1962Foto: Profimedia.cz

Blond vlasy jsou závazek, a to herečka moc dobře věděla. Vlasy si nechávala dobarvovat na platinovou blond co tři týdny. Milovala suchý šampon alias dětský pudr, který nanášela ke kořínkům pro větší objem a aby vlasy vypadaly svěže. A samozřejmě nesmíme opomenout její nejoblíbenější parfém - Chanel N°5.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn (1929-1993) věděla, že krásná pleť vychází zevnitř, proto dbala na pitný režim a jedla hodně zeleniny. Mívala pleť suchou, takže používala výživné krémy nebo oleje. Její vlastní tip? Na pleť nanášela řecký jogurt a nechala ho jako masku působit třeba hodinu. Pro čisté póry si napařovala obličej párou. A měla stejného dermatologa jako Marilyn Monroe. Také se držela dál od sluníčka a byla toho názoru, že pokud nemáte v pořádku pleť, znamená to, že se něco špatného děje ve vašem těle nebo mysli.

Foto: Profimedia.cz

Herečka v roce 1957Foto: Profimedia.cz

Jestli myslíte, že trend hustého obočí je záležitostí nedávných let, pletete se. Už Audrey Hepburn byla jeho průkopnicí. A k tomu oči jako mrkací panenka! Řasy si oddělovala pomocí pinzety, aby vytvořily co největší objem. To už nemusíte dělat, protože řasenkové kartáčky od těch dob urazily velký kus cesty – mají jemnější štětinky, kterými řasy oddělíte při každém pročesání.

Herečka si dávala záležet i na vlasech a používala na ně vyživující masku. Měla také svůj osobitý parfém, tedy spíš doslova osobní: Hubert Givenchy pro ni namíchal Givenchy L'Interdit. Jedním z jejích citátů bylo: Elegance je jediná krása, která nikdy nevyprchá.

Foto: Profimedia.cz

Rok 1955 – červená rtěnka nemohla chybětFoto: Profimedia.cz

Československo: Dermacol a Indulona

A jak se líčily ženy té doby v Československu? Kosmetický monopol držel v 60. letech Dermacol. Přišel na trh s revolučním make-upem, který zakryl i větší kožním problémy. Vznikl pro potřeby barrandovského filmového studia a zaujal i vizážisty v Hollywoodu. Základním pleťovým krémem byla Indulona, vznikla u nás v roce 1948. Ještě dnes je pro mnohé její vůně synonymem dětství. Nejspíš známe každý někoho, kdo ji používal nebo používá. K dostání byla také dekorativní kosmetika Regina. Firma vznikla v roce 1954 a její jelení lůj měl doma také skoro každý.

A jak vypadala péče o pleť v době našich babiček či prababiček v 60–70 letech minulého století? Vyzpovídala jsem svou babičku Květu (75). Pokud jde o vlasy, základem bylo mít je hodně husté.„Zamlada jsem nosívala trvalou a vždycky jsem si vyhradila peníze na tužidlo. Jen když jsem ho zapomněla koupit, tužila jsem vlasy pivem. Když uschly, ani nebyly cítit!“ směje se.

Na pleť se tehdy používaly jen krémy, kromě Indulony většinou modrá Nivea. „Kromě toho si pamatuju, že jsem měla pihy a jako mladé mi to vadilo, tak jsem kupovala krém na zesvětlení pigmentu. To už tenkrát bylo,“ vzpomíná babička. Co dalšího jí nesmělo chybět v kosmetické taštičce? „Měla jsem kleště na řasy, rtěnky, tužku na obočí a řasenku. A ráda jsem si lakovala nehty, když jsem někam vyrážela,“ dodává na závěr.

Reklama

Načítám